מחקר חדש שופך אור על גורלם של קרנפי הצמר, אבות אבותיהם של הקרנפים המודרניים, ומגלה תובנות מפתיעות על הסיבות להכחדתם. צוות בינלאומי של חוקרים, בהובלת מדענים מאוניברסיטת אדלייד באוסטרליה ואוניברסיטת קופנהגן בדנמרק, השתמש במודלים ממוחשבים כדי לחקור את ההיסטוריה של המין העתיק הזה, ואנחנו השתמשנו במודל 3.5 Sonnet של Claude כדי לקצרר ולתרגם את המחקר.
קרנפי הצמר היו חיות-ענק שחיו בעידן הפְּלַייסטוקֵן, שהוא התקופה שהחלה לפני 2.5 מיליון שנה והסתיימה לפני כ-12,000 שנה עם סוף עידן הקרח האחרון. הם היו גדולים יותר מהקרנפים המודרניים ומכוסים בפרווה עבה וארוכה, שהתאימה לאקלים הקר של אותו עידן. עורם היה עבה במיוחד, בדומה לקרנפים שאנו מכירים כיום ועליהם נסוב הביטוי "עור קרנף", והם היו בעלי קרן גדולה וחזקה. סביבת המחיה העיקרית שלהם הייתה בערבות הממותות של צפון ומרכז אירואסיה.
המחקר החדש מגלה תמונה מורכבת של הגורמים שהובילו להכחדתם של קרנפי הצמר: החוקרים עקבו אחר 52,000 שנים של היסטוריית האוכלוסייה של קרנפי הצמר ברחבי אירואסיה, וגילו כי לפני כ-30,000 שנה, טמפרטורות קרות גרמו לקרנפי הצמר להתכנס דרומה. במקביל לשינויי האקלים, ציד איטי אך מתמשך על ידי בני אדם תרם ללחץ על אוכלוסיות קרנפי הצמר.
כתוצאה מהשילוב של אקלים וציד, קרנפי הצמר נלכדו במספר אזורי מחיה מבודדים שהידרדרו במהירות. כאשר כדור הארץ התחמם בסוף עידן הקרח האחרון, קרנפי הצמר לא הצליחו לנדוד צפונה לאזורי מחיה חדשים שנפתחו. חוסר היכולת להסתגל לשינויים הסביבתיים הוביל לקריסת האוכלוסייה, ולבסוף להכחדה של המין, לפני כ-10,000 שנה.
מחקר זה מספק תובנות חשובות. בניגוד למחקרים קודמים, הוא מצא כי לבני האדם היה תפקיד בהכחדת קרנפי הצמר. המודלים הממוחשבים אפשרו לחוקרים לבחון את ההיסטוריה של קרנפי הצמר ברזולוציה גבוהה יותר מאשר במחקרים קודמים. המחקר מדגיש את החשיבות של הבנת האינטראקציות בין שינויי אקלים ופעילות אנושית בהקשר של הכחדת מינים.
המסקנות רלוונטיות גם לימינו: מתוך 61 מיני יונקים גדולים (שמשקלם מעל טון) שחיו בסוף תקופת הפלייסטוקן, רק 8 שרדו עד ימינו. חמישה מתוך שמונת המינים ששרדו הם קרנפים, וכיום נמצאים גם הם בסכנת הכחדה. הבנת הגורמים שהובילו להכחדת קרנפי הצמר יכולה לסייע בפיתוח אסטרטגיות שימור למינים הנמצאים בסכנת הכחדה כיום.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו