X

כיצד לשמור על עורקים נקיים ובריאים: 7 המזונות המומלצים על ידי קרדיולוגים

בריאות העורקים היא מרכיב מרכזי בשמירה על תפקוד הלב וכלי הדם. כאשר העורקים נקיים ופתוחים, הדם זורם באופן חופשי ומוביל חמצן וחומרי מזון לכל חלקי הגוף. עם זאת, כאשר ישנה הצטברות של פלאק (חומרים שומניים) בעורקים, הם הופכים צרים יותר, מה שמגביר את הסיכון למחלות התקפי לב ושבץ מוחי

עורקים בריאים הם המפתח לשמירה על מערכת לב וכלי דם תקינה. צילום: freepik

עורקים בריאים הם המפתח לשמירה על מערכת לב וכלי דם תקינה. כאשר העורקים נסתמים כתוצאה מהצטברות פלאק, זרימת הדם נפגעת, מה שמוביל לסיכונים חמורים כמו מחלות לב, התקפי לב ושבץ מוחי. שמירה על עורקים נקיים מאפשרת זרימת דם חופשית, מה שמסייע באספקת חמצן וחומרי מזון חיוניים לאיברים השונים בגוף. בנוסף לתזונה נכונה, מומלץ להקפיד על פעילות גופנית סדירה, להימנע מעישון ולנהל מתחים כדי להבטיח בריאות לב אופטימלית.

מהו פלאק?

פלאק הוא הצטברות של חומרים שומניים, כולסטרול, סידן, ושאר פסולת מהדם על דפנות העורקים. עם הזמן, הפלאק מתקשה ומצר את העורקים, תהליך הנקרא טרשת עורקים (Atherosclerosis). כאשר העורקים הופכים לצרים ומתקשים, זרימת הדם נעשית מוגבלת, מה שיכול להוביל למחלות לב, התקפי לב ושבץ מוחי.

הפלאק נוצר בהדרגה כאשר כולסטרול ושומנים שונים נצמדים לדפנות הפנימיים של העורקים. בנוסף, דלקתיות כרונית וחומרים כימיים נוספים בגוף יכולים לגרום לפציעה של דופן העורק, מה שמגביר את הסיכון להצטברות פלאק. בניית פלאק לאורך זמן עלולה גם לגרום להיווצרות קריש דם, שיכול לחסום את העורק באופן מוחלט ולהוביל לאירועים חמורים כמו התקף לב או שבץ. 

במאמר זה סקירת  שבעת המזונות המומלצים ביותר על ידי קרדיולוגים לניקוי ושמירה על עורקים בריאים אשר המלצותיהם נמצאו במספר מקורות בסיוע ChatGPT.

סלמון

הסלמון נחשב לאחד ממקורות האומגה-3 הטובים ביותר. ד"ר רוזלי לרקין, קרדיולוגית במרכז הרפואי של אוניברסיטת ניו יורק, מציינת כי אומגה-3 היא חומצת שומן חיונית שמפחיתה דלקות ומשפרת את תפקוד הלב. "אומגה-3 מסייעת בהפחתת רמות הטריגליצרידים ומפחיתה את הצטברות הפלאק בעורקים," מסבירה ד"ר לרקין. על פי המלצותיה, מומלץ לשלב סלמון בתפריט לפחות פעמיים בשבוע.

אומגה-3, חומצת שומן המצויה בסלמון, מסייעת בהפחתת רמות הטריגליצרידים ומפחיתה את הצטברות הפלאק בעורקים | storyblocks

זרעי חמניות

זרעי חמניות הם מקור מעולה לוויטמין E, חומצות שומן בלתי רוויות, וסיבים תזונתיים. ד"ר ג'ון סמית, קרדיולוג במרכז הרפואי מאיו קליניק, מסביר כי ויטמין E חשוב במיוחד להגנה על תאי הדם מפני נזק חמצוני, וכן לסייע במניעת הצטברות פלאק בעורקים. צריכה יומית של זרעי חמניות יכולה לסייע בשמירה על רמות כולסטרול תקינות.

מקור מעולה לוויטמין E, חומצות שומן בלתי רוויות, וסיבים תזונתיים. זרעי חמניות, צילום: Dominic Alves / Flickr

אגוזי מלך

אגוזי מלך מכילים כמויות גבוהות של אומגה-3 וסיבים תזונתיים. מחקרים שנערכו במכון המחקר לתזונה ובריאות הלב באוניברסיטת קליפורניה מצאו כי צריכת אגוזי מלך מפחיתה את רמות הכולסטרול "הרע" (LDL) ומשפרת את תפקוד כלי הדם. ד"ר סוזן לי, מומחית לתזונה וקרדיולוגיה, מציינת כי אגוזי מלך יכולים להיות תוספת מצוינת לכל תפריט המיועד לשמירה על בריאות הלב.

צריכת אגוזי מלך מפחיתה את רמות הכולסטרול "הרע" (LDL) ומשפרת את תפקוד כלי הדם, צילום: maxmann / pixabay

שמן זית

שמן זית מכיל חומצה אולאית, חומצת שומן בלתי רוויה שמפחיתה את רמות הכולסטרול בדם. ד"ר לרקין מדגישה כי שמן זית עשיר גם בפוליפנולים, נוגדי חמצון שמפחיתים דלקות ומגנים על כלי הדם. שימוש בשמן זית במקום שמנים רוויים אחרים תורם לשמירה על עורקים נקיים ובריאים.

עשיר גם בפוליפנולים, נוגדי חמצון שמפחיתים דלקות ומגנים על כלי הדם. שמן זית, צילום: pexels / pixabay

שיבולת שועל

שיבולת שועל ידועה בזכות תכולת הסיבים המסיסים הגבוהה שלה, במיוחד בטא-גלוקן. ד"ר סמית מסביר כי בטא-גלוקן מסייע בהפחתת רמות הכולסטרול על ידי קשירתו במערכת העיכול ומניעת ספיגתו מחדש בגוף. שילוב שיבולת שועל בארוחת הבוקר הוא דרך מצוינת לשמור על בריאות הלב ולסייע בניקוי העורקים.

תכולת סיבים גבוהה, במיוחד בטא-גלוקן. שיבולת שועל, צילום: CookYourLife / Pixabay

אבוקדו

אבוקדו מכיל חומצות שומן בלתי רוויות שמסייעות בהפחתת רמות כולסטרול "רע" (LDL) והעלאת רמות הכולסטרול "הטוב" (HDL). בנוסף, אבוקדו עשיר באשלגן ובפוליפנולים, שמפחיתים דלקות ומשפרים את בריאות העורקים. ד"ר לי מציינת כי "אבוקדו הוא אחד המזונות הטובים ביותר לשמירה על פרופיל שומנים בריא בדם."

עשיר באשלגן ובפוליפנולים, שמפחיתים דלקות ומשפרים את בריאות העורקים. אבוקדו, צילום: coyot / pixabay

ירקות עליים ירוקים

ירקות עליים ירוקים כמו תרד וקייל הם מקור מצוין לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. ד"ר לרקין מדגישה כי חומצה פולית בירקות אלו מפחיתה את רמות ההומוציסטאין בדם, חלבון שיכול לגרום לדלקות בעורקים ולהגביר את הסיכון למחלות לב. צריכת ירקות ירוקים יכולה לתרום משמעותית לבריאות כלי הדם.

חומצה פולית בירקות עליים ירוקים כמו קייל מפחיתה את רמות ההומוציסטאין בדם, חלבון שיכול לגרום לדלקות בעורקים, צילום: pompi / pixabay

מקורות:

  • shefinds: אתר לייף סטייל הפונה בעיקר לנשים ומציע מגוון תכנים, החל מאופנה ועד לייעוץ על תזונה ובריאות. 
  • "מאיו קליניק": מרכז רפואי מוביל המספק מידע רפואי מבוסס מחקר ומומחיות על מגוון רחב של נושאים רפואיים.
  • "איגוד הלב האמריקאי": ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח המוקדש לשיפור בריאות הלב ולמניעת מחלות לב וכלי דם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר