אכלתם משהו חריף מדי ואתם מרגישים שהפה שלכם בוער? יש פתרונות – אבל הם לא בהכרח מה שהאינסטינקטים שלכם דוחפים אתכם לעשות. כדי שתדעו מה עובד ומה לא, ביקשנו מ-Claude להסביר לנו איך עובדת חריפות ומה הדרכים הנכונות, והלא נכונות, להעביר אותה.
איך עובדת חריפות?
תחושת החריפות נגרמת על ידי הפעלת קולטנים בפה, שבדרך כלל מגיבים לחום. קפסאיצין – החומר המרכזי המעורר את התגובה הזו – לא באמת מחמם את הפה, אך מכיוון שהחיישנים שהוא מעורר מזוהים במוח עם חום הוא גורם לנו לחשוב, ולהרגיש, כאילו חם לנו, גם אם המאכל החריף שאכלנו יצא הרגע מהמקרר. מדובר בתגובה פיזיולוגית אמתית של הגוף לחום, כולל הזעה והאדמה של הפנים. נהוג למדוד רמת חריפות ביחידות סְקוֹביל. למשל, פפריקה מתוקה היא בערך 100-500 סקוביל, בעוד שפלפל הקרולינה ריפר, אחד החריפים בעולם, יכול להגיע ל-2,200,000 (שני מיליון ומאתיים אלף) סקוביל.
איך לא מתמודדים עם חריפות
- שתיית מים רגילים: קפסאיצין הוא מולקולה הידרופובית – כלומר, דוחה מים, בדומה לשמן. מים לא יכולים "לשטוף" אותו. למעשה, שתיית מים עלולה אפילו להפיץ את הקפסאיצין בפה ולהגביר את תחושת השריפה.
- שתיית מים קרים או אכילת קרח: קור זמני אמנם מספק הקלה מיידית, אבל ברגע שהקור עובר, החריפות חוזרת. יתרה מזאת, קפסאיצין פחות מסיס במים קרים, כך שזה עלול אפילו להחמיר את המצב.
- שתיית בירה: למרות שאלכוהול יכול לעזור בהמסת קפסאיצין, רוב הבירות מכילות רק 4-6% אלכוהול. הרוב הוא מים, שכאמור, לא עוזרים.
- דחיסת אוויר לפה: נשימו מהירות, נפנוף יד מול הפה או עמידה מול מאוורר יכולה למעשה להגביר את תחושת השריפה על ידי הפצת האדים החריפים בפה ובגרון.
הדרכים הנכונות להתמודדות עם חריפות
- שתיית חלב או אכילת מוצרי חלב: חלב, וכמוהו גם יוגורט או גלידה חלבית, מכילים שני מרכיבים מועילים - שומנים הידרופוביים, שיכולים "לשטוף" את הקפסאיצין, וחלבון בשם קזאין, שפועל כאמולסיפייר ו"עוטף" את מולקולות הקפסאיצין.
- אכילת פחמימות: לחם, אורז, או פסטה יכולים לספוג את השמנים החריפים ולעזור להסיר אותם מהפה.
- אכילת משהו מתוק: מחקרים הראו שצריכת משקאות עם כמות גדולה של סוכר יכולה להקל על החריפות. ייתכן כי הסיבה היא שסוכר גורם לשחרור אנדורפינים, שמפחיתים את תחושת הכאב.
- אכילת שמן או שומן: שמן ושומן הם הידרופוביים, כמו הקפסאיצין, ולכן יכולים לעזור בהמסתו והסרתו. כף של שמן זית או אבוקדו יכולה לעזור.
- שטיפת הפה במי מלח: מי מלח יכולים לעזור בניטרול החומציות שנגרמת מאכילת מאכלים חריפים, ובכך להפחית את תחושת השריפה.
- נשימה דרך האף: נשימה דרך האף מונעת הפצה נוספת של האדים החריפים בפה ובגרון.
מבין כל הדרכים שהוזכרו, מוצרי חלב או מאכלים שומניים הם היעילים ביותר. אם אין לכם גישה לאלה (או שאתם בשריים), נסו פחמימות או משהו מתוק. הימנעו ממים ככל האפשר, ואם אתם חייבים לשתות, העדיפו דווקא משקאות חמים על פני קרים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו