X

תחזוקת מזגן נכונה: איך למנוע ריחות רעים ועובש

לא מתחזקים כמו שצריך את המזגן בבית? ייתכן שאתם מסכנים את בריאותכם • עובש המצטבר במזגן מפיץ באוויר נבגים, מה שגורם לאלרגיות, גירויים ואפילו זיהומים בדרכי הנשימה • מדריך למניעת בעיה זו ושמירה על אוויר נקי ובריא בבית

מי יכול לעבור את הלילות החמים והלחים האלה בלי לקרר את החדר? . צילום: freepik

אתם עומדים ללכת לישון ומדליקים את המזגן כי מי יכול לעבור את הלילות החמים והלחים האלה בלי לקרר את החדר? אלא שאז יוצא מהמזגן משב אוויר מעופש ומסריח. מה זה מסריח? אתם ממש מרגישים אותו בדרכי הנשימה. הבעיה היא שלא רק שזה לא נעים, זה גם יכול ממש לפגוע לכם ולבני הבית שלכם בבריאות.

הסיבה העיקרית לריח הזה הוא בדרך כלל סוגים שונים של עובש ופטריות שאוהבים את הסביבה הלחה והחמה שבתוך המזגן. לפעמים אפשר ממש לראות את העובש שהצטבר על חלקי המזגן הגלויים, ולפעמים הוא יכול להתיישב לכם בצנרת ובהצלחה בהתמודדות עם הדבר.

והבעיה היא לא רק בעובש עצמו, אלא גם בנבגים שהוא מפיץ לאוויר שיכולים לגרום תגובות אלרגיות, גירויים בעיניים ובעור, ובמקרים חמורים, גם לזיהומים בדרכי הנשימה. מידת הסכנה תלויה בסוגי העובש.

אחד הנפוצים שבהם הוא האספרגילוס (Aspergillus). זה סוג של פטרייה שיש לה 200 מינים שונים שנפוצים מאוד בסביבה שלנו. ריכוז גבוה שלהם יכול לגרום לבעיות נשימתיות, במיוחד אצל אנשים עם מערכת חיסונית חלשה או אלרגיות. עוד סוג הוא הפניציליום (Penicillium), שמוכר בצבעו הירוק-כחלחל וכולל 300 מינים שונים. למרות שחלק מזני הפניציליום משמשים לייצור אנטיביוטיקה, אחרים עלולים לגרום לתגובות אלרגיות ובעיות נשימה. אבל הסוג המסוכן מכולם הוא עובש מסוג סטקיבוטריס (Stachybotrys), המכונה גם "העובש השחור".

העובש השחור נוטה להתפתח על משטחים עשירים בתאית כמו אבק ופסולת אורגנית אחרת שיכולה להצטבר במערכות מיזוג האוויר, וכמו סוגי העובש האחרים גם הוא מתפתח בסביבות לחות. נכון שהוא פחות נפוץ במזגנים, אבל הימצאותו עלולה לגרום לבעיות בריאותיות חמורות, כולל בעיות נשימה, וכאבי ראש וסחרחורות.

סוגים שונים של עובש ופטריות שאוהבים חום ולחות הם הגורם לריח רע מהמזגן,

אז מה עושים? ראשית, חשוב להבין שמניעה היא המפתח. תחזוקה שוטפת של המזגן יכולה למנוע את רוב הבעיות מלכתחילה. זה כולל ניקוי וחיטוי סדיר של המזגן, בדיקת מערכת הניקוז, והחלפת מסננים באופן קבוע.

כאשר מגיעים לניקוי המזגן, חשוב להבין שיש הבדל משמעותי בין תחזוקה שוטפת שניתן לבצע באופן עצמאי לבין ניקוי מקצועי עמוק. לתחזוקה ביתית שוטפת, המיקוד צריך להיות על ניקוי החלקים הנגישים של המזגן, כמו המסננים והמכסה החיצוני.

לניקוי המסננים, מומלץ להשתמש במים פושרים ומעט סבון כלים עדין, ולניקוי המכסה החיצוני, מטלית לחה ונקייה בדרך כלל מספיקה. בכל מקרה לא מומלץ להשתמש בחומרי ניקוי חזקים, כי אלה עלולים לגרום נזק למזגן ובוודאי שיכולים להיות מסוכנים בשאיפה אם לא נוקטים באמצעי הזהירות הדרושים.

ניקוי עמוק של החלקים הפנימיים של המזגן, כמו הסוללה (המאייד), דורשים ידע וכלים מקצועיים. ניסיון לנקות את החלקים האלה באופן עצמאי עלול לגרום נזק למזגן ואף להוות סיכון בטיחותי. לכן, לניקוי יסודי ולטיפול בבעיות עובש חמורות, מומלץ להזמין טכנאי מזגנים מוסמך.

תחזוקה שוטפת תמנע את רוב הבעיות של המזגן שלכם מלכתחילה,

יש טכנאים שמשתמשים בתרסיסי קצף לניקוי הסוללה (המאייד) של המזגן, תרסיסים שמכילים בדרך כלל תערובת של חומרים פעילי שטח (דטרגנטים) ותמיסות אנטי-בקטריאליות מרוכזות. יש כאלה שמשתמשים במוצרים המכילים מרכיבים כמו אמוניום רבעוני, שידוע ביעילותו נגד עובש ובקטריות או בתכשירים המבוססים על מי חמצן או חומצה ציטרית, שהם ידידותיים יותר לסביבה. אנשי מקצוע רבים משתמשים במכשירי אדים חמים או קיטור לחיטוי יסודי או לחלופין במכשירי לחץ גבוה המאפשרים ניקוי יסודי יותר של חלקי המזגן הפנימיים.

מעבר לניקוי, ישנן פעולות נוספות שיכולות לסייע במניעת התפתחות עובש וריחות רעים. אוורור סדיר של הבית חשוב ביותר. פתיחת חלונות באופן קבוע מאפשרת לאוויר לזרום ומפחיתה את הלחות בבית. כמו כן, שימוש במכשירי ייבוש אוויר (קולטי לחות) יכול לעזור בהפחתת הלחות בחדרים בעייתיים במיוחד.

שימוש נכון במזגן עצמו גם הוא חשוב. הימנעו מהגדרת טמפרטורה נמוכה מדי, כי זה עלול לגרום להתעבות מוגברת. במקום זאת, כוונו את המזגן לטמפרטורה נוחה אך לא קרה מדי, בדרך כלל סביב 23-25 מעלות. במזגנים שונים יש גם מצבי טיפה או ייבוש שמסייעים בייבוש האוויר, בייבוש המאייד או אפילו בייבוש סוללה פנימית. משתלם לקרוא את חוברת ההפעלה של המזגן שלכם, או לחפש קובץ PDF של החוברת, להעלות אותה לקלוד או לצ'אט GPT ולבקש מהם להסביר על המצב.

בהכנת הכתבה הסתייענו בקלוד. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר