בניית תקציב, מוגבל יותר או פחות, היא חלק מהותי מהחיים הבוגרים, ממש כמו ניקיון הבית או תשומת לב למה שאתם אוכלים. ניהול נכון של הכספים שלכם יכול למנוע את הלחץ והכאוס הנלווים לחובות, וגם לעזור לכם להימנע ממלכודות פיננסיות.
אבל כדי לעשות את זה, אין גישה אחת שמתאימה לכולם. בחירה בשיטה שתואמת למטרות והאישיות שלכם יכולה להגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה. ChatGPT עזר לנו למצוא שבע שיטות לבניית תקציב - ולהבין למי הן הכי מתאימות.
תקציב של 50/30/20
השיטה הפשוטה הזו מקצה 50% מההכנסה שלכם לצרכים (שכר דירה, מצרכים), 30% לרצונות (אוכל בחוץ, תחביבים) ו-20% לחיסכון או החזר חובות. אפשר להתאים את האחוזים מעלה או מטה אם אין ברירה. למשל, אם אתם גרים באיזור שבו יוקר המחייה גבוה, ייתכן שתצטרכו להגדיל את האחוזים בקטגוריית הצרכים כדי להרשות לעצמכם שכר דירה.
הכי מתאים ל: מתחילים. אם מעולם לא תקצבתם בעבר, הפשטות של השיטה הזו מאפשרת לכם לראות במבט חטוף מה אתם יכולים להרשות לעצמכם, ועוזרת לכם לבנות את ההרגל של ניהול הכסף שלכם.
שיטת המעטפות
בעולם שעובר (או כבר עבר) לתשלום באשראי, זאת שיטה שחוזרת לעבודה עם מזומנים. היא כוללת חלוקה של הכסף שלכם למזומנים במעטפות המסומנות להוצאות שונות: מצרכים, משלוחים, אוכל בחוץ, בגדים, שכר דירה וכו'. ברגע שהמעטפה ריקה, לא תוכלו להוציא יותר בקטגוריה הזו במשך החודש.
הכי מתאים ל: מי שנוטה לבזבז ללא מחשבה מראש. אם אתם מגלים לעתים קרובות שאתם כלל לא מודעים להוצאות שלכם, המגע בכסף יכול לעזור לכם לעשות סדר ולחוש פיזית לאן הוא הולך.
ובמקום הראשון: חיסכון
השיטה הזו, שנקראת גם 80/20, נותנת עדיפות לחיסכון של 20% מההכנסה שלכם באופן מיידי, בעוד 80% הנותרים משמשים לכל שאר ההוצאות. במילים אחרות: ברגע שהמשכורת נכנסת, 20% ממנה מוסט לחיסכון. אחר כך, תשתמשו במה שנשאר לכל דבר אחר, משכירות ועד המבורגר וצ'יפס.
הכי מתאים ל: אנשים הנוטים לאינפלציה באורח החיים. על ידי חיסכון תחילה, אתם מבטיחים לייצר לעצמכם כרית פיננסית לפני הוצאות על פריטים לא חיוניים.
תקציב סכום אפס
השיטה הזו מקצה לכל שקל מטרה ספציפית, ומבטיחה שההכנסה שלכם, בניכוי ההוצאות, תהיה שווה לאפס עד סוף החודש (כולל חיסכון ופנסיה ודומיהם). כלומר, כל שקל מקבל ייעוד ואין כסף שצף לו ללא כיוון. אם יש עודף או מינוס - עשו התאמות בהתאם.
הכי מתאים ל: מי שמאבד בקלות את המעקב אחר ההוצאות, או שתנאי המחייה לא מאפשרים לו לחלק את התקציב לאחוזים. על ידי סיווג קפדני של כל שקל, תוכלו להשיג שליטה מלאה על הכספים שלכם - ולהימנע מהפתעות.
שיטת PERK
זו שיטה שנוצרה על ידי היועץ הפיננסי רוברט פליאריני, והיא יכולה לשמש כשיטת תקצוב ראשית או ככלי סקירה תקופתי. שיטת ה-PERK כוללת סיווג ההוצאות שלכם לארבע קטגוריות:
דחה (Postpone): אם ניתן לדחות את ההוצאה לתקופה מסוימת, עשו זאת. לדוגמה, אם אתם רוצים טלפון חדש אבל הטלפון הנוכחי שלכם עובד מצוין - דחו את ההוצאה הזו.
חסל (Eliminate): לפעמים ההוצאות שלנו פשוט הופכות לרעש רקע, אבל שיטת PERK מאלצת אותנו לחשוב על כל אחת. דברים שממוקמים בקטגוריה הזו יכולים להתבטל לחלוטין - בין אם זה שירות סטרימינג נוסף, או פינוק שהתרגלתם לשלם עבורו כל יום.
צמצם (Reduce): היכן ניתן לקצץ את השומן? אם אתם רואים הוצאות מסוימות עולות בהתמדה במהלך כמה חודשים, אפשר לחשוב כיצד ניתן לקצץ אותן.
שמור (Keep): אלו הן ההוצאות שאתם לא יכולים לשנות, או פשוט לא רוצים לשנות כי הן חשובות לכם מכל סיבה שהיא.
הכי מתאים ל: מי שמתחיל חזק - אבל מאבד מיקוד. שיטת PERK עוזרת לכם להעריך מחדש את ההוצאות שלכם באופן קבוע, ולבצע התאמות לפי הצורך כדי להישאר במסלול.
שיטת קאקייבו (Kakeibo)
השיטה היפנית המסורתית הזו מעודדת גישה קצת יותר עדינה לכסף. היא מתחילה בשאלה כמה כסף יש לכם, כמה תרצו להרוויח - ומבקשת לזהות מה הם המכשולים שאתם מציבים לעצמכם בדרך. בהמשך יש מערכת פשוטה של ארבע קטגוריות בלבד: הישרדות (חשבונות חיוניים), אקסטרה (עלויות חד פעמיות), אופציונלי (יהיה נחמד לרכוש) ותרבות (דברים שמזינים את הנשמה).
הכי מתאים ל: מי שלא אוהב תקציבים נוקשים ומפורטים. הגישה הפילוסופית של Kakeibo מעודדת אתכם לקבל החלטות פיננסיות מחושבות מבלי להרגיש מוגבלים.
תקציב מבוסס ערכים
תקציב מבוסס ערכים גמיש יותר מתקציבים אחרים. תחילה יש להחליט על סדרי העדיפויות שלכם: מה הכי חשוב לכם? לאחר מכן, עליכם להקצות כסף לסדר העדיפויות הזה באופן פרופורציונלי - ולהתאים את הפרופורציות האלה כשסדרי העדיפויות משתנים עם הזמן.
הכי מתאים ל: אנשים ששיטות תקצוב אחרות מרגישות להם נוקשות מדי. תקציב מבוסס ערכים לא מתעלם מהחובות והחשבונות, אבל הוא מאפשר לכם את הגמישות לשים כסף על משהו אחר מלבד היסודות. השיטה הזו מאפשרת לכם להתמקד במה שחשוב לכם באמת, מה שמקל על עמידה בתקציב בטווח הארוך.
ניהול נכון של תקציב יכול לשנות את החיים הפיננסיים שלכם, להפחית את הלחץ ולעזור להשיג את המטרות שהצבתם. בין אם אתם רק מתחילים או רוצים להשתכלל, יש שיטת תקציב המותאמת לצרכים שלכם. אז יאללה, תבדקו מה קורה שם בחשבון הבנק - וקחו שליטה על עתידכם הכלכלי.
הכתבה אינה מחליפה ייעוץ מקצועי. על מנת לנהל בצורה מיטבית את הכספים שלכם יש לפנות לבנקאי או יועץ השקעות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו