X

מדהים: לווייתנים משנים את צורת הראש כדי ליצור ‘הבעות פנים’

מחקר חדש שעקב אחר לווייתני בלוגה גילה כי שינויים מסוימים לצורת הראש שלהם מהווים כנראה מקבילה להבעות פנים אנושיות, ומשמשות לתקשורת ביניהם

לוויתן מסוג "בלוגה" , GettyImages
לוויתן מסוג "בלוגה". צילום: GettyImages

לווייתנאים – בעלי חיים המשתייכים למשפחת היונקים הימיים – מתוארים לעתים קרובות כבעלי מראה "חסר הבעה", או לכל היותר כבעלי הבעה קבועה של שובבות וחמידות אינסופית. כעת, מחקר חדש מגלה שלווייתני בֶּלוּגַה דווקא מתקשרים באמצעות ‘הבעות פנים’ מסוג שלא היה מוכר קודם לכן. על התגלית החדשה נרחיב בסיוע Calude.

מדענים גילו שזן הלווייתנים משנה את צורת המלון – מעין בליטה שמנמנה מעל פיהם, שעוזרת להגביר ולהרחיב את טווח הצלילים שהם מפיקים לתקשורת ולהתמצאות – כדי להביע רגשות שונים ולתקשר אחד עם השני. הממצאים, שפורסמו בכתב העת Animal Cognition, מתעדים חמש "הבעות פנים" מובהקות של לווייתני בלוגה שנותחו וצולמו בשבי. החוקרים מכנים את ההבעות על שם צורת ה"מלון" בכל אחת מהן: "שטוח" (כלומר בקו אחד אם הפה), "מורם" (כלומר מוגבה), "לחוץ" (תנוחה דומה להצגת שריר הזרוע אצל בני אדם), "נדחף" (כלומר בולט מהפנים מעל הפה) ו"טלטול".

הבעות פנים של לווייתן בלוגה, מימין לשמאל: שטוח, נדחף וניטרלי, צילום: Richard et al / Animal Cognition

"נראה כי צורות המלון מתפקדות כתצוגה חזותית, עם כמה מאפיינים של תקשורת מכוונת", כתבו החוקרים, וציינו שהביטויים התרחשו בעיקר במהלך אינטראקציות חברתיות בין הלווייתנים. לדוגמה, הבעה "שטוחה" ו"טלטול" היו שכיחות במהלך חיזור, בעוד ש"שטוח" ו"נדחף" ליוו התנהגויות חברתיות בין הזכרים, כמו משחק או גירוי מיני. על פני למעלה מ-2,500 תצפיות, זכרים נטו לבצע את השינויים בפנים בערך פי שלושה מאשר נקבות.

בעוד שלווייתנים ידועים ברפרטואר הקולי המורכב שלהם, המשמש לתקשורת וזיהוי טרף ומיקום, המחקר הזה הוא עדות ראשונית לכך שהם משתמשים גם בהבעות חזותיות, ממש כמונו. עם זאת, החוקרים מציינים שהמשמעויות המדויקות ורמת הכוונה מאחורי כל ביטוי עדיין לא ברורות.

ללא קשר, התגלית שופכת מאירה באור חדש את האינטליגנציה החברתית העשירה של היונקים הימיים. כמינים מאוד קוגניטיביים, עם קבוצות משפחתיות מורכבות וטקסי הזדווגות, הוספת תקשורת חזותית לערכת כלי התקשורת שלהם יכולה לעזור ללווייתני בלוגה לנווט במערכות היחסים המורכבות שלהם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר