X

IBM חוגגת יום הולדת – ולא תאמינו כמה (באמת, לא רואים עליה)

בשנים האחרונות סבלה יבמ מירידה משמעותית בשווי השוק וברלוונטיות, אך היום היא יכולה לציין בסיפוק יום הולדת עגול, עם שווי שנמצא בדרך חזרה לימי הזוהר ותפקיד מפתח בטכנולוגיות המחשוב העתידיות המבטיחות ביותר

מרכז מחקר של IBM בניו יורק , אי.פי
מחשב העל ווטסון, על שמו של המנהל האגדי של IBM. צילום: אי.פי

חברת IBM, המוכרת גם בכינוי "הענק הכחול", חוגגת היום 100. לא 100 שנה להיווסדה – אבל בניגוד למה שציפיתם, עכשיו לא יבוא הסבר לכך שהיא למעשה צעירה יותר. זאת משום שהחברה נוסדה ב-16 ביוני 1911 – לפני כמעט 113 שנים. ה-14 בפברואר 2024 הוא יום השנה ה-100 ליום שבו שינתה את שמה מ-CTR, או Computin-Tabulating Recording Company, ל-International Business Machines. נעזרנו ב-Claude וב-Perplexity כדי ללמוד מעט מתולדות החברה הוותיקה.

החברה נוסדה על ידי איש העסקים צ'ארלס רַנְלֶט פלינט, והתמחתה בציוד טבולציה – מעין כרטיסיות נקובות, שהיו המחשבים המוקדמים ביותר. ב-1914 הצטרף לחברה תומאס ג’ון ווטסון, שהפך עד מהרה לנשיא שלה ולשם המזוהה איתה ביותר (עד כדי כך שמחשב-העל שלה נקרא על שמו).

המכונות של החברה שימשו גופי ממשל, שבמרכזם מפקד האוכלוסין, וחוותה צמיחה אדירה בשנות ה-20. במהלך העשורים הבאים היא הציגה לא מעט חידושים – החל מהמחשבים הראשונים שהתאימו לשימוש מסחרי בשנות ה-40 וה-50 ועד המיינפריים המהפכני System/360 ב-1964. בשנות ה-60 וה-70, המכונות והשירותים של יבמ שלטו בתעשיית עיבוד הנתונים ברחבי העולם.

שנות ה-70 וה-80 הביאו את בשורת המחשבים האישיים בהובלת אפל ומיקרוסופט (בסדר הזה), שבהם התקשתה יבמ להתחרות ומכרה לבסוף את חטיבת המחשוב האישי שלה ללנובו ב-2005. היא התמקדה במחשבי-על מתקדמים, ופיתחה מערכת לזיהוי קולי ואת "כחול עמוק", המחשב הראשון שניצח את אלוף העולם בשחמט.

לא הרבה אנשים מודעים לכך, אך מלבד המחשבים ומחשבי-העל, IBM אחראית על כמה פיתוחים אחרים ששינו את חיינו: הכספומטף זיכרון ה-DRAM, הדיסקט, הכונן הקשיח, הפס המגנטי בכרטיסים וקוד העמודות שאנחנו מכירים מהמוצרים בחנויות.

גם היום, כאשר היא כבר אינה מוכרת חומרה לא לצרכנים ולא לעסקים, IBM היא עדיין אחת מעמודי השדרה של תעשיית הטכנולוגיה העולמית, ומהווה את היסוד לבינה מלאכותית ומחשוב קוואנטי. שווי השוק שלה עומד על כ-170 מיליארד דולר (שיא של 7 שנים – אם כי עדיין רחוק משיאה, בתחילת 2012, אז התקרבה לשווי של 242 מיליארד דולר), והיא מדורגת סביב המקום ה-70 בין החברות הגדולות בעולם. בשנה שעברה היא דיווחה על הכנסות של 57 מיליארד דולר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר