עקבות אנושיות שנמצאו ב-White Sands, פארק לאומי במדינת ניו מקסיקו בארה"ב, תוארכו מחדש במחקר שפורסם בשבוע שעבר במגזין המדע Science. לפי המחקר העקבות השתמרו מתקופה של לפני 21 עד 23 אלף שנים. תעלומת גילן של העקבות העסיקה מדענים זמן רב; התארוך החדש משכתב את ההנחות הקיימות על זמן הגעת בני האדם ליבשת אמריקה הצפונית. הסתייענו ב-ChatGPT להכנת הכתבה הבאה.
במשך עשרות שנים, האמונה המקובלת הייתה שבני אדם הגיעו ליבשת לא לפני 13,000 שנה, במקביל להופעתה של תרבות קלוביס. מחקרים מן העת האחרונה הקדימו את מועד הגעת האדם המשוער מספר אלפי שנים לאחור. עם זאת, מספר הולך וגדל של אתרים ועדויות שנחשפו רמז לנוכחות אנושית מוקדמת עוד יותר. מחקרים גנטיים רמזו על האפשרות שהאדם הגיע לאמריקות כבר לפני 30,000 שנה.
לפי התארוך החדש, בני האדם הילכו בצפון אמריקה בעידן קרח שהגיע לסיומו לפני כ-19,000 שנים. בתקופה זו, יריעות קרח אדירות חסמו, לפי המשוער, מעבר מסיביר דרך מיצרי ברינג אל יבשת צפון אמריקה, ומותיר כחידה את אופן הגעתם של בני האדם ליבשת. יתכן כי בתקופות מוקדמות הגיעו לאמריקה הצפונית בני אדם בקבוצות קטנות, אך שגידול אוכלוסין מהיר החל רק לאחר סיום עידן הקרח, לפני כ-15 אלף שנה.
המחקר החדש עשה שימוש בתיארוך רדיאוקטיבי של זרעי עשב המים רופיה. על מנת להתמודד עם הטיה אפשרית בתוצאות כתוצאה מתופעה בה צמחי מים סופגים פחמן עתיק יותר, ביצעו המדענים גם ניתוח איזוטופים של פחמן מאבקה של צמחים יבשתיים אחרי שהוציאו משכבות החול של טביעות הרגל כמעט 75 אלף גרגירי אבקה כאלו במשך שנה. תהליך זה חשף נוף פרהיסטורי מגוון, שכולל עצים מחטניים כמו אשוח ואורן.
למרות העדויות המשכנעות, הוויכוח על גיל העקבות נמשך. ארכיאולוגים כמו לורן דייויס מאוניברסיטת אורגון סטייט מצביעים על המגבלות של שיטות תיארוך מסוימות, ביניהן כאלו בהן נעשה שימוש במחקר שפורסם ב-Science.
תומס סטפורד, גיאוכרונולוג שאינו נמנה על כותבי המחקר, טוען שריבוי שיטות התארוך ועקביות התוצאות מחזקים את אמינות התארוך ואת ההנחה שבני אדם שוטטו בצפון אמריקה עוד טרם סיומו של עידן הקרח. אופן ההגעה ליבשת היה כנראה מורכב ממה שדמיינו בעבר ויתכן שכלל מספר מסלולים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו