עם תחילת הפריחה של השקד, נציג ממשפחת הוורדיים הצומח בארצנו, מציעה קרן קיימת לישראל כמה מסלולי טיול מומלצים שבהם אפשר ליהנות ממראות מרהיבים.
יער מבוא חמה
יער מבוא חמה משקיף ממרומי הגולן על הכינרת ועמק הירדן. ביער נובע המעיין הקטן עין עקוב (עין תאופיק). מכאן יוצא שביל הגולן צפונה וחושף נופים מרהיבים ממרומי מצוקי האון. מראש המצוק, המתנשא כ-500 מטר מעל לכינרת, נשקף נוף עוצר נשימה. היער מתהדר בפריחת שקדיות מרשימה, כאשר לאורך הדרך פזורות נקודות עצירה לפיקניק ומקומות מושלמים לצילום.
היער משתרע על פני כ-1,250 דונם בדרום רמת הגולן. זהו אזור חם ויבש, מכוסה ברובו בסלעי קירטון, המייצרים קרקעות דלות יחסית. קק"ל החלה בנטיעת היער בשנת 1973, עם מיני עצים עמידים ליובש ובהם איקליפטוס הצווארון, המתבלט בפרחיו האדומים והגדולים. נפוץ מאוד גם הטטרקליניס מפריק - עץ מחטני קטן הדומה לברוש, שמוצאו מצפון אפריקה. בנוסף ניטעו ברוש אריזוני, מיני אורן ועצי חורש טבעי כגון אלון התבור, אלה אטלנטית וחרוב מצוי.
הסטף
בפאתיה המערביים של ירושלים, לא הרחק מעין כרם, משתרע מדרון ירוק היורד אל נחל שורק. שני מעיינות נובעים במקום ומשקים חלקות שלחין קטנות, המשמרות תרבות חקלאית בת אלפי שנים. כאן מגדלים, כבימי קדם, גני ירק המושקים בתעלות מים ובוסתנים של עצי פרי ארצישראליים - זית, גפן, תאנה, שקד ורימון - המעניקים לנוף מראה ירוק ורענן לאורך כל השנה.
בחודש פברואר, סביב ט"ו בשבט, מתקשטות הטרסות בפריחת השקדיות המרהיבה. במקום מסומנים מסלולים בני שעה עד שלוש שעות, המתאימים לכל המשפחה. מומלץ להצטייד בנעלי הליכה. למעוניינים לבקר בנקבות המעיינות - יש להצטייד בפנסים ובנעליים המתאימות להליכה במים.
פארק בגין
פארק בגין משתרע על פני כ-8,000 דונם בלב הרי ירושלים. הפארק מציג את נופי הטבע של הרי ירושלים במיטבם, ומשובצים בו מעיינות, אתרי עתיקות, מצפורים וחניונים, דרכי רכב ושבילי טיול. את השקדיות הראשונות ניתן לראות באזור עין יואל שבפארק. מסלול ההליכה במקום, באורך כ-1.5 קילומטרים, מתאים למשפחות ונמשך כשעה.
השביל עובר בגיא שבו צומחים עצי בוסתן - אגס, חבוש, תאנה, שקד וגפנים. בוסתן זה ניטע בשנות ה-50 על ידי מתיישבי מבוא ביתר, שניצלו מערכת טרסות מרשימה. אמנם המעיין כיום חרב ומוקף סבך קוצני של פטל, אך בסביבתו פורחות השקדיות הראשונות. השם "עין יואל" מנציח את יואל בן יהודה פוטופוביץ', חבר בגרעין שעלה למושב מבוא ביתר, אשר נרצח בשנת 1959 בעת שיצא עם חברו לשאוב מים מהמעיין.
יער עזריקם
חורשת עזריקם שביער באר טוביה שוכנת בין באר טוביה ועזריקם. הגישה אליה פשוטה: נוסעים בכביש 3 לקריית מלאכי ופונים מערבה בכביש 3703 (רחוב יגאל הורוביץ) לכיוון מושב עזריקם. חולפים על פני הכניסה למושב אורות ובאר טוביה, ולאחר כ-4.5 קילומטרים מגיעים לצומת. ממשיכים ישר כ-400 מטר לכיוון מושב עזריקם, שם מגלים את הכניסה לחורשה מימין.
בגבעה שכנה בעבר השכונה העליונה של הכפר בטאני א-שרקי. במדרונותיה נותרו עצי שקמה, משוכות צבר ועצי בוסתן, בעיקר תאנה וזית. קק"ל הוסיפה גם היא עצי בוסתן משלה. מראש הגבעה נשקפת תצפית מרהיבה על קריית מלאכי, גן יבנה, אשדוד, ובאופק - הרי חברון. בחורף ובאביב פורחים בבוסתנים עצי השקד, וביער ובסביבותיו נפרשים מרבדי פריחה ומיני פטריות.
"פריחת השקדיות היא מהתופעות היפות והמזוהות ביותר עם הטבע הישראלי", אומר היערן הראשי של קק"ל, גלעד אוסטרובסקי. "בעונה זו של השנה, מרבדי הפריחה הוורודה-לבנה ממלאים את הנוף ומזמינים מטיילים ליהנות מהקסם שבטבע".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו