מדהים לגלות איך תוך 26 דקות נסיעה, השכונות הירקות וההרריות של ירושלים מתחלפות בחול הצהבהב של המדבר ובכחול העמוק של ים המלח. 26 דקות בלבד מפרידות בין בירת ישראל לבין הכניסה לכפר הנופש של קליה – קיבוץ שנראה כמו נווה מדבר באמצע כל הצוקים הלבנים של ים המלח, אך נמצא פחות מחצי שעת נסיעה מירושלים.
אנחנו מתחילים במתחם הגלמפינג ובחוף של קליה. ניתן לראות כי בעבר התמקד החוף בתיירות חוץ, שבעקבות המלחמה מה שנותר ממנה אלו רק שלטי המכירות של מוצרי ים המלח בשפות זרות. ירדן, מנהל הגלמפינג מספר שבתקופת השיא עברו בחוף יותר מ-4,000 תיירים ביום. הגלמפינג עצמו, שממוקם מעל לאחד החופים המרהיבים והמפנקים בים המלח, תמיד היה פופולרי בקרב ישראלים, על אחת כמה וכמה בזמן המלחמה. מטיילים רבים חיפשו מקום לנוח ולהשתזף בלי אזעקות והדי פיצוצים. קליה השלווה והחמימה היא המענה המושלם לכך.
גלמפינג קליה – ללכת עם ולהרגיש בלי
ליד מתחם האוהלים נמצא חדר האוכל של הגלמפינג. מדובר באוהל לבן ועצום בצורת איגלו עם נוף לים. ארוחת הבוקר שמוגשת בחדר האוכל נחשבת לאחת מהטובות באזור ים המלח. על הארוחה מנצח שף שעבד בדובאי ומכין מנות שמשלבות בין המטבח הערבי והישראלי, לבין המטבח המערבי-מודרני.
מתחם הגלמפינג של קליה הוא מהראשונים שהוקמו בארץ, והוא נחשב ליוקרתי והמשודרג ביותר. כל אוהל כולל מזגן, שידות אחסון ומיטה ענקית ומפנקת שתשכיח מכם שמדובר באוהל ולא במלון חמישה כוכבים. במרכז מתחם המשפחות ממוקמת שכשוכית בצורת ים המלח, שגם מחוממת עם בוא החורף. ההגדרה המדויקת שניתן לתת לגלמפינג היא "ללכת עם ולהרגיש בלי": לעשות קמפינג ולישון באוהל, אבל בצורה הכי בוטיקית, רומנטית ומפנקת שיש.
השירות במקום הינו שירות של מלון בוטיק עד לרמת המגבות וסידור המצעים. מול האוהלים ישנו מטבח משותף ומאובזר עבור נופשים שרוצים להכין ארוחות במהלך היום. המטבח כולל תנורים, טאבון ואת כל מוצרי החשמל הדרושים. גם השירותים והמקלחות הינם משותפים, פרט שמרתיע חלק מהמבקרים, אך ברגע שנכנסים פנימה ומגלים את המתחם המפנק והנקי שכולל בין היתר סבונים ומוצרים נוספים תוצרת ים המלח, אין ספק שהחסם הפסיכולוגי מוסר מיד.
ירדן מנהל הגלמפינג, כמו כל מי שאמון בקליה על תחום הנופש, גדל בקיבוץ. "כולנו גדלים עם המקום. הוא מאוד חשוב לנו ומעניק תחושת שייכות. ים המלח חשוב לנו, אבל לצערנו בגלל הנסיגה שלו, הרבה עסקים באזור נסגרו".
מחירי לינה בגלמפינג בקליה: לילה באמצע שבוע על בסיס לינה וארוחת בוקר: 700 ש"ח, בסוף השבוע: 1200 ש"ח, תוספת ילד: 150 ש"ח, תוספת מבוגר: 250 ש"ח.
הבר הנמוך בעולם
אנו נפרדים ממתחם הגלמפינג ויורדים אל הבר הנמוך ביותר בעולם. את פנינו מקבל חמדה, מנהל הבר תושב יריחו שעובד בקליה כבר 18 שנה. הבר כולל בין היתר חמישה ברזי בירה מהחבית, שלל מנות מהמטבח הישראלי והערבי במחירים נוחים שלא עולים על 40 שקלים ומספר קוקטיילים. משקה הדגל של הבר הוא מרגריטה ים המלח - כוס מרגריטה עמוסה בברד צהבהב שמזכיר את החולות סביב, עם כמות נכבדת של טקילה איכותית, טעם לימוני עשיר, קישוטי לימון, תפוז ונענע וכתר מלח על שפת הכוס, כמתבקש במקום בו אנו נמצאים.
שתויים וטובי לב יורדים המטיילים מהבר אל חוף קליה. משתזפים על החוף למרות שאנחנו בחודש דצמבר באמצע דצמבר ונהנים משלוש אמבטיות בוץ טבעיות שנמצאות על החוף. כאן לא צריך ללכת מאות מטרים מהים כדי להנות מהבוץ של ים המלח וגם החוף עצמו חולי ולא מלא בגושי מלח מיובשים.
קיבוץ קליה המטופח והצבעוני מהווה סוג של נווה מדבר בתוך כל החול הצהוב. מצידו המזרחי הוא מוקף במטע התמרים הגדול ביותר בישראל. שניים מהאזורים החדשים במטע, בהם יש עצים קטנים שטרם הספיקו לצמוח, מוקדשים לקהילות האחיות של קליה מעוטף עזה. מאחורי עץ הפיקוס העתיק מתגלה כפר הנופש של הקיבוץ: בקתות אבן משופצות בעיצוב כפרי ומודרני, עם מיטות נוחות, סלון קטן ומרפסת בכל חדר שפונה לכר דשא רחב.
הארוחות בחדר האוכל הן קיבוציות כמעט למהדרין, עם פינוקים נוספים שהולמים את ארוחת הבוקר במלונות הישראלים כמו מאפים, מיץ תפוזים, מכונת קפה והלחם הכפרי הטוב ביותר שתאכלו בימי חייכם. לאחר ארוחת הבוקר, רבים מהאורחים יוצאים לטייל בשבילי ים המלח, במצוקים ובאתרי המעיינות והנחלים. אחד היתרונות הגדולים ביותר של קליה הוא שלא מדובר רק בכפר נופש שצופה על הטבע של ים המלח – אלא נמצא ממש בתוכו.
בשעות הצהריים חוזרים הנופשים להתרענן בבריכה הקיבוצית שפתוחה כמעט בכל ימות השנה, ושבים למדשאות הענק הממגנטות סמוך לחדרים. בערב, הם נוהרים למתחם המנגלים ולאחריו מטיילים בנחת בשבילי הקיבוץ ובין האורוות, המטעים והרפתות. בימי חמישי מופעל בקיבוץ בר חברתי לרווחת חברי הקיבוץ והנופשים, אך אין ספק שאין דבר משכר יותר מהשקט הפסטורלי ומדשאות הענק שהופכים את קליה לנווה המדבר הנדיר שהוא.
מחירי לינה בכפר הנופש קליה: לילה באמצע שבוע על בסיס לינה וארוחות בוקר: 500 ש"ח, בסוף שבוע: 1000 ש"ח, תוספת ילד: 150 ש"ח.
ארץ התמר
אין ספק שהגלמפינג וכפר הנופש בקליה מהווים חוויית אירוח מדהימה עבור זוגות ומשפחות, אך המתנה הכי גדולה שלינה בקליה יכולה להעניק למטייל הישראלי היא הנופים, האתרים המיוחדים וההפעלות בארץ התמר, שאותן אי אפשר למצוא בשום מקום אחר. בחאן הסמוך לחוף קליה, שמכיל 20 אוהלי לוטוס שזהים לאוהלים בגלמפינג (650 שקלים ש"ח ללילה עד 4 אנשים), מופעלים מזנון, מתחמי ישיבה ואוהל בדואי.
אחת המטרות של החאן, שפתוח ברוב השנה גם לתיירים, היא לארח אירועים משפחתיים מיוחדים כגון ימי הולדת, בר מצוות וכמובן את מי שרוצה להגשים את חלומו להתחתן על רקע ים המלח. החאן מארח גם ימי גיבוש של חברות, משרדים וחיילים וכל קבוצה שמגיעה יכולה לבחור בין שלל האטרקציות שמציעה ארץ התמר.
בתוך המתחם מופעלות האטרקציות ווטר טאג, ג'לי בול, חץ וקשת, לייזר טאג, ואם אתם פחות בקטע של אקסטרים ישנן גם סדנאות יוגה, צלילים מהטבע וצמחי מרפא. מחוץ למתחם מופעלות האטרקציות המובילות של ארץ התמר: סיור מרתק של פעם בחיים אל ארץ הבולענים הפראית של ים המלח, שיט קיאקים שיוצא מחוף קליה, סיורי אופניים וריידרים וכן טיול ג'יפים שלוקח אתכם את המצוקים, הרי ים המלח וכל המקומות הנדירים שאי אפשר להגיע אליהם רגלית כמו מנזר מאר סאבא ונחל אוג.
ביציאה מהחאן, ניתן לראות את המקום האינסטגרמי ביותר בים המלח: גלרייה -430. מדובר במחנה ירדני נטוש ממלחמת ששת הימים, שהובאו אליו 45 אמנים מהארץ ומהעולם כדי לצייר על הקירות החיצוניים של המבנים הנטושים. תיירים רבים מגיעים להצטלם לאינסטגרם על רקע ציורי הגרפיטי המרהיבים, כאשר חלק גדול מהציורים עוסקים בים המלח והמלחמה נגד הייבוש שלו.
אני נזכר במשהו שאמר לי חבר שבוע לפני הנסיעה בבר רועש במרכז הארץ. "אתה יודע שקליה היא בעצם ראשי תיבות של 'קם לתחייה ים המלח'?". לפני שירדתי לכאן, חשבתי שמדובר בשם די יומרני. בזמן שאני עולה חזרה הביתה, אני מבין שמדובר בעצם בנבואה בת עשרות שנים שהגשימה את עצמה. האנשים, הטבע, האוכל והמיוחדות של קליה נותנים חיות חדשה לחופשה בים שחשבנו שכבר לא יחדש לנו דבר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו