ישמח לבב חוגג

פסח הוא חג היין - ואין כמו טיול הכולל טעימה משובחת • היסטוריית היין בארץ ארוכת שנים, וכיום מציעים רבים מהיקבים סיורים מרתקים • לחיים!

הענבים ביקב הר אודם // צילום: דרור ארצי / ג'יני // הענבים ביקב הר אודם // צילום: דרור ארצי / ג'יני

בשנים האחרונות נפתחו עוד ועוד יקבים ברחבי הארץ, אבל לגידול הגפנים יש היסטוריה ארוכה הרבה יותר. למעשה, כבר בתקופת הברונזה גידלו הרבה ענבים באזורנו, וברחבי הארץ תוכלו למצוא שרידים ארכיאולוגיים של גתות ששימשו לייצור יין. בתקופת ההתיישבות החדשה, לקראת סוף המאה ה־19, היו הגפנים ענף חקלאי חשוב במושבות הברון רוטשילד, שהקים את היקבים הראשונים בראשון לציון ובזכרון יעקב. כיום פועלים בארץ יותר מ־200 יקבים, המייצרים יותר מ־40 מיליון בקבוקי יין בשנה ואף זוכים בפרסים נחשבים בעולם.

בשנתיים האחרונות ניטעו בארץ כ־11.5 דונם של כרמי יין ואנחנו כמובן נהנים מהעלייה המשמעותית והמבורכת בהיקפי הייצור. רגע לפני שנשיק ארבע כוסות בליל הסדר, אספתי עבורכם מגוון יקבים ברחבי הארץ שאליהם תוכלו להגיע גם כחלק מטיול באזור, לבקר במרכז המבקרים, לטעום יינות ישראליים משובחים ולהכיר את האנשים המיוחדים המייצרים אותם - וכמובן לדאוג לנהג תורן שיחזיר אתכם בשלום הביתה. חג שמח ולחיים!

יקב הר אודם

מושב אודם ממוקם בתוך שמורת טבע יער אודם ובגובה 1,100 מטרים, מה שהופך אותו ליישוב היהודי השני הגבוה ביותר בארץ. מקור השם הייחודי הוא בצבעו של הר הגעש שעליו שוכן היישוב, הר אודם, ששמו בערבית: תל אל־אחמר. במושב המקסים מתפרנסים מתיירות ומחקלאות, כגון גידול כרמים ומטעי תפוחים ודובדבנים, שהקור באזור עושה להם רק טוב. כשתיסעו או תפסעו במושב, לא תוכלו שלא להתפעל מהנוף האירופי המשתקף מכל פינה, וגם מסגנון הבנייה המיוחד שהזכיר לי מקומות אהובים מטיולים מענגים בצ'ילה. 

מיכאל אלפסי, בעליו של יקב הר אודם, הוא מראשוני המושב וכבר 39 שנה שהוא באודם - הגיע מאידיאולוגיה, ונשאר מאהבה. שני בניו השתחררו מהצבא והצטרפו אליו ואל אשתו עידית להקמת היקב, כי רצו לעסוק במשהו שישלב אמנות, חקלאות, תעשייה ותיירות. יקב הר אודם הוקם ב־2002 והספיק לקטוף פרסים ותשבחות רבות ברחבי הארץ והעולם. תוכלו להגיע לביקור במרכז המבקרים המקסים של היקב ולערוך טעימות וסיור, ואם כבר הגעתם עד כאן, מומלץ לשלב לינה במושב וטיול ביער אודם הפורח.

שעות פתיחה: ימים א'-ה' 10:00-17:00, יום ו' וערבי חג מ־10:00 עד שעה לפני כניסת שבת. סגור בשבת ובחג, היקב כשר. בחול המועד פתוח לביקורים ולטעימות מ־09:00 עד 17:00 ומחוץ ליקב יפעל שוק איכרים. 

לפרטים: 04-6871122 או באתר www.harodem.co.il

יקב הר אודם // צילום: דודי ועקנין

יקב דלתון 

הרבה יין טוב יש ביקבים באזור צפת, והוותיק בהם הוא יקב דלתון. היקב, המציין השנה 20 להיווסדו, ממוקם באזור הררי שופע ירק וקסם במרום הגליל, כ־4 ק"מ מגבול לבנון. היקב הוקם ב־1995 כשותפות בין ארמונד ממן, חקלאי ממושב כרם בן זמרה, למתי הרוני, איש עסקים מבריטניה. ענבי היין הראשונים נבצרו באוגוסט באותה השנה והיקב, שנבנה בתחילה בחצר בית הוריו של ארמונד, הועבר בשנת 1999 למיקומו הנוכחי בפארק תעשייה דלתון. כיום מייצר היקב את יינותיו מענבי כרמים בגליל העליון, ובמרכז המבקרים הנעים שלו תוכלו לטעום מהיין המוערך, לצאת לסיור שבו תלמדו על דרכי הייצור במקום ולבקר בחנות המוכרת את מוצרי היקב ומוצרים נוספים מהגליל.  

שעות פתיחה: בחול המועד, ימים ד'-ה' 10:00-17:00, שישי וערבי חג מ־10:00 עד 14:00, בשבת ובחג סגור. בחול המועד יתקיימו סיורים וטעימות ביקב בליווי מדריך מקצועי. משך הסיור כשעה, בעלות של 20 שקלים לאדם. הסיורים יתקיימו ב־10:30, ב־12:00 וב־14:00. בימי שישי ובערבי חג בשעות 10:30 ו־12:00. בתיאום מראש. 

לפרטים: www.facebook.com/DaltonWinery  

יקב דלתון // צילום: דיוויד סילברמן 

יקב אמפורה

מרכז המבקרים של יקב אמפורה ממוקם בחוות מקורה שבכרם מהר"ל, מושב השוכן על אחת מגבעות הכרמל בין זכרון יעקב לעתלית. כדי להיכנס ליקב, שנראה כמו אחוזה עתיקה בלב טוסקנה, צריכים לעבור בדלת עץ גדולה ויפהפייה שעליה מוטבע הלוגו המוזהב של היקב "אמפורה" - כד חרס ששימש לאחסון יין בתקופות קדומות. היקב נמצא במבנה מרשים, מצופה אבן מקומית, שנבנה בסגנון האופייני ליקבי איטליה. בחוץ חצר נעימה שבה זורם נחל קטן והיא משקיפה לכרמים ולמטעים.

ליקב אמפורה אפשר להגיע לטעימת יין המלווה במגש גבינות וגם לצאת לסיור בן כשעה עם הסבר על תהליך הכנת היין, החל מקליטת הענבים, שגדלים בכרמי היקב בגליל העליון ובכרמי יוסף, ועד למרתף החביות הקריר. במקום נערכים גם אירועי סוף בציר, השקת יינות, סדנאות יין ועוד. בחול המועד מציעים היקב ובוסתן תם, הנמצא בסמוך אליו, בילוי משפחתי בין נופים קסומים, סיור להכרת הבוסתן האקולוגי, יצירה מחומרים ממוחזרים, פעילות כתב חידה מגבשת וטעימות יין למבוגרים. הפעילות תתקיים בימי חול המועד ב־13-14 באפריל בשעות 10:00-16:00, והכניסה בתשלום סמלי של 10 ש' לילדים מגיל שנתיים עד 12, ו־20 ש' למבוגר.

שעות פתיחה: ימים א'-ה' 10:00-16:00, ימי ו' וערבי חג  10:00-15:00, שבתות וחגים  10:00-17:00. בחול המועד מרכז המבקרים פתוח ב־10:00-16:00 ובערבי החג ב־10:00-12:00. סיור וטעימות בתיאום מראש.

לפרטים: 04-9840702 או באתר www.amphoraewines.com

יקב אמפורה // צילום: לירון אלמוג

יקב קסטל

לאחר שעבר למשכנו החדש במושב יד השמונה בהרי ירושלים, משיק יקב קסטל הוותיק מרכז מבקרים לאירועים מיוחדים, הכולל הדרכה וטעימת יינות עם הצוות המקצועי של היקב, הצצה למרתף החביות העשיר של משפחת בן־זקן וסיור מקיף ברחבי היקב, המוביל לסיור בנבכי ההיסטוריה הייחודית של משפחת הייננים, המתכתבת עם סיפורה החקלאי והציוני של מדינת ישראל. 

הקמת היקב קרמה עור וגידים עם נטיעת הכרם הראשון בשנת 1988, סמוך לביתו של אלי בן־זקן במושב רמת רזיאל. כרמי היקב נטועים באדמת טרה רוסה, טיט ואבן גיר מנוקזת היטב והם שוכנים במיקרו אקלים ייחודי לאזור. הגפנים גדלות בצפיפות רבה ומניבות יבולים קטנים ואיכותיים הנבצרים ידנית. היינות מתיישנים בחביות עץ אלון צרפתיות מובחרות, לתקופה של עד שנתיים, על פי מסורת צרפתית הנהוגה בבורדו ובבורגון. חברת המשפחה, העיתונאית דליה פון לרנר, הביאה את אחד מבקבוקי היין של היקב לטעימה עיוורת לסרנה סטקליף, מנהלת מחלקת היין של בית המכירות סותבי'ס. היין זכה למחמאות אדירות מסטקליף, מה שהוביל לכך שבן־זקן הבין לראשונה ש"יש לו משהו ביד" והפך את היקב לעיסוק העיקרי של משפחתו.

שעות פתיחה: בחול המועד פסח יפתח היקב את שערי מרכז המבקרים במשכנו החדש לביקורים הכוללים סיור ביקב, מעבר באולם המיכלים ובמרתף החביות וטעימה ממגוון היינות, בליווי גבינות (היקב כשר). 

מחיר: 130 ש' לאדם, בתיאום מראש בלבד

לפרטים: 02-5358555 או באתר www.castel.co.il

יקב קסטל // צילום: יח"צ

יקב קדמא

יקב קדמא הוא יקב מקסים בכפר אוריה שבאזור מטה יהודה, שאותו הקימה לינה סלוצקי לפני עשר שנים לאחר שפרשה מקריירה בתחום ההיי־טק. לינה, שנולדה בטביליסי בירת גאורגיה, מספרת שלמרות מה שכולם חושבים, גאורגיה, ולא צרפת, היא מקור היינות העולמי ועד היום מייצרים בה יין בשיטות עתיקות ובכדי חרס מיוחדים. 

לינה, שהחליטה לחזור לשורשים, ערכה מסע חיפוש ארוך שבסופו הצליחה לאתר את המקומות הבודדים בגאורגיה, שבהם עדיין עובדים כדרים בשיטות שעברו מדור לדור במשך אלפי שנים. במבצע מסובך במיוחד הצליחה לייבא לארץ 20 כדים, בנפח כולל של 10,000 ליטרים, המשמשים להשריה ולהתססה של היין. היין שוהה בכדים בכל השלבים, מהבציר ועד סיום התסיסה, ולאחר מכן מועבר לחביות עץ אלון צרפתי. לא בכדי החליטה לינה להקים את היקב בכפר אוריה. באזור בכלל ובכפר אוריה בפרט נמצאו עשרות גתות המעידות על ייצור יין בתקופות עתיקות, וכשתגיעו תוזמנו לראות סרט קצר על ייצור היין, לטעום מהיינות הנפלאים, לשמוע הסבר מרתק על ההיסטוריה של היינות ולטעום יינות לצד גבינות בעלות טעמים חזקים ומודגשים. בחול המועד יתקיימו ביקב אירועי בשר ויין, כשעל הקייטרינג הבשרי אמון השף מאריו, אשר יציע מגוון עשיר של בשרים בסגנון ארגנטינאי.

שעות פתיחה: בחול המועד בשעות 11:00-17:00. אירועי בשר ויין יתקיימו בתאריכים 14, 15 ו־16 באפריל. סיורים - בתיאום מראש.

לפרטים: 02-9927894 או באתר kadma-wine.co.il 

לינה סלוצקי ביקב קדמא // צילום: לירון אלמוג

יקב פסגות

יקב פסגות שוכן ביישוב פסגות שבחבל בנימין, בין ירושלים לשילה, בבית אבן הררי על אם הדרך, שמחלונותיו נשקף נוף מרהיב של שכונות ירושלים, נחל פרת והרי אדום. את היקב הקימו נעמה ויעקב ברג לפני 13 שנה, מתוך חיבור לאדמה ולשורשי המקום והאזור שבו הקימו את ביתם, השוכן בינות לכרמי היין. במרכז המבקרים של היקב תוכלו לטעום יין משובח, להכיר ולשמוע את סיפור המקום ואנשיו, לסייר בין כרמי היין ולצפות במיצג מולטימדיה מרשים המוקרן במרפסת היין - חדר ייחודי האפוף כולו ניחוחות יין ועץ וצופה אל חדר החביות המרשים של היקב. 

בתחילת דרכו ייצר היקב כמה מאות בקבוקים, וכיום הוא מייצר יותר מ־200 אלף, בעוד רוב התוצרת מיוצאת לעשרות מדינות. במהלך חול המועד פסח תוכלו להגיע לפעילות משפחתית המיועדת להורים ולילדים, הכוללת סיורים מודרכים, צפייה במיצגים שבמרכז המבקרים, סדנאות לילדים, הכרת סיפור התנ"ך והיין מימי קדם ועד היום, הסבר על תהליך ייצור היין החל משלב נטיעת הכרמים דרך הבציר ועד לשלב הייצור באמצעות מיצג חדשני וטעימות יין מתוצרת היקב.

שעות פתיחה: ימים ג'-ה' 09:30-15:30, ימי ו' וערב חג 09:00-13:00

מחיר: 20 ש' לילד, 25 ש' למבוגר. מבצע למשפחות - זוג + 4 ילדים ב־99 ש'

לפרטים: 02-9979333 או באתר www.n-binyamin.co.il 

יקב פסגות // צילום: דודי ועקנין

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר