כמעט חודשיים מהפסקת האש בצפון – זה מה שקורה שם כרגע

למרות שרבים סברו כי בתי הקפה, האטרקציות ומקומות האירוח בצפון יחזרו לפעילות מלאה מיד עם הפסקת האש, נדמה כי זו אינה הסיטואציה • שוחחנו עם תושבי הצפון ובעלי עסקים ששיתפו אותנו במצב

זה מה שקורה כרגע בצפון הארץ. צילום: גיל אליהו/ג'יני

רבים מתושבי המדינה סברו כי זמן קצר לאחר הפסקת האש, בתי הקפה, האטרקציות, מקומות האירוח ושאר הדברים היפים שזכרנו מהצפון, ייפתחו וישגשגו.

בשיחה עם רעיה בלחסן, תושבת הצפון, היא מספרת לנו שהמצב שונה לחלוטין. הרבה מאוד מהמסעדות ובתי הקפה עדיין סגורים, כאשר המון משפחות עדיין לא חזרו לצפון ולא מעט ממקומות האירוח נותרו סגורים. בעקבות כך, שוחחנו עם כמה בעלי עסקים בצפון שמספרים לנו על המצב באזור, כמעט חודשיים מאז שנכנסה לתוקפה הפסקת האש באזור.

מיכאל וולף, הבעלים של בר בשר, מסעדה וקצביה בצפון הארץ: "אנחנו יושבים בצומת הגומא, על כביש 90 ממש בכניסה לקריית שמונה. אנחנו מעדנייה עם מסעדה קטנה ואנחנו עובדים פה כבר מעל ל-10 שנים, עסק קטן ומשפחתי ונותנים שירות לתיירים שמגיעים למקום ולמקומיים כמובן. ברגע שפרצה המלחמה, רוב התושבים שהיו לקוחות שלנו התפנו, התיירים הפסיקו לבוא ובעצם נשארנו פתוחים למרות הסיטואציה. הגענו למצב שאנחנו עובדים על אזור 40 או 50 אחוזים מהמחזור כי היו סביבנו גם יישובים שלא פונו, חקלאים וכו. נאלצנו לפטר חלק מהעובדים ושרדנו את האירוע".

בצפון מחכים לשובם של המטיילים. כפר בלום (ארכיון), צילום: דויד כהן - ג׳יני

בנוסף, סיפר מיכאל על השינוי המזערי במצב. "יש לכאורה שיפור מבחינת התנועה בצפון, אבל זה לא שמשקי בית חזרו ועושים קניות או תיירים שמגיעים בכמויות גדולות, רוב התיירות נעצרת באזור הכנרת או מגיעה לאזור רמת הגולן, שאר הצפון פשוט מת, רוב העסקים סגורים רוב הזמן וגם אם יש משפחה שרוצה לחזור הביתה, אין מקומות בילוי, אין כמעט מסעדות או בתי קפה, זה לא כמו אחרי הקורונה שפתאום הכל התפוצץ, השינויים מאוד איטיים. מעטים התיירים שמגיעים לפה, הצפון נשאר מאוד רדום. צעירים לא חוזרים, אין כוח עבודה, צריך להניע את הגלגל הזה והשאלה איך, זה צריך להתחיל כבר".

רחל זמיר דיין, קפה גלריה בלומה בקיבוץ כפר בלום: "במלחמה עבדתי ונתתי אוכל למקומיים ולחיילים. עבור החיילים, הצלחתי להשיג תרומות וככה בעצם העסק שלי שרד. עכשיו, כשנפתח הצפון, יש נכונות מצד אנשים לבוא וזה משמח, אבל הסטודנטים לא באו ואין לי כוח אדם, אין פה מספיק אנשים שיעבדו. כמעט הכל סגור בצפון, זה לא פשוט. היום לדוגמה לא פתחתי כי לא מצאתי עובדים. היו לי ארבע אופות, עכשיו אין לי אף אחת, אני עושה הכל לבד.

עוד סיפרה: "הביקוש קיים והוא גבוה, אין מקומות אחרים שנותרו פתוחים. המון בתי קפה ומסעדות לא פתחו עדיין, אני מדברת על עשרות בתי עסק של אוכל שכל המקומיים זקוקים להם והם פשוט עדיין לא פתחו וחבל. אני שומעת שבעלי עסקים לא ממהרים לחזור, הם מפחדים לפתוח כי אין עובדים, יש מסעדות שהודיעו שלא יפתחו עד אפריל. צריך לפעול כדי לקדם את חזרת הצעירים, כוח העבודה. מכללת תל חי חשובה מאוד לאזור והיא צריכה להיפתח לחלוטין, זה ישנה הרבה את המצב. זה יקח זמן אבל בסוף נצליח".

מלון גליליון, צילום: רותם גולן

במקביל, במלון גליליון ובמלון כפר גלעדי יצאו בקמפיין משותף שמטרתו להחזיר את הנופשים והעסקים לצפון. במסגרת הקמפיין שיעלה ברשתות החברתיות תחת הכותרת "ביחד נחזיר את הגליל לחיים", הם קוראים לחברות להעביר את הנופשים והכנסים לאזור הצפון, כדי לקדם את שיקום האזור.

ארז משה, מנכ"ל גליליון: "הגליל העליון הוא הלב הפועם של התיירות בישראל. בעקבות המלחמה הוא סבל מפגיעה קשה שהשאירה את האזור סגור ומשותק למשך יותר משנה. עכשיו, אנחנו זקוקים לראשי הארגונים והעסקים בישראל, כדי לשקם את התיירות בגליל, לחזק את הקהילה המקומית, ולהצמיח מחדש את האזור כולו".

דודי בן גל, מנכ"ל כפר גלעדי: "ענף התיירות הוא מנוע תעסוקתי וכלכלי בגלגל העליון עם 850 עסקים, רובם קטנים ובינוניים. כמעט 13 אחוזים מכלל המועסקים בצפון הם מתחום התיירות וחלק מהחזון שלנו הוא לשקם ולפתח את חבל הארץ היפה ביותר בישראל ולהחזיר את התנופה לגליל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר