תיבו, 30, היה אופטיקאי לפני שנפל מגובה של 15 מ 'באירוע במועדון לילה לפני כארבע שנים. הפגיעה בחוט השדרה הותירה אותו משותק והוא שהה במשך שנתיים בבית החולים. בשנת 2017 הוא לקח חלק בניסוי משותף של אוניברסיטת גרנובל בצרפת, וחברת קלינטק המתמחה במציאת רפואה חדשה. "הרגשתי כמו האדם הראשון על הירח" אמר תיבו בתום הניסוי הראשון.
אדם משותק הצליח ללכת בעזרת שלד חיצוני // צילום: רויטרס
הוא עבר ניתוח להצבת שני שתלים במוחו, אשר כיסו את חלקי המוח השולטים בתנועה. בתוך כל אחד מהשתלים ישנן 64 אלקטרודות אשר קוראות את פעילות המוח ומקרינות את ההוראות למחשב סמוך.
לאחר תהליך שיקום החל שלב הניסוי- בתחילה תיבו התאמן בשימוש בשתלי המוח כדי לשלוט בדמות וירטואלית במשחקי מחשב, ואז עבר ללכת בתוך חליפת השלד החיצונית. כאשר הוא חשב על ביצוע פעולת ההליכה, זה הכניס שרשרת תנועות בתוך החליפה הרובוטית אשר הניעה את רגליו קדימה והוא יכול היה לשלוט בכל אחת מהגפיים שלו, ולתמרן אותן במרחב התלת מימדי.
הרובוטיקה המתוחכמת, אשר שוקלת 65 קילוגרמים, איננה משחזרת את פונקציה ההליכה לחלוטין. תנועותיו, בעיקר הליכה, רחוקות מלהיות מושלמות והחליפה הרובוטית משמשת רק במעבדה; אולם החוקרים אומרים שהגישה יכולה יום אחד לשפר את איכות חייהם של המטופלים. עם זאת, זוהי התקדמות ניכרת בגישות דומות המאפשרות לאנשים לשלוט בגפה אחת במחשבותיהם.
תיבו עדיין מחוייב להיות מחובר לרתמת תקרה על מנת למזער את הסיכון שהוא ייפול בתוך החליפה החיצונית- המשמעות היא שהמכשיר עדיין לא מוכן לעבור מחוץ למעבדה.
תיבו ורופאיו // צילום: אי.פי.איי
"זה רחוק מהליכה אוטונומית", אמר פרופסור עלים-לואי בנביד, נשיא מועצת המנהלים של חברת קלינטק. "אין לו את התנועות המהירות והמדויקות שלא ליפול, אף אחד על האדמה לא עושה את זה".
במשימות בהן תיבו נאלץ לגעת במטרות ספציפיות באמצעות השלד החיצוני, כדי להזיז את זרועותיו העליונות והתחתונות ולסובב את מפרקי ידיו, הוא הצליח ב-71% מהזמן.
פרופסור בנביד, שבנוסף פיתח גירוי מוחי למחלת הפרקינסון, הוסיף: "פתרנו את הבעיה, והראנו שהעיקרון נכון. זו הוכחה לכך שאנו יכולים להרחיב את הניידות של חולים בתוך שלד חיצוני. אנחנו בכיוון של מתן איכות חיים טובה יותר למטופלים".
תיבו במהלך הניתוח // צילום: אי.פי.איי
ומה חושבים המומחים?
פרופסור טום שייקספיר מבית הספר להיגיינה ורפואה טרופית בלונדון אמר כי בעוד שהמחקר מציג "התקדמות מבורכת ומרגשת" בתחום, ישנה עוד דרך ארוכה להוכחת השימוש הקליני והיעיל בחליפת השלד החיצוני.
"תמיד ישנה הסכנה של "התלהבות יתר" ממחקרים בתחום הזה. בגלל העלויות הגבוהות, אפשרויות טכנולוגיות חדישות לעולם לא יהיו זמינות ונגישות לרוב האנשים בעולם אשר סובלים מפגיעה בחוט השדרה. זה מתבטא בכך שרק 15% מהאנשים עם מוגבלות פיזית השתמשו בכיסא גלגלים או מכשירי עזר אחרים במהלך חייהם" הוסיף שייקספיר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו