אישה אוכלת ליד המחשב בזמן העבודה. צילום: Getty Images

טעימה מרחוק: פיתוח חדש מאפשר לשתות לימונדה ולאכול עוגה באופן וירטואלי

e-Taste הוא מכשיר טכנולוגי חדשני שמאפשר לראשונה לחקות בתנאי מעבדה טעמים באופן מלאכותי • עדיין יש עוד הרבה מה לשפר בו, אבל נראה שהעתיד עומד להיות טעים

חשבתם שמציאות מדומה יכולה רק להראות או להשמיע לכם מראות וצלילים? חוקרים מאוניברסיטת אוהיו פיתחו מכשיר מהפכני שיאפשר לכם גם לטעום קפה, לימונדה ואפילו מרק דגים - הכל באמצעות התקן קטן המחקה טעמים אמיתיים. מאמר על הטכנולוגיה החדשה, שזכתה לכינוי "e-Taste" ושמבטיחה לשנות את האופן שבו אנחנו חווים מציאות מדומה, ורסם בכתב העת המדעי "Science Advances".

כך זה עובד: מלקיחת דגימה ועד לטעימה וירטואלית

המערכת מצליחה לחקות טעמים באמצעות שלושה שלבים עיקריים. בשלב הראשון, חיישנים מיוחדים מנתחים מזון או משקה ומזהים בו מולקולות נפוצות כמו גלוקוז וגלוטמאט, שתורמות לטעם הייחודי. לאחר מכן, המערכת מקודדת את הנתונים ומשדרת אותם באופן אלחוטי למכשיר ה-e-Taste.

החוקרים הדגימו את היכולת הזו בניסוי מרשים במיוחד: חוקר בקליפורניה טבל חיישן בכוס לימונדה ושלח את ה"הוראות הדיגיטליות" המתאימות לעמית שהפעיל את המכשיר באוהיו - מרחק של אלפי קילומטרים - שם המכשיר "יצר מחדש" את טעם המשקה.

e-taste. הנבחנים הצליחו להבחין בין עוצמות שונות של טעם חמוץ בדיוק של כ-70 אחוז,

בשלב השני, המערכת מייצרת תערובת כימית, שאמורה לדמות את הטעם המקורי. משאבה אלקטרומגנטית זעירה, המכילה תאים נוזליים מרובים המלאים בכימיקלים המתאימים לתחושות טעם שונות, מערבבת את חומרי הגלם ביחסים מדויקים כדי ליצור טעמים מורכבים בתוך ג'ל ייעודי.

לבסוף, המשתמשים יכולים להכניס את הג'ל לפיהם וכך לטעום את המאכל המדומה (אין צורך לבלוע את התערובת הכימית).

הניסוי האנושי: קפה, עוגה ומרק דגים

החוקרים בדקו את המכשיר החדש על 10 מתנדבים וקיבלו תוצאות מעורבות. מצד אחד, המשתתפים הצליחו להבחין בין עוצמות שונות של טעם חמוץ בדיוק של כ-70 אחוז. מצד שני, הניסויים היו פחות משכנעים כשהמשתתפים התבקשו להבחין בין טעמים שאמורים לייצג עוגה, ביצה מטוגנת, קפה ומרק דגים.

עם זאת, החוקרים מציינים שהפער הזה לא בהכרח נובע מביצועים גרועים של המכשיר. אפילו בעולם הפיזי, טעם הוא עניין סובייקטיבי. גורמים כמו ריח, זיכרון ורמזים חזותיים יכולים להשפיע על האופן שבו אנו תופסים אוכל.

"טעם וריח קשורים מאוד לרגש ולזיכרון אנושי", הסביר פרופ' ג׳ינהואה לי, ממובילי המחקר. "אז החיישן שלנו צריך ללמוד ללכוד, לשלוט ולאחסן את כל המידע הזה".

קפה ועוגה. "טעם וריח קשורים מאוד לרגש ולזיכרון אנושי", צילום: GettyImages

העתיד: מסעדות וירטואליות ושיתוף חוויות קולינריות

הטכנולוגיה החדשה והמבטיחה פותחת אפשרויות מרתקות. בעתיד, ייתכן שנוכל להזמין מנה במסעדה וירטואלית, לטעום דוגמיות של יין מרחוק, או אפילו לשתף חוויות קולינריות עם חברים בצד השני של העולם.

המהפכה הזו עשויה גם לשנות את האופן שבו אנו צורכים מדיה. דמיינו צפייה בתוכנית בישול שבה אתם יכולים לטעום את המנות שמכינים על המסך, או משחק מחשב שבו הטעמים מוסיפים ממד חדש לחלוטין לחוויית המשתמש.

אמנם הטכנולוגיה עדיין בשלבים ראשוניים, אך היא מסמנת צעד משמעותי לקראת מציאות מדומה שמערבת את כל החושים שלנו - לא רק ראייה ושמיעה. נראה שהעתיד טעים במיוחד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...