תופעה מדאיגה: חשבונות הטוויטר שמתחזים לחטופות השבות

חשבונות טוויטר מתחזים בלי בושה לחטופות ישראלי שחזרו מהשבי, בניסיון לגרום לציבור לתרום כסף לטובת השיקום שלהן • בפועל, מדובר בתרמית סייבר והעומדים מאחוריה יכולים להיות רבים • איך תדעו אם מדובר בפרופיל מזוייף או אותנטי? מומחה מסביר

אמילי דמארי ואמה. צילום: דובר צה"ל

תופעה מדאיגה עלתה מחדש בימים האחרונים עם תחילת עסקת החטופים: חשבונות ברשת החברתית X (טוויטר לשעבר), אשר מתחזים לחטופות ששבו מעזה. כך למשל היום (שלישי) הופיע ברשת חשבון מזויף של אמילי דמארי ששוחררה ביום ראשון. בחשבון הנקרא על שמה, צויצה תמונה שלה לצד אמה מנדי ובו נכתב ״שרדתי״, לצד אימוג׳י של ידיה כמחווה לפציעתה ואימוג׳י לב.

אלא שניתן לראות סימנים לכך שהחשבון אינו אמיתי. למשל, תאריך פתיחתו הוא 14.9.2024, כאשר אמילי עוד הייתה בשבי ושם המשתמש בו הוא צירוף אותיות ומספרים חסר משמעות, מה שמעיד כי הוא חשבון שהוקם במטרה לצבור טראפיק עבור נכס דיגיטלי כלשהו.

בארגון "פייק ריפורטר" מוסיפים כי לפני שהחשבון שונה לשמה של אמילי דמארי, פורסמו בו בעיקר קליק-בייטים בעלי אופי מיני.

זהירות, מדובר בהתחזות, צילום: צילום מסך

בסוף השבוע האחרון קרה מקרה דומה, כאשר ברשת החברתית הופיע חשבון המתחזה לנועה ארגמני עם תמונת הפרופיל שלה, ובו קישור לאתר שנועד לתרומות כספים, במטרה לגרום לגולשים לתרום למה שהם חושבים שהוא חשבונה של החטופה המשוחררת. בעקבות דיווחים רבים על החשבון - הוא הושעה מהרשת.

מי יכול לעמוד מאחורי פרופילים כאלה, ומה הסיבה לכך? יואב קרן, מנכ"ל חברת הסייבר ברנדשילד, עונה: "בהקשר של החטופות, הפרופיל של הסקאמר הממוצע הוא של פושע סייבר שמחפשים לבצע הונאות על בסיס רשתות חברתיות, לגייס תרומות, לפנות כאילו מדובר בפרופיל של המשפחה ולייצר פרופילים נוספים סביבו. הייתה לא מזמן פנייה של משפחות החטופים שיש פרופיל מזויף שמגייס תרומות בשמם. יכולים להיות גם גורמים עוינים כמו איראן, שמנסים לייצר דיסאינפורמציה. הרי היו דיווחים על פרופילים מזויפים ששימשו את האיראנים ואחרים גם כדי לנסות ליצור קשר עם חיילים בצבא. האם זה יכול להיות ילד בן 13 שסתם חמד לצון? בהחלט, אבל אי אפשר לדעת".

נועה ארגמני התחזות,

איך אפשר לזהות פרופיל שקרי?

"זה מאוד קשה עבור המשתמש הפשוט. צריך לנסות להעמיק בפרטים ולראות את המידע שבפנים ולא רק שם ותמונה. חשוב לראות שיש פוסטים אחורה לאורך שנים, לבדוק מי החברים ולוודא שהם נראים מאותו רקע. בתקופת המלחמה היו התחזויות לאנשים מאיחוד הצלה, והורדנו כמה אתרי התחזות שניסו לגייס תרומות. בחלק מהפרופילים המזויפים ההם ראינו שכל החברים של בעלי הפרופיל מגיעים מדינות ערב".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר