דרמת ה-CES: מלחמת השבבים - והקרב על ה-AI בטלוויזיה הביתית

אנבידיה משיקה "מחשב-על" אישי ומכפילה את עוצמת כרטיסי המסך, אינטל משיקה מעבד מהפכני בתהליך ייצור חדשני, וסמסונג ו-LG מביאות את מהפכת הבינה המלאכותית למסך הטלוויזיה בסלון

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג ב-CES, אתמול. הואנג מחזיק מגן שנועד להיראות כמו שבב מחשב . צילום: REUTERS

תערוכת ה-CES תיפתח היום (שלישי) רשמית בלאס וגאס, אבל רבות מענקיות האלקטרוניקה המשתתפות בה יצאו כבר הלילה בשורה של הכרזות והשקות מסקרנות, עם מוצרים שיעצבו את פני תעשיית האלקטרוניקה ב-2025.

מי שמשכה את מירב תשומת הלב היא אנבידיה, בין היתר בזכות נוכחותו של המנכ"ל והמייסד ג'נסן הואנג. הוא היה האיש הבכיר ביותר שנכח אמש בתערוכה, ואף נשא את נאום הפתיחה בבמה המרכזית. במסיבת עיתונאים חשפה אנבידיה את הדור הבא של כרטיסי המסך מסדרת GeForce RTX למחשבים נייחים וניידים.

כיום, כאשר מרבית הכנסותיה מגיעות מתחום מרכזי הנתונים, תחום הגיימינג הפך לחלק די קטן בעוגה שלה. ואולם, אנבידיה צמחה מתוך תחום הגרפיקה לגיימרים וזה תחום מומחיותה. הכרטיס החדש מביא את העוצמות והארכיטקטורות שבנתה החברה בתחום ה-AI למסך הגיימר.

הואנג מציג את "מחשב-העל" האישי, Project Digits, צילום: AFP

ה-GeForce RTX 5090 כולל 92 מיליארד טרנזיסטורים שמסוגלים לספק יותר מ-3,352 טריליון פעולות בינה מלאכותית לשנייה (AI TOPS), והוא תומך בטכנולוגיות NVIDIA RTX Neural Shaders ו-Digital Human. לדברי אנבידיה, הכרטיס החדש מספק ביצועים חזקים פי שניים מהדור הקודם, ה-RTX 4090, והוא ישווק החל מ-549 דולר.

אחד המוצרים המעניינים שחשפה אנבידיה אתמול הוא "מחשב-על" אישי, הנקרא Project DIGITS. למעשה, זה הדבר הכי קרוב לדאטה-סנטר פרטי. עלותו תעמוד על כ-3,000 דולר והוא מיועד בעיקר עבור מפתחים, חוקרים, מדעני נתונים, סטודנטים וסתם חובבים, שרוצים לאמן, לשדרג ולהריץ מודלי AI גדולים, מבלי להיות תלויים בשירותי ענן.

המחשב כולל את הסופר-שבב החדש NVIDIA GB10, והוא מציע כוחות עיבוד AI אסטרונומיים של 1,000 טרה פעולות לשנייה (או פטה-פלופ), שמאפשרים לאמן ולהריץ מודלי AI עם 200 מיליארד פרמטרים, כלומר ממש LLM.

המנכ"לית הזמנית של אינטל, מישל ג'ונסטון הולטהאוס, מציגה את ה"פנתר לייק",

אינטל ו-AMD בקרב על המחשב האישי

חברת אינטל, עם מנכ"לית זמנית חדשה לאחר פרישתו של פט גלסינגר, מתחרה כעת בעיקר בשוק המחשבים האישיים תומכי AI, או PC AI. המנכ"לית, מישל ג'ונסטון הולטהאוס, חשפה לראשונה את מעבד הדור הבא של החברה למחשבים ניידים, המכונה "פנתר לייק". כמו קודמו, "לונאר לייק", הוא מפותח ברובו בישראל.

עדיין לא מדובר בהשקה מסחרית מלאה. המעבד נמצא בימים אלו בשלבי ייצור ראשונים של אבות-טיפוס ודוגמאות. במהלך הכנס תנסה אינטל לייצר עניין סביב המעבד ולקדם הטמעות בקרב יצרניות של מחשבים.

אחד החידושים במעבד הוא העובדה כי הוא יוצר בתהליך הייצור A18 של אינטל. זהו תהליך הייצור המתקדם ביותר של החברה, שמאפשר לייצר טרנזיסטורים ברוחב של 1.8 ננומטר, ובכך לדחוס מספר רב יותר של טרנזיסטורים לכל שבב.

לא יהיה זה מוגזם לומר כי מעמדה של אינטל בתעשיית השבבים בשנים הקרובות יהיה תלוי בהצלחתו ויעילותו של תהליך הייצור החדש, על רקע הפיגור הטכנולוגי של החברה מול יצרניות השבבים TSMC וסמסונג. מאינטל נמסר כי הביצועים הראשונים של המעבד מבשרים טובות, אך כאמור מדובר עדיין ב"תנאי מעבדה". הדורות הקודמים של אינטל כבר הדגימו כיצד הצרות מתעוררות בייצור המוני.

בכיר ב-AMD מציג את מעבד ה-Ryzen AI Max, צילום: REUTERS

לדברי אינטל, המעבד צפוי להציע שיפור משמעותי ביכולות העיבוד וביעילות צריכת האנרגיה בהשוואה לדורות הקודמים. החברה שמה דגש במעבדיה האחרונים על צריכת הספק חסכונית, במטרה להתחרות במעבדים מבוססי ARM, כדוגמת מעבדי AMD.

אפרופו AMD, היא הכריזה אתמול על הדור הבא של המעבדים למחשבים אישיים תומכי AI, משפחת Ryzen AI. המעבד מציע יכולות עיבוד של 50 טרה-פעולות לשנייה (TOPS), וככזה הוא מסוגל להריץ את יישומי ה-AI של מערכת ההפעלה Windows, ה-Copilots.

היכולת לתמוך ב-Copilots של מיקרוסופט הפכה ל"תעודת ההכשר" עבור מעבד שמבקש להיות ראוי לתואר מעבד AI ל-PC. המעבד החזק במשפחה, ה-AI MAX, מציע זיכרון מאוחד של 128 ג'יגה-בייט, והוא כולל 16 ליבות, 40 יחידות גרפיות ושני מעבדים נוירונים (NPU) כדי לתמוך במודלי שפה גדולים.

עם זאת, AMD לא חשפה מעבד גרפי חדש לגיימרים. זאת, חרף הספקולציות שתציג את הדור הבא של המעבד הגרפי RDNA - ובכך הותירה את הבמה לאנבידיה. לפי ההערכות, AMD תשיק את המעבד במהלך הרבעון הראשון.

סמסונג מציגה את טכנולוגיית SmartThings Pro לניהול הבית החכם, צילום: REUTERS

AI על מסך הטלוויזיה שלי

גם לסמסונג, אולי ענקית האלקטרוניקה המגוונת בעולם, היו לא מעט הכרזות. אחד התחומים המעניינים בתערוכה השנה יהיה שילוב AI בטלוויזיה הביתית. עד כה, סמסונג חשפה את היישומים המשמעותיים ביותר בתחום, עם טכנולוגיית ה-Vision AI. זו תקנה לטלוויזיות יכולות AI שלא רק תשפר את איכות התמונה והשמע, אלא גם תציע יישומים חדשים מעולמות ה-LLM. למשל, חיפוש מידע ברשת על דמות או מוצר שראינו על המרקע בתוכנית הטלוויזיה, תרגום כתוביות סימולטני במגוון שפות ועוד יישומים מותאמים אישית.

גם בתחום הבית החכם, חשפה סמסונג שדרוגי AI לפלטפורמת ניהול הבית החכם SmartThings, פתרון אבטחה מבוסס בלוקצ'יין לאבטחת הבית וגרסה משודרגת לעוזרת הקולית Bixby שתשולב בחוויה.

חברת LG, המתחרה עם סמסונג בעולם הטלוויזיות, הכריזה גם היא על טלוויזיות לעידן ה-AI, ה-OLED evo 2025. לדברי החברה, המסך כולל את המעבד החדש α11 AI Genn21, המאפשר בהירות משופרת עד פי שלושה לעומת דגמים קודמים, תוך שמירה על שחור מוחלט וצבעים חיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר