סרקתם את הברקוד בחניון? זו יכולה להיות הונאה

בתקופה האחרונה אזרחים בריטים ואמריקנים רבים נתקלו בהונאה המשתמשת בברקודים מזויפים בחניונים, על מנת לגנוב כסף ומידע • איך זה עובד וכיצד תימנעו? כל הפרטים

ברקוד בחניון ציבורי. צילום: GettyImages

ברקוד יכול לעיתים להוות דרך קלה לגשת למידע במכשיר הנייד שלכם. בתקופה האחרונה בבריטניה, אזרחים רבים נתקלו בהונאה המשתמשת בקודים אלה בחניונים ציבוריים.

נהג בשם מילטון האוורת' הזהיר אחרים שלא ליפול קורבן ל"הונאות מתוחכמות" לאחר שהשתמש באפליקציה לא מורשית לחניית רכבו. האוורת' הוריד אפליקציה באמצעות ברקוד שראה בחניון, והסכים לעמלה של סכום קטן של כסף, לאימות פרטי הבנק שלו.

עם זאת, מבלי שידע, הוא חויב ב-39 פאונד עבור מנוי לאפליקציה, ולאחר שהמנוי בוטל, לא הוצע לו החזר כספי - כך לפי BBC.

מילטון האוורת', שנפל להונאת הברקודים, צילום: ללא

מכון התקנים המוסמך לסחר (Chartered Trading Standards Institute) הזהיר כי הונאות חניה הפכו לנפוצות יותר, כאשר נעשה שימוש באפליקציות מזויפות, דוחות קנס מזויפים וברקודים מזויפים. 

האוורת' סיפר בתוכנית You and Yours של רדיו BBC: "צריך להיות זהירים במיוחד. זו הונאה די מתוחכמת - אני חושב שאני די מבין בטכנולוגיה ובהונאות כאלה".

הוא סרק את הקוד לאחר שמשתמש אחר בחניון אמר לו שמכונת התשלום לא מקבלת תשלום במטבעות.

הונאות חניה הפכו לנפוצות יותר בתקופה האחרונה, צילום: Getty Images

גם ברשת עוסקים בנושא, כאשר אחד המשתמשים בטיקטוק אמר בסרטון: "חשבו פעמיים לפני שאתם סורקים קודי QR במקומות ציבוריים". הוא סיפר שחברו ניסה לסרוק את אפליקציית החניה ParkMobile, ונפל קורבן להונאה.

"כל המידע שלו היה חשוף. הוא הועבר לדארק-ווב", אמר. "כשאתם במקום ציבורי, ודאו שקוד ה-QR (ברקוד) שאתם סורקים הוא באמת חלק מהשלט ולא מדבקה שמישהו הדביק מעליו".

לפי דיווחים, גם בארה"ב זו תופעה נרחבת, כאשר ברקודים מזויפים נמצאו ב-150 מדחנים לאורך מדינת קליפורניה. 

@dj_pick_l_rick

"אם אתם סורקים את הקוד ורואים קישור קצר או קישור שמוביל למשהו שלא נראה כמו חניה עירונית או חניון, זהו דגל אדום", אמרה מלאני מקגוברן, דוברת ארגון ה-BBB, שעוסק בין היתר במאבק בהונאות לאתר USA TODAY.

מקגוברן גם אמרה שנהגים צריכים לבדוק את חשבונות הבנק שלהם לאחר שימוש בברקודים לחניה כדי לוודא שהעסקה הייתה לגיטימית.

בנוסף, הימנעות משימוש בברקודים עשויה להיות אופציה בטוחה יותר.

"בדקו אם יש אדם בחניון שעובד שם שיכול אולי לכוון אתכם למקום הנכון", אמרה מקגוברן. "הזנת המידע שלכם ישירות בעמדה הרבה יותר בטוחה מאשר סריקת קוד QR".

"בדקו אם יש אדם בחניון שעובד שם שיכול אולי לכוון אתכם למקום הנכון", צילום: Getty Images

בהודעה שפרסמו בחודש יולי האחרון, ארגון ה-BBB המליץ לנהגים לעשות את הדברים הבאים לפני תשלום עבור חניה עם ברקוד:

• תשלום במדחן: נסו להימנע מסריקת ברקוד. במקום זאת, השתמשו בכרטיס האשראי שלכם לתשלום ישירות במדחן.

• בדיקת הקישור: כאשר אתם מנסים לשלם עבור חניה והקוד מביא אתכם לקישור קצר או שהאתר נראה חשוד, אל תמשיכו לשלם. סימנים מחשידים כוללים "שגיאות כתיב או דקדוק, ותמונות או לוגואים מטושטשים".

• זיהוי ההונאה: לעיתים קרובות, נוכלים ישימו ברקודים מעל הקודים האמיתיים במדחנים. אחרים ישימו פיסת נייר גדולה ליד שלט החניה. נסו להסתכל על הברקוד כדי לראות אם הוא על המדבקה המקורית או לא.

• השגת סורק QR: לשכבת הגנה נוספת, הורידו אפליקציית סריקת QR. אפליקציות אלה יתריעו בפניכם אם יש "הונאת פישינג, קישורים חשודים, והורדות אפליקציות כפויות לפני שתלחצו על הקישור".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר