תיאטרון האבסורד: ויקיפדיה בצעד חריף נגד ארגון זכויות אדם יהודי; אלו ההשלכות

עורכי האינציקלופדיה המקוונת הפופולרית ביותר בעולם החליטו לתייג את ארגון "הליגה נגד השמצה" כ"מקור בלתי אמין" שאין לצטט אותו • הסיבה? פעילות ההסברה הפרו-ישראלית של הארגון היהודי • "כנראה שאמת ועובדות כבר לא באמת משנות"

ויקיפדיה. החלטה ברורה נגד אחד מארגוני זכויות האדם החשובים בעולם. צילום: ויקיפדיה

מכה נוספת לחזית ההסברה היהודית בעולם: דיווח שעלה הלילה (בין רביעי לחמישי) בכלי התקשורת האמריקניים העלה כי עורכי ויקיפדיה החליטו להכריז על אחד מארגוני זכויות האדם המובילים בארה"ב, הליגה נגד השמצה (ADL), כמקור "בלתי אמין" שלא ניתן לסמוך על הנתונים אותם הוא מספק בכל הנוגע לסכסוך הישראלי-פלשתיני.

הארגון היהודי הוא אחד הבולטים והידועים בכל הנוגע לשמירה ותמיכה בזכויותיהם של אזרחים יהודים בפרט ומיעוטים בכלל בארה"ב, והוא נאבק כל העת במטרה להבטיח את ביטחונם של יהודי המדינה ולעצור את האנטישמיות הגואה בה.

מפגינים פרו פלשתינים מול הבית הלבן. מעט המידע על אנטישמיות שהגיע למפגינים, כעת בכלל לא יגיע. // רשתות ערביות



החלטתם של עורכי ויקיפדיה על הקטלוג החדש של הליגה נגד השמצה כ"מקור שהוא בדרך כלל לא אמין", משמעו כי מעתה, לא תהיה אפשרות לצטט נתונים או הודעות של הליגה במאמרים שעולים לוויקיפדיה, למעט מקרים יוצאי דופן. בכך, הארגון נכנס לרשימה אחת עם כלי תקשורת ממלכתיים ברוסיה, הסיקור הפוליטי של פוקס וביקורות באמזון המוגדרים כולם כ"מקורות לא אמינים" בוויקיפדיה.

מידע לא אמין על אנטישמיות

בצעד אבסורדי נוסף, עורכי ויקיפדיה עומדים כעת בפני הצבעה בכל הנוגע לתיוג הליגה נגד השמצה כמקור בלתי אמין בנושא האנטישמיות. אם בסופו של דבר ההחלטה תתקבל, עלול הדבר לפגוע קשות באמינותה של הליגה נגד השמצה כארגון המוביל בעולם לחקר האנטישמיות.

בפורום מקוון שקיימו בנושא, הגנו עורכי ויקיפדיה על ההחלטה וטענו כי התפקיד הכפול אותו משחקת הליגה – מצד אחד כגוף מחקרי ומצד שני כארגון העושה הסברה פרו-ישראלית, מונע ממנו לספק דיווחים בלתי משוחדים על ישראל ועל אנטישמיות.

מנכ"ל הליגה נגד השמצה, ג'ונתן גרינבלט. מכה קשה לארגון., צילום: איי.פי

"הארגון מוטה מאוד ביחס לישראל, עד כדי כך שהוא פועל לעתים קרובות כארגון לובי פרו-ישראלי", כתב אחד העורכים הידוע תחת השם "לוקי", שערך יותר מ-3,000 מאמרים בוויקיפדיה. "הדבר פוגע ביכולתה לדווח במדויק עובדות לגבי אנשים וארגונים שאינם מסכימים איתה בנושא זה, במיוחד יהודים לא ציונים או אנטי ציונים", כך לדבריו.

למרות דברים אלו, העורכים המעטים שהתנגדו להחלטה טענו כי לא סופקה להם שום הוכחה או ראיות אמינות לכך שהליגה נגד השמצה העלתה טענות שווא בעקבות עבודת ההסברה שלה למען ישראל, או שהנתונים אותם היא סיפקה היו לא אמינים ו/או נכונים.

בארגון יצאו בחריפות נגד ההחלטה

"זה מטריד מאוד שמתעלמים מהעורכים הרבים שהצביעו על הפגמים והאי-דיוקים החמורים הן בנימוקים והן במקורות המשמשים לקמפיין הדה-לגיטימציה הזה נגדנו", מסר דובר הארגון בהצהרה. "אותם העורכים שהתנגדו להחלטה הפריכו כל טענה נקודתית שעלתה באמצעות ציטוטים עובדתיים, אבל כנראה שעובדות כבר לא משנות באמת".

בארגון כינו את ההחלטה "התפתחות עצובה למחקר ולחינוך" וטענו כי היא "הרסנית לקהילה ולחברה היהודית". עוד הם מסרו כי ימשיכו בעבודתם להילחם באנטישמיות, אך הזהירו כי הפעולה של ויקיפדיה "תמנע ממידע אמין על אנטישמיות להגיע לציבור".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר