האם אנחנו בפני עידן חדש בתחום הרובוטיקה, שיתבסס גם על טכנולוגיה ישראלית? רק לאחרונה חשפה ענקית הטק אנבידיה פרויקט חדש לפיתוח רובוטים חכמים מבוססי בינה מלאכותית. בין היתר, הציגה החברה מעבד ייעודי, Jetson Thor, שאמור לשמש "מוח" של רובוטים חכמים, וסביבת פיתוח, NVIDIA Isaac, המאפשרת לאמן רובוטים באמצעות סימולציות.
לדברי אנבידיה, הכלים האלו ישיקו עידן חדש בתחום הרובוטיקה, וירתמו את פריצות הדרך האחרונות בתחומי הבינה המלאכותית היוצרת (GenAI) ומודלי השפה הגדולים (LLM) כדי לאפשר לרובוטים לתקשר עם בני אדם, ללמוד מתוך התבוננות בסביבה, לקבל החלטות בזמן אמת - ולהיות אוטונומיים באמת.
טכנולוגיה ישראלית בלב מהפכת הרובוטים
אתמול (ראשון), בכנס Computers בטאיוון, חשף מייסד ומנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, כי יכולות "התפיסה המרחבית" של רובוטים שיפותחו על בסיס פלטפורמת Isaac של החברה, יתבססו על הטכנולוגיה של חברת הסטארט-אפ ר-גו רובוטיקס (RGo Robotics) מקיסריה, שפיתחה מנוע תפיסה מרחבית מבוסס AI, המאפשר לרובוטים לא רק לקלוט את הסביבה שלהם - אלא גם להבין בזמן אמת מה הם רואים, ממש כמו בני אדם.
במהלך הכנס, הדגים הואנג לראשונה רובוט חדש של חברת Segway, המתבסס על הטכנולוגיות של אנבידיה ור-גו, והראה כיצד הוא מסוגל לעבוד בסביבה אמיתית של מחסנים לוגיסטיים. "השלב הבא במהפכת ה-AI הוא AI פיזי, שיכול לתפוס ולהבין את העולם, להבין את ההוראות שלנו ולבצע פעולות בעולם האמיתי. רובוטיקה מבוססת AI תחולל מהפכה בתעשיות רבות", הכריז הואנג.
לא רק "לראות", אלא גם "להבין"
יכולת התנועה העצמאית של רובוטים מאוד השתפרה בשנים האחרונות, זאת הודות לפריצות דרך בתחום הראייה הממוחשבת. כיום, ניתן למצוא רובוטים המבצעים באופן אוטונומי יחסית משימות במרחבים ציבורים, כמו למשל רובוטים שמנקים בנייני משרדים גם בשעות עומס הומות-אדם או רובוטים שמשנעים סחורות במחסנים לוגיסטיים (כמו למשל במחסני אמזון).
ואולם, יכולת ההבנה המרחבית וההתניידות של הרובוטים עדיין מוגבלת במידה רבה, ומתבססת על מיפוי מוקדם ואמצעי עזר כמו סימונים ואנטנות שמגדירים עבורם את מרחב הפעולה. בשיחה עם "ישראל היום", מסבירה יעל פאינרו, נשיאת ר-גו וסמנכ"ליתעסקית, כי חברות הרובוטיקה מבינות שהטכנולוגיה הקיימת הגיעה לקצה גבול היכולת.
"רובוטים פועלים כיום רק בסביבות מאוד מסוימות, והפריסה שלהם עדיין מאוד מצומצמת. הדבר נובע בעיקר מיכולת ההבנה המרחבית המוגבלת של הרובוט. כאשר הרובוט נתקל בסיטואציה בלתי צפויה, שהוא לא תוכנת מראש עבורה, הוא פשוט 'נתקע'. ה-AI מאפשר לפרוץ זאת ולפתח רובוטים רב-תכליתיים שמבינים סביבה משתנה. זה יפתח את כל שוק הרובוטיקה ליישומים חדשים", כך לדבריה.
ר-גו, שהוקמה ב-2018, משתפת פעולה גם עם חברות כמו אינטל וקוואלקום ופיתחה אלגוריתמיקה שמקנה לרובוטים לא רק "חישה", אלא גם "תפיסה" - כלומר יכולת להבין לעומק את הגיאומטריה של המרחב, לזהות אובייקטים ואת האינטראקציה ביניהם, ולמעשה להבין מה קורה סביבם בזמן אמת.
"אחד המחסומים קשור ליכולת התפיסה של הרובוט בזמן אמת. אנבידה מביאה לעולם הרובוטים את תחום ה-GenAI, זה יאפשר לפתח מודלים גדולים ייעודיים אשר יאפשרו לרובוטים לקבל החלטות. ואולם, בלי להבין בצורה טובה את הסביבה, הרובוט לא יוכל ליישם את אותם מודלים. הטכנולוגיה שלנו מאפשרת לרובוט להבין לעומק בזמן אמת את הסביבה שלו, וזאת הסיבה שאנבידיה בחרה בנו", פאינרו מסכמת.