האתגר המשמעותי העומד בפני האנושות כיום הוא להזין אוכלוסייה הולכת וגדלה, תוך ששטחי החקלאות הזמינים לכך מצטמצמים משמעותית, ותוצרי הלוואי של התהליך מחריפים את משבר האקלים. חברת פוד-טק ישראלית בשם "פליינג ספארק" החליטה לעשות שינוי ופיתחה טכנולוגיה ייחודית להפקת תחליפי חלבון ושמן אומגה 7 מזחלים.
כאמור, תעשיית גידול בעלי החיים עבור מזון בה אנו משתמשים כיום מרובה בחסרונות, ביניהם צריכת מים אדירה ושימוש בקרקעות– כ- 70% מהאדמות החקלאיות בעולם מיועדות לגידול תבואה עבור הזנת בעלי החיים. בנוסף לכך, בהמות פולטות גז מתאן ובכך הגידול משפיע ישירות על ההתחממות הגלובלית.
פליינג ספארק פיתחה תחליף חלבון השונה מהתחליפים הנפוצים היום. התחליף, שמבוסס על זחלי זבוב הפירות, מכיל את כלל הרכיבים הקיימים בחלבון מהחי (חומצות אמינו, ויטמינים ועוד) והייצור שלו יעיל ביותר בזכות העובדה שזחל מכפיל את מסת גופו פי 250 ב-7 ימים. נתונים אלו מאפשרים להפיק את החלבון באופן מהיר ויעיל. הפקת החלבון מתרחשת במפעל מבוקר ולא מזהם, אשר מייצר פסולת זניחה ביותר.
נלחמים בהתחממות הגלובלית
החברה, שהוקמה ע"י היזם ערן גרוניך והונפקה בבורסה בתל אביב בשנת 2021, היא אחת מהחברות המובילות כיום בעולם להפקת אבקת חלבון מזחלים והראשונה בעולם המשתמשת בזן של זבובי פירות. החברה התחילה את הייצור המסחרי שלה בחודש מאי האחרון.
ערן גרוניך, מנכ"ל החברה, מספר כי "היתרונות בשימוש בחלבון מזחלים בשונה מחלבון צמחי או חלבון המגיע מן החי, הם משמעותיים. בהיבט הסביבתי, בתהליך הייצור של קילו חלבון מזחל זבוב הפירות ביחס לקילו חלבון מבשר מתבזבזים כ-99 אחוזים פחות מים ושטח קרקע".
הוא הוסיף כי "בנוסף אין פליטה לאוויר של גזי מתאן שהינם בעלי השפעה ישירה על ההתחממות הגלובלית. בהיבט הבריאותי, אבקת החלבון שפיתחה החברה מכילה מינרלים חיוניים מסוגים שונים ביניהם ברזל, סידן, מגנזיום ואבץ, בנוסף לחומצת שומן מסוג אומגה 7 וסיבים תזונתיים".
המדען הראשי של החברה, סינוטאי פואן, טוען כי הפתרונות שמפתחים בחברה בעלי השפעה עצומה על עתיד העולם הן ברמה הסביבתית והן ברמה הבריאותית. "חלבון מחרקים הינו ידידותי לסביבה, בה בעת שהינו נמנה על השורה הראשונה של החלבונים האיכותיים הקיימים."
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו