מכת דם: מדענים פיצחו את תעלומת "הגאות האדומה" בחופי פלורידה

לראשונה, חוקרים זיהו נגיפים הקשורים לתופעה שהופכת את הים לאדום • אבל זה לא רק עניין של צבע - היא ממיתה בעלי חיים ימיים, מסכנת בני אדם וגורמת לנזקים כלכליים של מיליוני דולרים

פריחה של האצות המזיקות Karenia brevis מתרחשת באופן קבוע לאורך החוף המערבי של פלורידה , NASA Earth Observatory
פריחה של האצות המזיקות Karenia brevis מתרחשת באופן קבוע לאורך החוף המערבי של פלורידה. צילום: NASA Earth Observatory

בתמונות שמזכירות את מכת הדם מסיפור יציאת מצרים, חופי פלורידה חווים מדי שנה תופעה טבעית מדאיגה שהופכת את הים לאדום: "גאות אדומה". כעת, במחקר חדש, זיהו לראשונה חוקרים מאוניברסיטת דרום פלורידה כמעט תריסר נגיפים הקשורים לתופעה המסתורית, כך לפי דיווח ב"אינדיפנדנט".

המחקר החדש, שפורסם בכתב העת mSphere של האגודה האמריקנית למיקרוביולוגיה, עשוי לסייע בחיזוי אירועי "גאות אדומה" עתידיים ואולי אף למנוע חלק מנזקיהם הקשים.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by AccuWeather (@accuweather)

מהי גאות אדומה - ולמה היא מסוכנת?

"גאות אדומה" היא למעשה פריחה מאסיבית של אצות מסוג Karenia brevis, אורגניזם חד-תאי המייצר רעלני עצבים. פריחת האצות גורמת למותם של דגים, ציפורים ויצורי ים אחרים, ועלולה לגרום לבעיות נשימה אצל בני אדם ואפילו למוות.

התופעה מונעת על ידי גורמים סביבתיים כמו זרמי אוקיינוסים, חומרים מזינים שנשטפים למים, אירועי מזג אוויר קיצוניים ושינויי אקלים המביאים לעליית טמפרטורות מי הים. "הגאות האדומה" מתרחשת באופן טבעי בפלורידה כמעט מדי שנה, בדרך כלל בסוף הקיץ או בתחילת הסתיו, ונמשכת בין שלושה לחמישה חודשים, לפי נתוני שירות הדגה וחיות הבר של פלורידה (FWC), שהיה שותף במחקר.

הנזקים הכלכליים של התופעה מוערכים במיליוני דולרים, והיא משפיעה על שטחים נרחבים. רק בחודש שעבר, השתרעה בפלורידה רצועה של מים אדומים על פני יותר מ-320 ק"מ, מאזור מפרץ טמפה ועד קי ווסט. התופעה אינה ייחודית רק לפלורידה, ובאותה תקופה בערך, גם חופי ארגנטינה הפכו אדומים.

עם שינויי האקלים וההתחממות המתמשכת, תופעת "הגאות האדומה" מעוררת דאגה, שכן על פי החוקרים, עליית טמפרטורות היא אחד הגורמים המעודדים את התופעה.

תקווה חדשה למאבק בתופעה

במהלך אירועי "גאות אדומה", החוקרים אספו דגימות של פריחת Karenia brevis כדי לנתח אותן במעבדה. הם השתמשו בשיטה הקובעת את הרכב הדנ"א של הדגימה, כדי למצוא את הנגיפים.

"אנחנו יודעים שנגיפים ממלאים תפקיד חשוב בדינמיקה של פריחת אצות מזיקה, אבל לא ידענו אילו נגיפים עשויים להיות קשורים לפריחת Karenia brevis", אמרה ג'ין לים, החוקרת הראשית של המחקר ממכללת מדעי הים באוניברסיטת דרום פלורידה. "עכשיו שזיהינו מספר נגיפים בפריחת 'הגאות האדומה', נוכל לעבוד כדי לקבוע אילו נגיפים עשויים להשפיע על אירועים אלה".

לדברי לים, "ייתכן שיש קשר בין שפע הנגיפים לדינמיקה של הפריחה. לדוגמה, עלייה במספר הנגיפים שנמצאו בדגימה עשויה להעיד על כך שפריחת גאות אדומה עומדת להתחיל, או שהיא עומדת להסתיים".

הממצאים החדשים עשויים לשפר את מאמצי הניטור והחיזוי של התופעה. מכיוון שנגיפים מכוונים לאורגניזמים ספציפיים, הם עשויים לספק דרך ידידותית לסביבה לניהול הפריחות. "יכולים להיות נגיפים ספציפיים שעשויים להדביק רק את Karenia brevis", הוסיפה לים. "אם נוכל לזהות ולבודד את הנגיפים האלה, ניתן יהיה להשתמש בהם כגורם בקרה ביולוגית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר