אלונה מצליח, נטורופתית והרבליסטית קלינית בברא צמחים, בטור מיוחד על החשיבות בשילוב אצות בתזונה היום-יומית.
בחיפוש אחר מקורות מזון בריאים ועשירים בערכים תזונתיים, האצות מסמנות את עצמן כאחד הפתרונות המבטיחים ביותר. מדובר באורגניזמים עתיקים המהווים ממלכה בפני עצמה, עם אלפי זנים שונים, אך רק מעטים מהם משמשים כמזון לבני אדם. חלק מהאצות משולבות בתעשיית המזון, הקוסמטיקה, וכתוספי תזונה, אך ההבנה של הפוטנציאל העצום הטמון בהן רק הולכת ומתרחבת.
האצות נחשבות לסופר-פוד המספק מגוון עצום של יתרונות בריאותיים, הן עשירות בוויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, חלבונים איכותיים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. הן תורמות לתחזוקה כללית של הגוף, מניעת מחלות, וידועות במיוחד כמקור לחלבון בעל זמינות ביולוגית גבוהה, דבר שהופך אותן לאלטרנטיבה תזונתית מעולה, במיוחד עבור צמחונים וטבעונים.
האצות אינן רק אוצר תזונתי, אלא גם בעלות תפקיד סביבתי מכריע. הן אחראיות על ייצור כ-70% מהחמצן הכללי על כדור הארץ דרך תהליך הפוטוסינתזה - עובדה מדהימה שמבהירה כי בלעדיהן, פשוט לא היה לנו אוויר לנשימה. בנוסף, האצות משמשות כמזון למגוון בעלי חיים ימיים, ותורמות רבות למערכת האקולוגית הימית והעולמית.
בשנים האחרונות, המחקר המדעי בתחום האצות התרחב משמעותית, וממצאים מרתקים חושפים את הפוטנציאל הרפואי הגלום בהן. מחקרים מצאו כי לאצות יכולות טיפוליות במצבים של יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, תת-פעילות של בלוטת התריס, בעיות במערכת העיכול כמו תת-ספיגה, ואף הגנה על המוח.
סקירה שבוצעה בשנת 2021 באוניברסיטאות באיטליה, בשיתוף עם חוקרים מארה"ב ויפן, הראתה כי לספירולינה, סוג של מיקרו-אצה, יש פוטנציאל משמעותי בתמיכה בבריאות המוח. הספירולינה נמצאה כמסייעת בהפחתת עייפות נפשית, מגנה על כלי דם במוח ומווסתת לחץ פנימי, ובכך מפחיתה את הסיכון למצבים בריאותיים מוחיים שונים.
אחת היכולות המרשימות ביותר של האצות היא יכולתן לספוח ולנקות רעלים ומתכות כבדות מהגוף. מחקר קליני שנערך ביפן בשנת 2018 בחן שתי קבוצות משתתפים - 22 נשים ו-36 גברים - במשך שלושה חודשים. הקבוצה שנטלה תוסף של אצת כלורלה הראתה ירידה מובהקת בריכוז הכספית והמתכות הכבדות בגופם לעומת הקבוצה שלא נטלה את התוסף, מה שמדגיש את יכולתן של האצות לסייע בניקוי הגוף מרעלים.
ישנם מספר סוגי אצות מומלצים לשילוב בתזונה היומיומית:
- הכלורלה, מיקרו-אצה ירוקה חד-תאית הגדלה במים מתוקים, מתאפיינת בפרופיל תזונתי מרשים. היא מכילה כמות גבוהה של מינרלים כמו ברזל, אשלגן, מגנזיום, אבץ, נחושת, סלניום וסידן, לצד ויטמינים כמו חומצה פולית, ויטמין D ואומגה 3. מה שמרשים במיוחד היא תכולת החלבון הגבוהה שלה - שתי כפיות המכילות 8 גרם אצה מספקות כ-5 גרם חלבון, פי שלושה מחלבון בשר או דגים בהשוואת גרם לגרם. הכלורלה גם עשירה בכלורופיל, נוגד חמצון עוצמתי החשוב לבריאות העיניים והמוח ומגן על תאים מפני הזדקנות מוקדמת.
- הספירולינה, מיקרו-אצה ירוקה נוספת הגדלה במים מתוקים, קיבלה את שמה בזכות צורתה הספירלית המיוחדת. היא מהווה מקור עשיר לנוטריינטים, חלבונים איכותיים, מינרלים, ויטמינים, חומצות שומן חיוניות ונוגדי חמצון עוצמתיים. היא ידועה כמשפרת בעיות ספיגה במערכת העיכול, מסייעת במצבי אנמיה וחסרים תזונתיים, ותומכת במצבי חולשה, עייפות ותשישות פיזית. כמו כן, היא מחזקת את מערכת החיסון, מגנה על המוח, מסייעת בניקוי הכבד והדם, ומהווה תמיכה תזונתית לצמחונים, טבעונים וספורטאים.
- אצת הוואקמה היא אצת ים חומה בעלת יתרונות תזונתיים רבים, הנפוצה בעיקר במטבח היפני, הסיני והקוריאני. היא מוכרת לרבים ממרק המיסו, ומתאימה לשילוב בסלטים. הוואקמה מכילה כמויות גבוהות של סידן, מגנזיום ואשלגן, ולכן חשובה במיוחד למניעת התפתחות והתדרדרות של אוסטאופורוזיס, במיוחד אצל נשים. בנוסף, היא עשירה בוויטמינים כמו B1, A וחומצה פולית, ומכילה אומגה 3 בכמות גבוהה יחסית לשאר האצות.
- הקומבו, הידועה גם בשם למינרייה, היא אצת ים חומה בעלת מרקם גס יחסית וטעם עדין. היא משמשת להכנת תבשילים רבים ומכילה חומצות גלוטמיות המסייעות בפירוק הפחמימות במזונות כמו שעועית, ובכך תורמות למניעת היווצרות גזים ונפיחות במערכת העיכול. האצה מכילה סיבים תזונתיים התורמים לשמירה על מערכת עיכול בריאה ועל המיקרוביוטה במעיים. הקומבו מכילה גם יוד (עד 5%), המאיץ את חילוף החומרים ולכן ניתנת כחלק מטיפול בתת-פעילות של בלוטת התריס ובתמיכה בירידה במשקל.
- אצות נוספות כוללות את הנורי המוכרת משימוש בסושי, אגר-אגר המשמש כמסמיך והופך נוזל למרקם של ג'לי, היזיקי וארמה הנמצאות במנות אסיאתיות קלאסיות, ודולסה - אצה אדומה המוכרת בעיקר בשילובים קולינריים.

הוספת אצות לתזונה היומיומית היא דרך נוחה, יעילה וטעימה להעשרת התפריט בכמות גבוהה של מינרלים, ויטמינים, נוגדי חמצון ואומגה 3. ניתן לשלב אותן בסלטים, שייקים, סושי, פוקי-בול, כנשנוש ובדרכים נוספות רבות, כיד הדמיון הטובה עליכם.
אם אתם מחפשים דרכים קלות ומהירות לשלב אצות בתפריט היומי שלכם, הנה שני מתכונים פשוטים בעלי ערך מוסף לתזונה ולתחזוקה כללית של הגוף.
טחינה משודרגת
מצרכים ל-4 מנות:
• 4 כפות טחינה גולמית 100% שומשום מלא
• 2 כפיות אבקת ספירולינה
• חצי כוס מים
• חצי לימון סחוט
• כפית שום כתוש
• רבע כפית מלח
• פלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל המרכיבים ומוסיפים לכל מנה שתרצו.
סלט אצות
מרכיבים ל-3 מנות:
- חופן אצות וואקמה יבשות
- 4 מלפפונים חתוכים לקוביות
- כפית שומשום לבן
- כפית שומשום שחור
- חצי כפית מלח
- כפית שמן שומשום
- כף חומץ אורז
אופן ההכנה:
- משרים את האצות במים עד לפתיחה מלאה שלהן (כ-15 דקות).
- סוחטים אותן היטב ומעבירים לקערה.
- מוסיפים את המלפפונים, המלח, שמן השומשום וחומץ האורז ומערבבים היטב
- במחבת, קולים קלות את השומשום הלבן והשחור ומוסיפים לסלט.
- מערבבים הכל ומגישים.