תעלומה בחלל: האם השמש שלנו הייתה פעם חלק מזוג?

בעוד זוגות כוכבים נפוצים בגלקסיה שלנו, מחקרים מגלים עדויות מפתיעות לכך שהשמש הבודדת שלנו איבדה את בן זוגה לפני מיליארדי שנים • "הוא יכול להיות בכל מקום", אומרים החוקרים

השמש. אם כבר לבד אז שיהיה בתנועה. צילום: אי.אף.פי

רוב הכוכבים בגלקסיית שביל החלב שלנו נעים בזוגות, אך השמש שלנו היא יוצאת דופן - היא לבד. לפי ה-BBC, מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מעלים השערה מרתקת: ייתכן שבתחילת דרכה, לפני כ-4.6 מיליארד שנים, גם לשמש שלנו היה כוכב שליווה אותה.

כיום השמש נעה לבדה במרחק עצום מכוכבים אחרים - הקרוב ביותר אליה, פרוקסימה קנטאורי, נמצא במרחק של 4.2 שנות אור. כדי להבין כמה רחוק זה: אפילו החללית המהירה ביותר שבנה האדם תצטרך יותר מ-7,000 שנה כדי להגיע אליו.

גילויים של מערכות כוכבים בינאריות (זוגות כוכבים) הפכו כה נפוצים, עד שלאחרונה אסטרונומים גילו זוג כוכבים שנעים יחד אפילו בקרבת החור השחור העצום שנמצא במרכז שביל החלב - מיקום שבו המדענים חשבו שכוח המשיכה העצום יגרום לכוכבים להיקרע זה מזה.

פלוטו. רמז אחד נמצא הרחק מעבר למסלול שלו, צילום: אי. פי. איי

עדויות מקצה היקום

אחד הרמזים המעניינים לקיומו של כוכב תאום בעבר נמצא הרחק מעבר למסלולו של פלוטו, באזור המכונה "עננת אורט". זהו מרחב עצום המקיף את מערכת השמש שלנו ומכיל מיליארדי גופי קרח וסלע. המרחק לשם כה גדול, שאפילו החללית וויאג'ר 1, שהיא החללית המרוחקת ביותר ששוגרה אי פעם, תזדקק לעוד לפחות 300 שנה כדי להגיע אליו.

ב-2020 הציע אמיר סיראג', אסטרופיזיקאי מאוניברסיטת הרווארד, שקשה להסביר את הכמות העצומה של גופים בעננת אורט ללא נוכחותו של כוכב נוסף בעבר. "אנחנו רואים מיליארדים ואולי אף טריליונים של גופים בקצוות הרחוקים של עננת אורט, וקשה להסביר כיצד כל כך הרבה עצמים הגיעו לשם", הוא מסביר ל-BBC.

רמז נוסף מגיע מהשמש עצמה: היא נטויה בזווית של שבע מעלות ביחס למישור שבו נעים כל כוכבי הלכת במערכת השמש. "אני חושב שנוכחות של כוכב מלווה בשלב מוקדם היא ההסבר הטבעי ביותר", אומר ל-BBC ד"ר קונסטנטין בטיגין, מדען כוכבי לכת מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה.

עם זאת, לא כל המדענים משוכנעים. בטיגין עצמו מציין שאין הכרח בקיומו של כוכב מלווה כדי להסביר את התופעות בעננת אורט. לדבריו, ניתן להסביר את התופעות בעצם העובדה שהשמש נוצרה באשכול של כוכבים, וכוחות המשיכה של צדק ושבתאי השפיעו על תנועת הגופים במערכת השמש.

תמונה של שבתאי שלכד טלסקופ החלל "האבל". כוחות המשיכה שלו השפיעו?, צילום: נאס"א

עדיף להיות לבד?

אבל בין אם היה כוכב תאום ובין אם לאו, העובדה שהשמש שלנו בודדה כיום היא מזל גדול עבורנו. לדברי החוקרים, אילו היה כוכב נוסף במערכת השמש, כוח המשיכה שלו היה עלול לשבש את מסלול כדור הארץ. התוצאה הייתה יכולה להיות הרסנית: כדור הארץ היה נע בין קרבה מסוכנת לשמש (חום קיצוני) לבין התרחקות ממנה (קור קיצוני), מה שהיה הופך את החיים כפי שאנחנו מכירים אותם לבלתי אפשריים.

"הכוכב התאום, אם היה קיים, יכול להיות היום בכל מקום", אומרת ל-BBC ד"ר שרה סדבוי, אסטרופיזיקאית מאוניברסיטת קווינס בקנדה. "אולי הוא לא התרחק הרבה מאיתנו, או אולי הוא בצד השני של הגלקסיה. לעולם לא נדע בוודאות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר