קבוצת מדענים בינלאומית גילתה שלוש גלקסיות ענקיות במיוחד, המכונות "מפלצות אדומות", שמסוגלות ליצור כוכבים בקצב מהיר יותר מהערפילית הממוצעת.
הגלקסיות זכו לכינוי "מפלצות אדומות" מכיוון שכל אחת מהן נראית כמו כתם אדום בוהק, תוצאה של כמויות האבק הקיצוניות שבהן. גילן של כל אחת מהן עולה על 12.8 מיליארד שנים והן נושאות מסה הגדולה פי 100 מיליארד ממסת השמש של כדור הארץ.
האסטרונומים הצליחו לראות את הגלקסיות באמצעות טלסקופ החלל ג'יימס ווב של נאס"א והופתעו מגודלן, שכמעט מתחרה בשביל החלב. יכולת יצירת הכוכבים של הגלקסיות מנפצת את ציפיות המדענים. היא יעילה יותר מערפיליות אחרות מאותה תקופה, ממירה כמעט 80 אחוזים מהגז שלה לכוכבים ועולה בהרבה על גלקסיות ממוצעות בהיסטוריה הקוסמית.
הגילוי התרחש כחלק מתוכנית FRESCO של טלסקופ החלל ג'יימס ווב, המשתמשת בכלים הייחודיים של הטלסקופ לתצפיות.
החוקרים השתמשו במצלמת האינפרא-אדום של הטלסקופ כדי לאתר את הגלקסיות. הם חקרו את המרחקים והמאפיינים של "המפלצות האדומות", כאשר הטלסקופ גם סיפק להם מבט דרך חלקים של הגלקסיות המוסתרים על ידי אבק.
הגילוי, למרות המאפיינים יוצאי הדופן של הגלקסיות, אינו מערער על המודל המקובל של היקום אך מעלה שאלות לגבי תיאוריות קיימות של גלקסיות.
"תוצאות אלה מצביעות על כך שגלקסיות ביקום המוקדם יכלו ליצור כוכבים ביעילות בלתי צפויה. ככל שנחקור גלקסיות אלה לעומק, הן יציעו תובנות חדשות על התנאים שעיצבו את התקופות המוקדמות ביותר של היקום", אמר ד"ר מנגיואן שיאו, המחבר הראשי של המחקר וחוקר פוסט-דוקטורט באוניברסיטת ז'נבה. "המפלצות האדומות הן רק ההתחלה של עידן חדש בחקר היקום המוקדם שלנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו