כמעט כולם סובלים מכאבי ראש מדי פעם, אבל אצל אנשים הסובלים ממיגרנות הכאב הוא חמור ואף מתבטא בתסמינים נוספים. לאנשים הסובלים ממיגרנות מוצעות דרכי טיפול שונות ומגוונות התלויות במצבם, אבל אלו לא תמיד מצליחות, או מצליחות באופן חלקי - ולא פעם הם נאלצים לחיות לצד המיגרנה.
ידוע שהרגלי תזונה עשויים להשפיע על תדירות ועוצמת המיגרנות, אך מחקרים אחרונים מצביעים על מאכלים מסוימים שמהם כדאי להימנע או לחלופין לשלב בתדירות בתפריט היומי.
מאכלים ומשקאות שעשויים למנוע מיגרנה
מאכלים עשירים במינרלים, ויטמינים ומגנזיום הם מקורות טובים למניעת מיגרנות. מאכלים עתירי מגנזיום כוללים ירקות ירוקים כמו ברוקולי, עלי קייל, תרד, חסה ובאק צ'וי, לצד מאכלים נוספים כמו בננה, אבוקדו וטונה. שוקולד מריר הוא דוגמה נוספת למאכל עשיר במגנזיום, אבל קיימת מחלוקת האם מרכיביו האחרים עלולים דווקא לעורר התקף מיגרנה.
בנוסף, מאכלים שעשירים באומגה 3 יכולים לעזור - והם כוללים דגים כמו מרקל, סלמון, אנשובי או סרדינים, קטניות למיניהן, וזרעים כמו פשתן, צ'יה ואגוזי מלך.
מחקר נוסף שפורסם ב-2021 ב-PubMed Central, מצא שמאכלים עשירי סיבים הם גם מקור טוב להפחתה בתדירות המיגרנות, כמו דגנים מלאים, תפוחי אדמה, ירקות ופירות - אך הוא אינו מתיימר לתת המלצה חד משמעית, ומבקש להמתין למחקרים נוספים לפני שמבססים את הדיאטה על המאכלים הללו.
מים, מים ושוב מים
שתיה מרובה של נוזלים כבר הוכחה בבירור כעוזרת במניעת מיגרנות והפחתה בסימפטומים, כך לפי מחקר מ-2020 שפורסם ב-PubMed Central ומצא קשר ישיר בין שתיית מים בכמות מספקת למניעת התקפי מיגרנה. התייבשות היא אחד הטריגרים העיקריים למיגרנות. שתיית תה בנוסף למים יכול גם לסייע בהפחתת תסמינים כמו בחילות.
מאכלים שעלולים לגרום למיגרנה
הימנעות ממזון מעובד היא עצה שתקפה לכל בני האדם באשר הם, אך בדגש על אלו הסובלים ממיגרנות. מזון מעובד הוא לרוב כזה שנקנה ברשתות מזון מהיר או ארוחות מוכנות שנמצאות במקפיאים של הסופר, בנוסף לחטיפים וממתקים בשלל סוגים. קשה מאוד להימנע באופן מוחלט ממזון מעובד, אך הפחתת הצריכה יכולה להקל על תדירות המיגרנות.
נכון להיום, עדיין לא התגבשה רשימה מוחלטת של מאכלים או משקאות למיניהם שגורמים או מונעים באופן ישיר מיגרנה, משום שהיא משתנה מאדם לאדם. עם זאת, ישנם מזונות או רכיבים מסוימים שאנשים רבים העידו כי הם גורמים להם למיגרנה,כך לפי מחקר שביצעה הקרן הבינלאומית לחקר המיגרנה.
למשל:
• נקניקיות או בשר מיושן
• מונוסודיום גלוטמט, שנמצא בעיקר במזון מעובד
• ממתיקים מלאכותיים כמו אספרטיים
• טיראמין - מולקולה קטנה הנמצאת במאכלים כמו גבינות מיושנות, מאכלים כבושים וסוגים מסוימים של לחם
• חומצת אמינו מסוג פנתילאמין, הנמצא בשוקולד, פירות הדר, חומץ, אגוזים וסויה
• משקאות אלכוהוליים ובמיוחד יין ובירה
• מוצרי חלב על כל סוגיהם
• משקאות עם קפאין - קפה או תה
• ירקות מסוימים כמו עגבניות ובצל
• פירות מיובשים
• גלוטן על כל סוגיו
על קפאין ומיגרנות
באשר להשפעות של קפה על מיגרנות, הדעות נותרו חלוקות. חלק סבורים שהוא מהווה טריגר, אך בכמויות מסוימות דווקא הוכח, במחקר שפורסם גם כן ב-PubMed Central ב-2020, כי הוא מקל על הכאב. אחת העדויות לכך היא שקפאין הוא רכיב פעיל בתרופות לכאבי ראש, כמו אקמול פוקוס. העצה הטובה ביותר היא להתייעץ עם רופא לגבי הרגלי הצריכה המסוימים האישיים, ולנסות לשנות אותם בהתאם.
איך לזהות מה מעורר אצלי מיגרנה?
משום שהסיבות והגורמים למיגרנות משתנים בין אדם לאדם, העצה הכי טובה לזיהוי הטריגרים העיקריים היא ניהול מעקב אחר המזון שצורכים. רישום יומי ומדויק עד כמה שניתן יכול לעזור בזיהוי המאכלים והמשקאות המסוימים שמעוררים התקפי מיגרנה וגם בזיהוי אלה שמקלים עליה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו