מהי "קפיצת הירדמות" והאם גם אתם חווים אותה בלי לדעת?

תופעה מוזרה במיוחד מתועדת כבר עשרות שנים - אבל החוקרים עדיין מתקשים להחליט במדויק מה גורם לה • כ-70 אחוזים מהאוכלוסייה חווים אותה לפחות פעם אחת בחיים, ויש לה כמה הסברים אפשריים

ברגע אחד, כל הרוגע נעלם - ואתם בצניחה חופשית. צילום: LEONARDO AI

זו אחת התחושות המשונות ביותר שאפשר לחוות: אתם שוכבים במיטה, על סף שינה, כשלפתע אתם חשים כאילו אתם נופלים. הבטן מתהפכת, הגוף עובר התכווצות פתאומית, והגפיים או אפילו פלג הגוף העליון עשויים לקפוץ או להיטלטל באופן לא רצוני. ברגע אחד, כל הרוגע שהשגתם נעלם, ואתם נותרים מבולבלים, מתוסכלים - או פשוט תוהים: מה בדיוק קרה כאן?

אם זה נשמע לכם מוכר, אתם לא לבד: מחקרים מראים כי כ-70% מהאוכלוסייה חווים את התופעה הזו לפחות פעם אחת בחיים. יותר מזה, אצל כ-10% מהאנשים התופעה מתרחשת באופן קבוע. התופעה המשונה הזו ידועה בשם "קפיצת הירדמות" או באנגלית Hypnagogic jerk. היא קרויה על שם המעבר להירדמות שבו היא מתרחשת - היפנגוגיה (Hypnagogia) היא למעשה החוויה של מצב המעבר מעירות לשינה. למרות שהתופעה מתועדת כבר עשרות שנים, המדע עדיין מתקשה להסביר את מקורה המדויק.

פרופ' אלן ריצ'רט, מנהל המכון לרפואת שינה באוניברסיטת מיסיסיפי, מסביר כי "מדובר בתנועת שרירים מאורגנת, כך שהיא דורשת תקשורת של מערכת העצבים המרכזית. אך מה מגרה את התנועה הזו, והיכן ומדוע זה קורה - למיטב ידיעתי, לא ידוע".

מה שכן ידוע הוא שהתנועות הללו הן סוג של התכווצות שרירים בלתי רצונית (מיוקלונוס), בדומה לשיהוקים או התקפים אפילפטיים. עם זאת, אין שום סיבה לדאגה או לתיאום בדיקת MRI - זוהי תופעה נורמלית לחלוטין, שאינה מעידה על בעיה רפואית כלשהי.

קרה לכם? אין מה להיבהל, צילום: Getty Images

אינסטינקט אבולוציוני

האקדמיה האמריקנית לרפואת שינה מציעה כמה הסברים אפשריים לתופעה, אך המנעד כל כך רחב, כך שקשה להגיע למסקנה ברורה. לפי האקדמיה, צריכה מוגברת של קפאין או ממריצים אחרים יכולה לגרום לכך, כמו גם מתח מוגבר ופעילות גופנית אינטנסיבית. גם מחסור בשינה עשוי להיות גורם. במילים אחרות, התופעה יכולה להופיע גם כשאתם עייפים מדי וגם כשאתם דרוכים מדי.

חוקרים שונים מציעים תיאוריות מעניינות להסבר התופעה. קבוצה אחת משערת שהתחושה מתרחשת כאשר ירידה בלחץ הדם והרפיית שרירים גורמות למוח להיכנס למצב פאניקה קצר. תיאוריה אחרת, שעדיין לא הוכחה, קושרת את התופעה לאינסטינקט אבולוציוני מימי אבותינו הקדמונים - תגובה שנועדה למנוע נפילה מעץ בזמן שינה.

מעניין לציין כי לפי פרופ' ריצ'רט, אין תרופות או שינויים התנהגותיים שהוכחו כיעילים במניעת התופעה. עם זאת, האקדמיה האמריקנית לרפואת שינה ממליצה על מספר צעדים מונעים, בהם הימנעות מקפאין וממריצים אחרים בשעות שלפני השינה, הפחתת מתח והקפדה על שגרת שינה סדירה ומספקת.

החדשות הטובות הן שכל עוד התופעה - או החשש ממנה - אינם משבשים את שגרת החיים שלכם, אין צורך לפנות לייעוץ רפואי. אמנם "קפיצת הירדמות" היא עדיין תעלומה אבולוציונית מוזרה, אך בהחלט לא מדובר במשהו שצריך להדיר שינה מעיניכם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר