מחקר חדש בשביל החלב חשף כוכב נייטרונים המסתובב סביב צירו במהירות עצומה - 716 פעמים בשנייה, מה שהופך אותו לאחד מהעצמים המסתובבים המהירים ביותר שנצפו אי פעם ביקום.
חוקרים מהאוניברסיטה הטכנית של דנמרק גילו את הכוכב באמצעות טלסקופ רנטגן המותקן בתחנת החלל הבינלאומית. כוכב הנייטרונים, הנמצא במרחק 26 אלף שנות אור מכדור הארץ, הוא חלק ממערכת כוכבים בינארית המכונה '4U 1820-30' בקבוצת הכוכבים "Sagittarius".
"בזמן שחקרנו התפוצצויות תרמו-גרעיניות מהמערכת הזו, גילינו תנודות יוצאות דופן המעידות על כוכב נייטרונים המסתובב סביב צירו במהירות מדהימה של 716 פעמים בשנייה", אומר ד"ר גאורבה ק. ג'איסוול, מדען בכיר באוניברסיטה הטכנית של דנמרק והמחבר הראשי של המאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת Astrophysical Journal.
למרות גודלו הקטן - רק 12 קילומטרים בקוטר - מסתו של כוכב הנייטרונים גדולה פי 1.4 ממסת השמש, מה שהופך אותו לאחד העצמים הצפופים ביותר ביקום. הוא מסתובב יחד עם ננס לבן בגודל כדור הארץ, המקיף אותו כל 11 דקות.
בשל כוח המשיכה העצום שלו, כוכב הנייטרונים מושך חומר מהכוכב השכן. כשמצטבר מספיק חומר על פני השטח שלו, מתרחשת התפוצצות תרמו-גרעינית, הדומה לפצצה אטומית. במהלך התפוצצויות אלה, הכוכב הופך לבהיר עד פי 100 אלף מהשמש.
החוקרים גילו 15 התפוצצויות כאלה בין השנים 2017 ל-2021, כשאחת מהן חשפה את קצב הסיבוב יוצא הדופן של הכוכב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו