בלי מקלחת, בלי פרטיות: הצצה נדירה לחיי האסטרונאוטים שנתקעו בחלל

חשבתם שהדירה שלכם בתל אביב קטנה וצפופה? כנראה שעוד לא ראיתם מה נאלצים לעבור אסטרונאוטים שנשלחים לתחנת החלל הבינלאומית • סיור וירטואלי חדש במעבדה המרחפת יעזור לכם להבין על מה מדובר ולמה אולי לא כל כך כיף להיתקע חודשים בחלל, כמו במקרה של בוץ' ווילמור וסוני וויליאמס

האסטרונאוטים בוץ' ווילמור וסוני וויליאמס. אילו רק היו יודעים שייתקעו בתחנת החלל כל כך הרבה זמן. צילום: נאס"א

בואו נעשה תרגיל מחשבתי קטן: דמיינו דירה קטנה בארץ (בד"כ בת"א). מרחב קלסטרופובי צפוף, כמעט בלי אוויר. אם באמת שפר מזלכם אולי נפלתם על כזו שיש בה פתח אוורור בדמות חלון.

עכשיו דמיינו את אותה הסיטואציה, רק שבמקום קירות - אתם תקועים בתוך קונסטרוקציית מתכת ענקית, מסביבכם אבק אבל מהסוג הגלקטי ויציאה החוצה היא בלתי אפשרית כי אתם בתוך חללית.

עד היום תרחיש כזה אולי היה עובד רק בסרטים, אבל בחודשיים האחרונים הסיוט הזה הפך למציאות עבור שני אסטרונאוטים - בוץ' ווילמור וסוני וויליאמס. השניים נשלחו בחודש יוני האחרון למשימה של שבוע בתחנת החלל הבינלאומית על גבי החללית "סטארליינר" (Staliner) של בואינג, אך בגלל רצף של תקלות - נתקעו בתחנה כשהטרמפ שלהם לכדור הארץ מתעכב בינתיים ללא תאריך יעד.

הייתם מצליחים לשרוד ולהישאר שפויים?

אם אתם סקרנים להבין ולו רק על קצה המזלג את מה שווילמור ו-וויליאמס מרגישים במרחב הקטן והצפוף שהם נאלצים לקרוא לו בית עד שיצליחו לשוב לקרקע, סיור וירטואלי חדש מאפשר לכם טעימה קטנה ויעזור לכם לענות על השאלה: האם תצליחו לשרוד במרחב קלסטרופובי שבועות וחודשים ארוכים מבלי להשתגע.

האסטרונאוטים בוץ' ווילמור וסוני וויליאמס יחד עם צוות תחנת החלל הבינלאומית לאחר הגעתם., צילום: נאס"א

הסיור מתחיל בקולומבוס, המעבדה הראשית של נאס"א בתחנה, הממוקמת בקצה המרוחק של המתקן. בעזרת גרירת הלחצנים המופיעים על המסך, אתם יכולים להסתכל מסביב ולקבל חוויה של 360 מעלות ולהבין מה המשמעות של להסתובב בחלל ללא כוח כבידה.

תנאי מחייה קשים

כידוע, תנאי המחייה בתחנת החלל רחוקים מלהיות פשוטים או קלים. לפני השיגור, וויליאמס סיפרה למגזין "טיים" שהיא צפויה לישון במגורי השינה החלופיים במודול הקולומבוס, שהם פחות נוחים מתנאי השינה של הצוות הקבוע המאייש את התחנה. והיא עוד במצב טוב, כאשר בוץ' נאלץ להסתפק בשק שינה הקשור לקיר.

צילום של סטארליינר בעת עגינתה בתחנת החלל הבינלאומית. גרמה להרבה בעיות לאסטרונאוטים שלה. , צילום: נאס"א

במהלך הסיור בתחנה, תוכלו לראות בנוסף עד כמה מעט פרטיות יש לאסטרונאוטים במרחבים הצפופים של המתקן, כאשר כל חדר משרת מספר מטרות. יתרה מכך, בגלל היעדר כוח הכבידה - כל דבר בתחנת החלל קשור בחוזקה או מוחזק במקומו באמצעות חבלים והאסטרונאוטים צריכים לנווט את דרכם בין כל אותם החפצים.

בהתאם, אפילו פעולות יומיומיות כמו אכילה או עשיית צרכים מהוות אתגר לא פשוט. בכדור הארץ, אתם אולי קמים, משתמשים בשירותים, מתקלחים, מצחצחים שיניים ואוכלים ארוחת בוקר מבלי באמת להתעורר לגמרי, אבל בתחנת החלל - כל אחת מהפעולות הללו דורשת מחשבה זהירה כדי להימנע מיצירת בלגן רציני.

תחנת החלל הבינלאומית. הייתם שורדים בה חודשים?, צילום: נאס"א

בכל הנוגע לבגדים, מכיוון שהטסת בגדים לתחנה היא יקרה, האסטרונאוטים לעיתים קרובות צריכים ללבוש את אותם מכנסיים וגרביים במשך ימים או שבועות רצופים עד שהם מלוכלכים מדי ואז משליכים אותם לחלל.

במקרה של ווילמור ו-וויליאמס, השניים כמובן ארזו איתם רק אספקה שמספיקה לשמונת הימים המקוריים של המשימה ורק בימים האחרונים קיבלו אספקה חדשה של בגדים. מקווים שהם ארזו איתם דיאודורנט לפחות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר