מאז שחר ההיסטוריה, בני האדם הסתכלו על השמיים וניסו לתת משמעות למה שנמצא מעליהם ואיך זה משפיע על חייהם. מתצפיות אלו נולדו שני הרעיונות הגדולים ביותר של האנושות – מדע ודת, כאשר אסטרולוגיה היא האמונה כי לגרמי השמיים יש השפעה ישירה עלינו, על האופי שלנו ועל האינטראקציות שאנחנו מקיימים עם הסביבה שלנו.
ולמרות שאנחנו בשנת 2024, נראה כי אסטרולוגיה כאן כדי להישאר. הרי מי מאיתנו לא השתעשע באיזשהו שלב בחייו עם גלגל המזלות וניסה להבין עד כמה הוא אריה/דגים/טלה טיפוסי, או פתח את מדור ההורוסקופ הקבוע בעיתון וקרא מה מצפה לו להיום?
"כלי שעוזר לנו לראות את הפוטנציאל שלנו"
למרות הניסיונות להציגה כתחום מדעי, אסטרולוגיה מוגדרת כיום כפסאודו-מדע, ויש לכך מספר סיבות. המושג "פסאודו-מדע" מתייחס לפרקטיקות ואמונות שנחשבות באופן שגוי למדעיות - כלומר, אנשים בטעות חושבים שמדובר בתאוריה הנכונה מבחינה מדעית ומגובה על ידי נתונים, כשלא כך המצב.
על פי ההגדרה, אסטרולוגיה היא האמונה שמיקומם של כוכבים וכוכבי לכת משפיע על בני אדם ואפילו על אירועים. למשל, אלו העוסקים באסטרולוגיה מאמינים כי יש בידי מפות כוכבים מורכבות בכדי לחזות תוצאות של אירועים עתידיים, או לקבוע תכונות מפתח באישיות של אנשים. לדוגמה - כותבת המאמר היא בת מזל שור, מה שאומר שהיא עקשנית מאוד ושבקרוב היא צפויה לקבל סכום גדול של כסף. נשמע לכם מוכר?
בשיחה עם "ישראל היום", מסבירה אילונה סנדר, אסטרולוגית ונומרולוגית העוסקת מעל ל-30 שנים בתחום שהגישה את תוכנית הרדיו "אסטרולוגיה" ב-103FM, כי "המדע כבר מזמן הבין שהוא ואסטרולוגיה לא באמת מתנגשים. נכון, אלו המחפשים מספרים ועובדות בכל דבר לא ישתכנעו כנראה שיש אמת בתחום, אבל כשאתה מסתכל ורואה באיזו רמת דיוק אירועים מתרחשים והאופן בו זה משפיע על אנשים, קשה להכחיש שיש פה משהו".
"יחד עם זאת, אסטרולוגיה זה לא מדע מדויק ולא משהו חד משמעי. גם בניתוח, אף רופא לא יגיד שסיכויי ההצלחה הם 100 אחוזים, האם זה הופך את הניתוח לתהליך שגוי? כנראה שלא. גם תיאוריות מדעיות אפשר לסתור", טוענת סנדר.
"בסופו של דבר, אסטרולוגיה זה כלי שעוזר לנו לראות את הפוטנציאל שלנו. אנשים מחפשים תשובות לבעיות שמופיעות להם בחיים ומחפשים לממש את הפוטנציאל שלהם. אסטרולוגיה יודעת לתת מענה לדברים האלו ולעזור לאנשים להבין את עצמם יותר טוב".
"בני האדם תמיד חיפשו קשר לשמיים"
למרות שהיא נוכחת בחיינו כבר אלפי שנים, לא נמצאה עד היום שום הוכחה מדעית לנכונותה של האסטרולוגיה, אלא להיפך, המדע הצליח עד כה רק להוכיח עד כמה התיאוריה הזו שגויה. במחקר שפורסם ב-2006 על ידי מספר אוניברסיטאות בדנמרק וגרמניה, נמצא כי אין קשר בין תאריכי לידה ומיקומם של כוכבים, לבין הבדלים אישיותיים ואינטליגנציה כללית. המחקר כלל יותר מ-15,000 משתתפים ולא מצא כל ראיה תומכת בהקשר זה.
ד"ר עומר צוק, מרצה לפיזיקה של מערכות מורכבות מאוניברסיטת תל-אביב, האוניברסיטה הפתוחה ומכללת רופין, מסביר בשיחה עם "ישראל היום" על האופן בו עולם המדע מתייחס לאסטרולוגיה ולמה היא בעצם אמונה שלא ממש שונה מכל אמונה דתית אחרת.
"נחשפתי לראייה המדעית על אסטרולוגיה כשהייתי צעיר ושמעתי את דבריו של המדען קארל סייגן, שנשארו איתי עד היום - יש שתי דרכים להסתכל על גרמי השמיים; האחת היא לנסות להבין מה הם, והשנייה היא להבין מה היינו רוצים שהם יהיו", הוא מספר.
"אסטרולוגיה התפתחה בתרבויות שונות לאורך ההיסטוריה בקונטקסט אחר לחלוטין ממה שמוכר לנו כיום. עד לפני 500 שנים, בני אדם בכלל לא הבינו מה נמצא להם מעל הראש. הם כן הצליחו להבדיל בין כוכבי לכת וכוכבים, אבל לא הבינו לעומקו את מה שידוע לנו כיום על היקום.
"לדוגמה, אנשים הצליחו לזהות את מאדים וזיהו שהוא משנה את מיקומו. בגלל הצבע האדום שלו, בתרבות הרומית קישרו את כוכב הלכת לאל המלחמה וכל שינוי שלו היה אות מבשר רעות. גם בתרבות הסינית מאדים קרוי 'כוכב האש' וכל תזוזה שלו נחשבת לאות רע.
בתקופה בה אסטרולוגיה החלה להתהוות, היה לנו את החופש לתת משמעויות ופרשנויות שונות לנקודות השונות שראינו בשמיים ולהשפעה שלהן עלינו. סיפורים אלה נתנו לבני האדם משמעות ואת היכולת המדהימה להתחבר לשמיים, שכבר אז רצינו לחקור ולמצוא קשר אליהם. אגב, בתחילת הדרך לא היה באמת הבדל בין מדע ואסטרולוגיה ואלו שחקרו את השמיים והכוכבים התעסקו בשני הדברים במקביל", מסביר צוק.
"דעה מאוד שלילית על הנושא"
לדבריו של צוק, עולם המדע לא מתייחס באופן סלחני לתחום האסטרולוגיה. "המדע חוקר את היקום באמצעות כלים טכנולוגיים מתקדמים כשהמטרה היא להבין את המבנה שלהם, כמה הם רחוקים מאיתנו, מה מייחד אותם, האם יש עליהם חיים וכו'. היום יש לנו את היכולת להבין באמת מה הם גרמי השמיים והכוכבים שנמצאים בחלל, ולהבין מבחינה מדעית מה המשמעות שלהם.
"בקהילה המדעית יש הרבה אנשים עם דעה שלילית מאוד על אסטרולוגיה, כשהיחס לזה נע בין שרלטנות, לניצול אנשים המחפשים תשובות, פתרונות ועזרה מ'למעלה' לחיים שלהם על ידי משהו שהמדע כבר סתר לא פעם ולא פעמיים.
"יחד עם זאת, אני חושב שאם יש משהו שאסטרולוגיה כן מלמדת אותנו, זה עד כמה עמוק הצורך שלנו להרגיש שאנחנו חלק מהיקום. הלוואי והייתה דרך נוספת לגרום לאנשים להרגיש את החיבור הזה, שלא הייתה מתנגשת עם המדע", הוא מסכם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו