חוקרים צ'כים אישרו כי אגם נוירון, שהתגלה לראשונה בשנת 2021 בדרום אלבניה, הוא האגם התרמי התת קרקעי הגדול ביותר שהתגלה עד כה.
צוות המחקר השתמש בסורקי לידאר ניידים כדי למפות במדויק את האגם התת-קרקעי, שניתן להגיע אליו רק דרך פיר בעומק 100 מטרים. לפי הממצאים האגם הוא באורך של 138.3 מטרים וברוחב של 42 מטרים, והוא מכיל כ-8,335 מטרים מעוקבים של מים חמים ועשירים במינרלים - שווה ערך לכ-3.5 בריכות אולימפיות.
"הודות לכלי מדידה מדויקים יותר, כולל סורק לידאר נייד הצלחנו לאשר את התגלית יוצאת הדופן של האגם התרמי התת-קרקעי הגדול בעולם" אמר מארק אאודי, ראש המשלחת.
האגם התגלה לראשונה במהלך חקירה של האזור סביב העיר לסקוביק, שם הצוות הבחין בכמות גדולה של קיטור הנפלט מרכס הרים.
"בבדיקה מקרוב, גילינו שהקיטור עלה מתהום" הסביר חוקר המערות וחבר המשלחת ריצ'רד בואודה. "במהלך החקירה הראשונית שלנו, יצרנו מפה פשוטה של המקום עם הכלים המעטים שלנו והבנו במהירות שגילינו משהו יוצא דופן" הוא הוסיף.
הגיאולוגיה המורכבת של האזור שיחקה תפקיד מכריע בהיווצרות אגם נוירון. באזורי קארסט כמו הבלקן, קיימות מערות רבות מכיוון שמי גשם חומציים יצרו חללים באבן הגיר. האגם עצמו רווי במימן גופרתי, שנותן למים ולקיטור ריח מובהק של ביצים רקובות והוא רעיל.
אותו צוות חוקרים מצא ב-2009 אגם גיאותרמי דומה אך קטן יותר בהונגריה מתחת לבתי מרחץ טורקיים בבודפשט. עד לגילוי הנוכחי, נחשב הגילוי הקודם לאגם התיאורמי הגדול ביותר שנמצא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו