ראיות חדשות אישרו את נוכחותם של מיני אדם קדומים ברומניה לפני שני מיליון שנים. התגלית נעשתה באתר ואלאה לוי גראונצ'אנו, המוכר כעת כאתר האירופאי העתיק ביותר שמראה עקבות של פעילות מיני אדם.
המחקר הארכיאולוגי בואלאה לוי גראונצ'אנו, הידוע גם כעמק גראוצ'אנו, החל לפני 60 שנה. לאחרונה, צוות בינלאומי של חוקרים מארצות הברית, בריטניה, מולדובה, אוסטרליה, שוודיה ורומניה בחן מחדש למעלה מ-4,500 מקטעי מאובנים שנאספו באזור, תוך שימוש במיקרוסקופים בדיוק גבוה ובשיטת תיארוך אורניום-עופרת, כפי שדווח על ידי Gandul.
הניתוח אישר את קיומן של עקבות פעילות אנושית, עם ראיות ברורות למיני אדם דרך השינויים בפני השטח של העצמות.
מחברי המחקר ציינו כי "החתכים שמופיעים במיקומים אנטומיים מעידים על הסרת בשר, מה שמסגיר פעולה מכוונת להסרת רקמות רכות מעצמות, רומז על נוכחות של מין אדם שמסוגל להשתמש בכלים למטרה זו".
הממצאים הנוכחיים מקדימים אתרים אירופאיים עתיקים אחרים בהם נמצאו מאובנים אנושיים בבארנקו לאון (1.5 מיליון שנים), קוקבאש (1.3-1.1 מיליון שנים), וסימה דל אלפנטה (1.2-1.1 מיליון שנים).
"זה מתסכל למצוא רק את העקבות שהשאירו הכלים, ולא את הכלים עצמם, אבל מקרים כאלה אינם ייחודיים בעולם הארכיאולוגיה הפרהיסטורית. עם זאת, אין ספק שיש לנו מין מפותח, שמסוגל ליצור כלי אבן לפני כ-2 מיליון שנים בשטח רומניה, ולהשתמש בהם לביתור בעלי חיים" אמר אדריאן דובוש, ארכיאולוג במכון הארכיאולוגי ואסילה פרוואן ואחד ממחברי המחקר שפורסם ב-Nature.
החוקרים מאמינים שהממצאים תומכים ברעיון של הגירות "מחוץ לאפריקה" שקדמו ליציאה המשוערת של ההומו ארקטוס מהיבשת האפריקאית לפני כ-1.8 עד 1.9 מיליון שנים. המין המדוייק של אבות האדם שאחראי לפעילויות אלה נותר לא ברור, אך מומחים מציעים שהעקבות יכולות להשתייך להומו ארקטוס.
"גם אם יש לנו עקבות של נוכחות פרימטים אינטליגנטיים בשטח רומניה או בנקודות אחרות באירואסיה מלפני לפחות 2 מיליון שנים, זה לא אומר שאנחנו יכולים לדבר על גלי הגירה מתמשכים. סביר הרבה יותר שמה שאנחנו רואים הן קבוצות שעקבו אחרי עדרי חיות ושבשלב מסוים נעלמו. על התיישבות בפועל של אירופה, אנחנו יכולים לדבר הרבה יותר מאוחר. רגע כזה ניתן לומר שהתרחש לפני כ-400,000 שנה, אולי אף מוקדם יותר" ציין דובוש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו