האם אנחנו מאכילים את הילדים שלנו במזון לתינוקות? 

ד"ר לורה מרקס מרטינז: "לעיסת מזונות מוצקים ועתירי סיבים מאמנת את הלסתות, עוזרת למנוע בעיות כמו סגר שיניים לקוי וחסרים בגודל ובצורה של קשתות השיניים"

מזונות מעובדים - האם הם פשוט רכים מדי?. צילום: bbernard, באמצעות Shutterstock

מחקר חדש שבוצע בפקולטה לרפואה ומדעי הבריאות באוניברסיטה הקתולית של ולנסיה חשף שהתזונה המודרנית, העשירה במזונות אולטרה-מעובדים, משפיעה על גדילת הלסת של ילדים צעירים. על פי המחקר, השפעות אלו יכולות להוביל לבעיות בבריאות שיניים ולגודל לסת מופחת.

המחקר עקב אחר הרגלי האכילה, מבני השיניים וצורות הגולגולת של 25 ילדים בגילאי שלוש עד חמש שנים. החוקרים מצאו שאלה שצרכו מזונות רכים יותר הובילה בסבירות גבוהה יותר לשיניים בולטות, הידועות בשם שיני ארנב, וחסרו רווחים טבעיים בין השיניים, הנחוצים לגדילת שיני מבוגרים גדולות יותר. החוסר בבמרווחים יכול להוביל לצפיפות שיניים ויישור לקוי כשהילדים גדלים.

"תזונות המבוססות על מזונות אולטרה-מעובדים, שהם רכים ודורשים מאמץ מינימלי ללעיסה, משפיעות לרעה על התפתחות הלסתות" אמרה ד"ר לורה מרקס מרטינז, על פי הסאן. "ללעיסה תפקיד מכריע בהתפתחות תקינה של הלסתות כיוון שהיא מגרה צמיחת עצם, מחזקת שרירי פנים, ומקדמת יישור שיניים תקין", היא הסבירה.

"לעיסת מזונות מוצקים ועתירי סיבים, כמו פירות, ירקות, או חלבונים טבעיים, מאמנת את הלסתות, עוזרת למנוע בעיות כמו סגר שיניים לקוי וחסרים בגודל ובצורה של קשתות השיניים" היא הוסיפה.

"מזונות שאינם מגרים מספיק את שרירי הלעיסה והעצמות יכולים להוביל למבני עצם פחות מפותחים פחות, והם מגבירים את הסיכון לסגר לקוי ובעיות נשימה" היא הוסיפה.

ממצאים אלה מתיישרים עם חששות שהועלו על ידי מומחי בריאות לגבי ההשפעה של מזונות אולטרה-מעובדים על בריאות הילדים. "התיאוריה החזקה ביותר שמתייחסת להתכווצות הלסתות מתכווצות היא שאנחנו מאכילים את ילדינו מזון תינוקות למעשה לאורך כל חייהם - כך שהם פשוט לא מפתחים את שרירי הלסת או את גודל הלסת, ואינם באמת מותאמים ללעיסה" ציין חוקר הבריאות טים ספקטור, שצוטט על ידי הטלגרף. 

"אנחנו רואים עלייה עצומה בבעיות אורתודונטיות בילדים - שימוש מסיבי בגשרים, והרבה יותר שיניים עקומות", הוא הוסיף. ספקטור ציין שהבעיה האיצה במהלך שני העשורים האחרונים. "עברנו את המגפה הזו של התכווצות לסת במשך כמה מאות שנים אבל היא באמת האיצה במהלך שני העשורים האחרונים", הוא אמר. 

מזונות אולטרה-מעובדים מהווים כמעט 60% מהתזונה הבריטית. ילדים צעירים כבני שבע מקבלים 59% מהקלוריות שלהם ממזונות אלה, ומתבגרים צורכים כמעט 70% מהקלוריות היומיות שלהם ממוצרים אולטרה-מעובדים.

מזונות אולטרה-מעובדים נפוצים כוללים פריטים כמו חטיפים, ממתקים, לחם לבן מהסופרמרקט, יוגורטים בטעמים, וארוחות מוכנות. ילדים לעתים קרובות מפונקים במזונות אלה, שהם עתירי קלוריות, סוכר ומלח, ועמוסים בתוספים שבדרך כלל לא נמצאים בבישול ביתי.

מחקר מוקדם יותר מאוניברסיטת קנט מצא שבעיות אורתודונטיות נפוצות רבות שחווים אנשים במדינות מתועשות נגרמו בשל "התזונה המודרנית הרכה שגורמת ללסת להיות קצרה וקטנה מדי ביחס לגודל השיניים".

מחקר של ד"ר נורין פון קראמון-טאובדל הסיק שצורת הלסת התחתונה, ובמידה מסוימת צורת החך העליון, הייתה קשורה להתנהגות תזונתית. "נראה שמעבר לתזונה רכה יותר משבש את מערכת האיתות הקובעת מבנה פנים-פה מתאים," קבעו חוקרים אוניברסיטת סטנפורד.

ספקטור הדגיש שבעוד שחלק גדול מהדיון סביב מזונות אולטרה-מעובדים מתמקד בתכולה הכימית שלהם, לא מספיק תשומת לב ניתנת למרקם הרך שלהם. "בתוך הדיון על מזונות אולטרה-מעובדים, חלק גדול מהדיון מתמקד בכימיקלים שהם מכילים. לא מספיק תשומת לב ניתנת למרקם הרך של המזונות האלו" הוא אמר. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר