מינוס 35 מעלות בקיץ: אחרי 4 שנים בקור המקפיא המדענים חזרו עם 2.8 קילומטרים של קרח

החוקרים מאמינים שבחינת החומרים הלכודים בליבת הקרח העתיקה תסייע להם להבין טוב יותר את תנאי האקלים ששררו בכדור הארץ לפני 1.2 מיליון שנה

קור של מינוס 35 מעלות בקיץ. איש צוות המחקר עובד על ציוד הקידוח. צילום: Beyond EPICA, יוטיוב

צוות בינלאומי של חוקרים הודיע כי הצליחו לחלץ בקידוח ליבת קרח באורך 2.8 קילומטרים מאנטארקטיקה ובה מידע על האקלים ששרר בכדור הארץ במהלך כ-1.2 מיליון שנה.

הצוות האירופאי בילה ארבע שנים בקידוח באתר המרוחק Little Dome C בגובה של כמעט 3,200 מטרים בחלק המזרחי של היבשת. לפי BGR, ליבת הקרח צפויה לספק לנו תובנות חסרות תקדים על תנאי האקלים ששררו בכדור הארץ לפני למעלה מ-800 אלף שנים. 

"יש לנו ביד חתיכת קרח בת מיליון שנה. אתה רואה את הבועיות הזעירות בפנים, בועות אוויר שאבות אבותינו נשמו" ציין פרופסור קרלו ברבנטה, מתאם הפרויקט, על פי ה-BBC.

מטרת פרויקט הקידוח היתה גילוי מידע על הקשר בין טמפרטורת כדור הארץ לגזי החממה. באמצעות ניתוח הגזים הלכודים בליבת הקרח, כולל פחמן דו חמצני ומתאן, המדענים מקווים שיוכלו להבין טוב יותר את התנאים האטמוספריים בעבר במטרה להבין האם ניתן להסיק מכך על בעיות האקלים העכשוויות. 

בקיץ, הטמפרטורות באתר - ככל הנראה אחד המקומות הקשיים ביותר למחיה בכל כדור הארץ -  נעות סביב מינוס 35 מעלות. הסביבה הייחודית, שבה יש מעט שלג, מאפשרת לקרח להצטבר לאט ויוצרת תנאים אידיאליים למחקר של ליבות קרח. 

כדי לבצע את הקידוח, צוות המחקר שינע כמות גדולה של ציוד וחומרים, כולל ציוד קידוח, וציוד למעבדה ולבניית המחנה באמצעות מזחלות על פני 40 קילומטרים. 

"לא ידוע עדיין מה הם ימצאו, אבל זה ירחיב את החלון שדרכו אנחנו יכולים ללמוד על כוכב הלכת שלנו", אמר פרופסור יורי רוגלי מאימפריאל קולג' לונדון, שלא השתתף בפרויקט, על פי BBC News.

ליבת הקרח שנשלפה נחתכה לקטעים באורך מטר והועברה בתנאי הקפאה. 

אחת התקופות שמעניינות את החוקרים התרחשה לפני כ-900 שנה עד 1.2 מיליון שנה. בתקופה זו השתנו המרווחים בין עידני הקרח מ-41 אלף שנים ל-100 אלף שנים. מדענים עוסקים בסיבות לשינויים אלו במשך זמן רב, וליבת הקרח שנשלפה יכולה להיות חלק מהפתרון. 

"אחת ההשערות היא שלפחמן דו חמצני היה תפקיד במעבר הזה. זה מה שננסה לקבוע", אמר פרדריק פארנין, חוקר בפרויקט, על פי Ekstra Bladet.

"יש הרבה מהעבר בעתיד שלנו. אנחנו מסתכלים על העבר כדי להבין טוב יותר איך האקלים עובד ואיך אנחנו יכולים להבין ממנו מה יקרה בעתיד", הסביר ברבנטה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר