שהייה ממושכת בסאונה עלולה לגרום למכת חום, במיוחד אם לא צרכתם מספיק מים לפני כן, כך מזהירים רופאים בכתב העת BMJ Case Reports.
הרופאים טיפלו באישה בשנות ה-70 לחייה שנזקקה לאשפוז בעקבות שהייה ממושכת בסאונה בחדר הכושר המקומי שלה. היא ביצעה תרגילי מתיחה בסאונה במשך כ-45 דקות ונמצאה מחוסרת הכרה.
מכת חום, למרות שהיא נדירה יחסית, עלולה להיות מסכנת חיים, גם בהיעדר גורמי סיכון בסיסיים שונים. היא מוגדרת כעלייה חדה בטמפרטורת הליבה של הגוף מעל 40°C המקושרת לפגיעה חריפה בתפקוד המוח. מכת חום "לא מאומצת" נובעת מחשיפה ממושכת לטמפרטורות סביבתיות גבוהות.
גורמי סיכון בסיסיים למכת חום כוללים מחלת לב, מחלת ריאות, מחלה נוירולוגית, שתייה מרובה, או נטילת תערובת של תרופות מרשם. עם זאת, לאישה היו מעט מגורמי סיכון אלה. היא אובחנה בעבר עם סוכרת סוג 1 ותת-פעילות של בלוטת התריס אך לא הייתה מעשנת או שתיינית כבדה והייתה מבקרת קבועה בחדר כושר.
עם הגעתה למחלקת החירום, טמפרטורת הליבה שלה הייתה 42°C. טמפרטורה נורמלית היא 36.4°C. היה לה לחץ דם נמוך במיוחד וקצב לב גבוה במיוחד. זמן קצר לאחר מכן, היא חוותה התקף.
הצוות הרפואי קירר אותה במהירות עם מגבות רטובות ומאוורר והעניק לה נוזלים תוך-ורידיים ודם כדי לייצב את מצבה. בדיקות דם חשפו כליות וכבד שאינם מתפקדים, עדות להתקף לב קל, ופירוק רקמות שריר (רבדומיוליזיס).
היא התעוררה תוך שעתיים מהגעה לטמפרטורת ליבה נורמלית אך נשארה מבולבלת ומנומנמת במשך יומיים. ביום השלישי, הבלבול והנמנום חלפו. לא היו לה התקפים נוספים במהלך שהייתה באשפוז, שנמשכה 12 ימים. לאחר 26 ימים, היא התאוששה כמעט לחלוטין, אם כי חוותה עייפות קלה והפרעה קלה בתפקוד הכבד.
למיטב ידיעת המחברים, רק תשעה מקרים דומים אחרים דווחו, ביניהם שלושה מקרי מוות. "הפרוגנוזה של מכת חום משתנה בהתאם לגורמי המטופל, במיוחד קיצוניות הגיל", מסבירים המחברים. הם מוסיפים, "מכת חום קלאסית באנשים מבוגרים נושאת שיעור תמותה של [יותר מ-] 50%, שעולה עם כל תפקוד לקוי נוסף".
המחברים מציינים, "מקרי מוות הקשורים לחום עולים במהלך גלי חום, כפי שנצפה במספר מערכי נתונים בינלאומיים גדולים".
"ברגע שמכת חום התרחשה, הגורם החשוב ביותר הוא כמה מהר מטופל מקורר, כיוון שהזמן שבו טמפרטורת הליבה מוגברת מתואם למידת הנזק התאי".
"החוויה שלי הדגישה את הסכנות של סאונות וכמה חשוב לשתות הרבה לפני כניסה לסאונה", אמרה האישה במחקר.
"כמשתמשת קבועה בסאונה, מעולם לא סבלתי מבעיות כלשהן, ובמחשבה לאחור, אני מאמינה שלא שתיתי מספיק מים", היא הוסיפה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו