השופט הטוב וה-AI: ערער על דוח תנועה בעזרת צ'אט GPT - וזכה במשפט

צעיר בן 23 השתמש בכלי הבינה המלאכותית כדי לנסח מסמכים משפטיים ואף להשיב לשאלות השופט בזמן אמת • "אנשי רשות התנועה היו בהתחלה מאוד גסים, אך הדברים השתנו כשהגשתי את התיק לבית המשפט"

צ'אטGPT , רויטרס
צ'אטGPT. צילום: רויטרס

אזרח קזחי בן 23 הפך לאחרונה לאדם הראשון במדינתו שהשתמש בצ'אט GPT כדי לערער בהצלחה על דוח תנועה בבית משפט.

בית ספר מבינה מלאכותית- אילוסטרציה, צילום: Midjourney

קנז'בק איסמאילוב נתקל במצב מורכב בדצמבר 2024, כאשר הסיע את אמו לבית החולים באלמטי, העיר הגדולה ביותר בקזחסטן. רכב שלפניו עצר ללא סיבה נראית לעין וחסם את כל הנתיב, שהיה היחיד ברחוב. איסמאילוב החליט לעקוף את הרכב התקוע דרך נתיב האוטובוסים מימין, אך התמרון שלו נקלט על ידי מצלמות האבטחה, והוא קיבל דוח תנועה בדואר.

הנהג הצעיר ניסה תחילה לערער על הדוח ולהסביר את הנסיבות, אך תלונתו נדחתה על הסף. "אנשי רשות התנועה היו בהתחלה מאוד גסים, דחו את תלונתי לחלוטין וטענו שהחלטתי לשלם את הקנס הייתה למעשה הודאה באשמה", סיפר איסמאילוב ברשת X (שעבר טוויטר).

הוא הוסיף כי בקזחסטן, בדומה למדינות רבות אחרות, תשלום מוקדם של קנס מאפשר הנחה של 50 אחוזים.

ערער על דוח בעזרת צקאט GPT - וניצח, צילום: Midjourney

מכיוון שלא הכיר את הניואנסים של המערכת המשפטית ולא רצה להוציא כסף על עורך דין עבור קנס תנועה בסך 5,800 טנגה (כ-11 דולר), איסמאילוב פנה לצ'אט GPT לסיוע. לאחר שתיאר את מצבו וציין שיש ראיות וידאו לתמרון שלו באתר רשות התנועה הלאומית, כלי הבינה המלאכותית יעץ לו לערער על הדוח בבית משפט ואף ערך עבורו את המסמכים הנדרשים להגשת התיק.

הדברים השתנו במהרה לאחר שהגיש את התיק. "נקראתי על ידי רשות התנועה להסדיר את התיק על ידי  מחיקת הקנס ממאגר הנתונים שלהם והחזרת הכסף אליי", סיפר. ואולם, צ'אט GPT יעץ לו שלא לבטל את התביעה, ולכן הוא המשיך להליך המשפטי.

בשיא התהליך, במהלך דיון של 10 דקות שבו נשאל שאלות רבות על ידי השופט, איסמאילוב השתמש בפונקציית סינתזת הדיבור כדי שצ'אט GPT יענה במקומו. "זה כנראה המשפט הראשון בקזחסטן שנוהל ב-99 אחוזים מהזמן בעזרת בינה מלאכותית", אמר איסמאילוב. "במהלך הדיון, הפעלתי את סינתזת הדיבור, והוא מיד הנחה אותי כיצד להגיב".

המחשה של המוח האנושי מבינה מלאכתותית, צילום: Midjourney

הטקטיקה הצליחה, והשופט החליט לבטל את הקנס. הנהג הצעיר, שטוען שערער על עבירת התנועה רק מתוך עיקרון כי ידע שהוא צודק, לא מסתפק בניצחון זה. הוא מתכנן כעת להגיש תביעה אזרחית נגד המשטרה בעזרת אותה בינה מלאכותית, ולדרוש פיצוי על הזמן שבזבז בערעור על הקנס.

מקרה זה מצטרף למגמה עולמית גוברת של שימוש בכלי בינה מלאכותית לסיוע משפטי, במיוחד בתחומים בהם עלות שכירת עורך דין אינה מצדיקה את הסכום הנדון בתיק.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר