מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי "לאנסט" צופה כי עד 2050, כ-60% מהמבוגרים בעולם יהיו בעודף משקל או בהשמנת יתר - כ-3.8 מיליארד (!) אנשים.
על פי המחקר, לא רק מבוגרים נמצאים בסיכון. החוקרים צופים שכמעט שליש מכל הילדים ובני הנוער יוגדרו כסובלים מעודף משקל או השמנה עד 2050.
"ללא רפורמה דחופה במדיניות המעבר להשמנה יהיה מהיר במיוחד בצפון אפריקה, המזרח התיכון, אמריקה הלטינית והקריביים" אמרה ד"ר ג'סיקה קר מהמכון למחקר ילדים מרדוק באוסטרליה.
המחקר חושף עלייה בשיעורי ההשמנה בשלושת העשורים האחרונים. מספר האנשים בעודף משקל או בהשמנת יתר בעולם עלה מ-731 מיליון ב-1990 ל-2.11 מיליארד ב-2021. החוקרים מזהירים כי גל ההשנה יצור לחץ חסר תקדים על מערכות הבריאות העולמיות, במיוחד כאשר כרבע מאוכלוסיית העולם הסובלת מהשמנה צפויה להיות מעל גיל 65 עד אמצע המאה.
המחקר צופה עלייה של 121% בהשמנה בקרב צעירים ברחבי העולם עד 2050 אם מאמצי המניעה לא ישתפרו משמעותית.
אזורים מסוימים צפויים לשאת בעיקר הנטל. עד 2050 שליש מכל הצעירים הסובלים מהשמנה יתגוררו בצפון אפריקה, המזרח התיכון, אמריקה הלטינית והקריביים. מדינות כמו ניגריה צפויות לראות שילוש של מספר המבוגרים בעודף משקל או בהשמנת יתר, מ-36.6 מיליון ב-2021 ל-141 מיליון ב-2050.
ארצות הברית ממשיכה להיות בעלת שיעור ההשמנה הגבוה ביותר בקרב מדינות בעלות הכנסה גבוהה, כאשר כ-42% מהגברים ו-46% מהנשים נחשבים בהשמנת יתר ב-2021.
המחקר הנוכחי לא התחשב בהשפעות הפוטנציאליות של טיפולי הפחתת משקל חדשים.
המומחים קוראים לשינויי מדיניות מקיפים כדי להתמודד עם המשבר המתקרב. "נדרשת מחויבות פוליטית חזקה בהרבה כדי לשנות תזונה במסגרת מערכות מזון גלובליות בנות קיימא" אמרה קר.
המלצות מהמחקר כוללות אימוץ תוכניות פעולה חמש-שנתיות עם צעדים מרכזיים כגון הסדרת פרסום מזונות אולטרה-מעובדים, שילוב תשתיות ספורט ומגרשי משחקים בבתי ספר, עידוד הנקה ותזונה מאוזנת מההיריון, ופיתוח מדיניות תזונה המותאמת לכל מדינה.
החוקרים מדגישים שחלון הזמן לפעולה הולך ונסגר. "אם התחזיות גלובליות אלה יתממשו, ההשלכות לא ישפיעו רק על פרטים - הנטל שיווצר יהיה הרסניות לבריאות העולמית, לחברה, לכלכלה ולעולם" המחברים ציינו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו