תוהים מה קורה בראש של טראמפ? כאן תוכלו למצוא את התשובה

Truth Social, הרשת החברתית של הנשיא הטרי, היא כישלון עסקי והצלחה פיננסית מסחררת • מה עומד מאחוריה, כמה היא שווה ואיך הפכה לחלון למתחולל בנפשו של דונלד טראמפ?

Truth היא מרכיב משמעותי בקאמבק הפוליטי המזהיר של טראמפ. צילום: AP

דונלד טראמפ, שהושבע אתמול לנשיאות ארה"ב, הוא הנשיא הראשון שיש לו רשת חברתית משלו: Truth Social. בכל הנוגע למספרים מדובר ברשת איזוטרית למדי, מעוטת משתמשים וכושלת מבחינה עסקית. ואולם, היא הייתה מרכיב משמעותי בקאמבק הפוליטי המזהיר של טראמפ.

הרשת שימשה לו במה להשמיע את דעותיו בעת שהיה מוחרם בטוויטר ובפייסבוק. היא סייעה למתג אותו כאנדרדוג אנטי-ממסדי, וללכד סביבו את תנועת ה-MAGA של הימין האמריקני העמוק. על הדרך, הבעלות של טראמפ בחברה המפעילה את הרשת גם תרמה משמעותית להונו האישי.

Truth היא המקום שבו טראמפ מרגיש הכי חופשי ונטול עכבות, גם לאחר שהופשר חשבונו ב-X תחת מאסק. לא תמצאו בה סלבריטאים למשל, אבל אם אתם רוצים גישה בלתי אמצעית למה שקורה בראשו של נשיא המעצמה העולמית בארבע השנים הקרובות, Truth היא ללא ספק המקום.

ברמת החזות וממשק המשתמש, Truth היא פלטפורמת שיח דמויית X (טוויטר לשעבר). המשתמשים יכולים לפרסם תחת שם הפרופיל שלהם ציוצים, הנקראים Truths (אמיתות), ולשתף ציוצים של אחרים, או ReTruths. מעבר לזה, לא תמצאו בפלטפורמה פיצ'רים ייחודיים או חדשניים במיוחד. כדי להבין בכל זאת את סיבת קיומה של Truth ואת הקול הייחודי שלה בשיח הפוליטי האמריקני, יש לחזור לנסיבות הולדתה.

מתוך החשבון של טראמפ. בלי צנזורה, צילום: צילום מסך מתוך Truth Social

"הקול שלך - החופש שלך"

בתחילת 2021 סולק טראמפ בבושת פנים מטוויטר ופייסבוק, בגין חלקו בהסתערות על גבעת הקפיטול ב-6 בינואר. העילה להשבתת חשבונותיו הייתה שבפרסומיו ברשתות האלה התסיס טראמפ את ההמון שהתקבץ סביב הקפיטול. קולו של טראמפ, שבמהלך כהונתו הראשונה צייץ על בסיס כמעט יומיומי, נדם.

עבור מחנה הימין בארה"ב, סילוקו של טראמפ נתפס כפגיעה חמורה בחופש הביטוי והפך לסמל לצנזורה ולהטיה הפוליטית של רשתות המיינסטרים. הטענה העיקרית היא שמדיניות בקרת התכנים של רשתות כמו טוויטר ופייסבוק מדירה ומשתיקה בפועל קולות ימניים יותר במפה הפוליטית, ומתייגת אותם באופן בררני כמסיתים, גזעניים או אלימים.

בעקבות כך, קמו בשנים האחרונות רשתות שיח אלטרנטיביות כמו Parler ו-Gab, שבשם חופש הביטוי מנהיגות פיקוח מתירני יותר על התכנים. רשתות אלה הפכו לזירות שיח מרכזיות של חוגים רבים בימין האמריקני העמוק וזכו לכינוי alt-tech.

זהו גם הדגל שנושאת Truth Social, שעלתה לאוויר בפברואר 2022. הסלוגן שמקדם את הבאים לאתר הוא "הקול שלך - החופש שלך", והרשת מבטיחה לאפשר חופש ביטוי ללא "אפליה על רקע אידיאולוגיה פוליטית" וללא צנזורה. חרף הציפייה של טראמפ והמייסדים כי הרשת תמשוך קהל רב, מספר המשתמשים שנרשמו ל-Truth הסתכם במאות אלפים בלבד, לעומת מאות מיליוני המשתמשים בטוויטר. גם טראמפ עצמו מיעט בתחילת הדרך לפרסם פוסטים. הרשת, כמו הקריירה הפוליטית שלו באותה תקופה, דשדשה.

מסך מציג מידע על מניית Truth Social מחוץ לבורסת נאסד"ק, בשנה שעברה, צילום: REUTERS

מעט משתמשים ושווי אסטרונומי

Truth היא בה בעת כישלון עסקי מהדהד והצלחה פיננסית מסחררת. מי שמחזיק בבעלות על הרשת היא חברת Trump Media Technology Group, שבשליטת טראמפ. בדירקטוריון החברה יושבים בנו של טראמפ, קאש פאטל, שהוא גם המועמד שלו לראשות ה-FBI; ולינדה מקמהן, אישתו של מייסד ה-WWE וינס מקמהן, ומועמדתו של טראמפ לתפקיד שרת החינוך.

במרץ 2024 הונפקה החברה בנאסד"ק תחת סמל המסחר DJT, לפי שווי אסטרונומי של 10 מיליארד דולר - וזאת למרות מספר המשתמשים הנמוך ומיעוט המפרסמים. כיום שוויה של החברה עומד על 8.7 מיליארד דולר. זהו שווי מנופח לפי כל אמת מידה פיננסית של הביצועים הכספיים והפוטנציאל העסקי של החברה, שברבעון השלישי של 2024 רשמה הכנסות של מיליון דולר בלבד והפסד נקי של 19.2 מיליון דולר.

טראמפ עצמו, בהצהרת הון מאפריל 2023, העריך את שוויה של Truth ב-5-25 מיליון דולר בלבד. אולם כמו טראמפ עצמו, מניית DJT אינה מניה רגילה, אלא נחשבת ל"מניית מם" (meme stock), שזוכה לרוח גבית מצד אוהדי טראמפ. מי שיצא נשכר מהנפקתה של החברה הוא בעיקר טראמפ עצמו, שנכון ליוני 2024 מחזיק בכ-58% ממניותיה.

לצד אלון מאסק, שגם לו רשת חברתית משלו, צילום: אי.אף.פי

האם Truth אכן מעניקה חופש ביטוי מלא? חרף הבטחתה לשמש במה להבעת דעות ללא קשר לעמדה פוליטית, הרשת צבועה בצבעים פוליטיים מובהקים, ומשתמשים רבים דיווחו על צנזורה של פוסטים בנושאים כמו הפלות, אירועי ה-6 בינואר, דת ועוד. הדבר עורר מחאה גם בקרב משתמשים מהימין, שטענו ש-Truth "גרועה מטוויטר".

Truth לא הצליחה להוות אלטרנטיבה ממשית לטוויטר. גם כיום מספר המשתמשים שלה אינו עולה על מיליונים ספורים, כאשר כשליש לערך מהתנועה ברשת סובבת סביב הפוסטים של טראמפ. עם זאת, Truth מסמנת את השינוי הטקטוני האדיר שחל בצביון ובאופיין של הרשתות החברתיות. זאת, לאחר רכישת טוויטר על ידי אילון מאסק, ששינה כליל את בקרת התכנים והאלגוריתם של הפלטפורמה; וההכרזה של מארק צוקרברג על ביטול מנגנון בדיקת העובדות ו"חזרה לשורשים שלנו בנושא חופש הביטוי".

במובנים רבים, השינוי הזה מייתר את נחיצותה של Truth, אך לפחות בארבע השנים הקרובות היא תמשיך להיות כלי התקשורת המועדף על דונלד טראמפ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר