פיתוח מדעי חדשני מצליח להחזיר לפעילות תקינה אנזים חיוני שנחלש משמעותית עם הגיל. מחקר, שנערך בחברת CCM Biosciences ומרכז המחקר שלה Chakrabarti Advanced Technology, הוביל לפיתוח תרכובות המשקמות את פעילות האנזים SIRT3 - אנזים הפועל בתוך המיטוכונדריה, איברונים זעירים המתפקדים כ"תחנות כוח" של התא ומייצרים את האנרגיה החיונית לפעילותו.
הגילוי מהווה פריצת דרך משמעותית בתחום הטיפול במחלות הקשורות בגיל. מחקרים קודמים הראו כי ירידה בתפקוד המיטוכונדריה נקשרת למחלות רבות, בהן אלצהיימר, פרקינסון ומחלות לב. התרכובות החדשות מצליחות לשקם את פעילות האנזים גם כאשר רמות מולקולת NAD+ - חומר חשוב לפעילותו - יורדות בחצי, כפי שקורה באופן טבעי בגיל מבוגר.
ד"ר מייקל פולק מאוניברסיטת מקגיל, מומחה לניסויים קליניים בתחום מחלות הזדקנות, מסביר כי הניסיונות הקודמים לפתח תרופות בתחום זה נתקלו בקשיים משמעותיים. "התגליות של CCM Biosciences בנוגע לתכנון מולקולות חדשות, יחד עם תוכנית הפיתוח הקליני, מחיות מחדש את התחום הזה של פיתוח תרופות", הוא אומר.
תוצאות מבטיחות והשקעות ענק
בניסויים שנערכו, התרכובות החדשות הראו יעילות גבוהה יותר מהטיפולים הקיימים כיום, כולל תוספי NAD+ ומולקולות אחרות שנחקרו בעבר. החוקרים הצליחו להוכיח שהתרכובות מסוגלות לשקם את פעילות האנזים לרמות הדומות לאלו שנצפות בגיל צעיר.
החברה מתכננת להתחיל בניסויים קליניים השנה, במטרה לבחון את יעילות התרכובות בטיפול במחלות כמו אלצהיימר, פרקינסון, מחלות לב וכלי דם ומחלות מטבוליות. הצלחת הניסויים עשויה להוביל לפיתוח דור חדש של תרופות שיטפלו במחלות הקשורות בגיל דרך שיקום פעילות המיטוכונדריה.
תחום הטיפול במחלות הזדקנות מושך השקעות הולכות וגדלות. ב-2024 היקף ההשקעות בתחום עלה על חמישה מיליארד דולר. שתי חברות מובילות בתחום זה הן Calico, חברה בת של אלפבית (החברה האם של גוגל) העוסקת במחקר בתחום ההזדקנות, ו-Altos Labs, חברת ביוטכנולוגיה המתמקדת במחקר תאי. כל אחת מהן גייסה מעל שלושה מיליארד דולר למחקר ופיתוח. בינתיים, למרות ההשקעות הגדולות, מעט מאוד תרופות חדשניות הגיעו עד כה לשלב הניסויים הקליניים.
החשיבות הכלכלית של התחום היא אדירה: על פי הערכות, הארכת תוחלת החיים הבריאה בשנה אחת בלבד עשויה להניב ערך כלכלי עולמי של יותר מ-10 טריליון דולר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו