תגלית חדשה: כך משפיע המעמד החברתי על הזדקנות תאי המוח

חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה זיהו לראשונה את המנגנון הביולוגי שבו סטרס חברתי גורם להזדקנות מואצת של תאים במוח ובאיברים נוספים

מוח בסריקת MRI. גורמי מתח חברתיים מגבירים סמנים של הזדקנות תאית. צילום: גטי אימג'ס

הקשר בין מעמד חברתי נמוך לבין הזדקנות מואצת ובעיות בריאות מתועד במחקרים רבים, אך רק עכשיו הצליחו חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה לחשוף את המנגנון הביולוגי המדויק המסביר אותו. במחקר החדש בחנו החוקרים כיצד סטרס כרוני הקשור למעמד חברתי משפיע על הזדקנות ברמה התאית.

במחקר שנערך על עכברים, בדקו החוקרים שני סוגי סטרס: האחד, מתח פסיכולוגי לא-חברתי, והשני סטרס הנובע ממצב מתמשך של נחיתות חברתית. במקרה של סטרס פסיכולוגי, נצפתה השפעה רק במוח של העכברים הזכרים. לעומת זאת, חשיפה למצב מתמשך של נחיתות חברתית (שנבדקה רק בזכרים) הובילה להזדקנות מואצת של תאים במספר איברים: במוח, בתאי מערכת החיסון וברקמות השומן.

תאים מתחת למיקרוסקופ. עדויות לנזק ב-DNA, צילום: Getty Images/iStockphoto

נזק לחומר התורשתי

הממצא המשמעותי ביותר היה במוח, שם נמצאו תאי עצב שעברו הזדקנות מואצת בעיקר באזורי ההיפוקמפוס (האחראי על זיכרון ולמידה) והקורטקס (קליפת המוח). בתאים אלה נמצאו עדויות לנזק ב-DNA.

"המחקר שלנו נולד מתוך כמות משמעותית של עבודות שהוכיחו כי מתח בחיים, גורמים חברתיים ובמיוחד מעמד סוציו-אקונומי נמוך, משפיעים לרעה על הבריאות וההזדקנות בבני אדם. עם זאת, המנגנונים הסיבתיים כמעט בלתי אפשריים לזיהוי בבני אדם", מסביר פרופ' אלסנדרו ברטולומוצ'י, החוקר הבכיר שהוביל את המחקר.

תאי עצב עברו הזדקנות. אילוסטרציה של המוח האנושי, צילום: ThinkstockPhotos

"המחקר שלנו מהווה את הצעד הראשון בחיפוש אחר ההבנה כיצד מתח בחיים יכול להשפיע על הזדקנות. התגלית שגורמי מתח חברתיים מגבירים סימנים של הזדקנות תאית במוח ובאיברים אחרים, תהליך שמונע על ידי נזק ל-DNA בין היתר, היא משמעותית ביותר".

המחקר העתידי יתמקד בהבנת הקשר בין סטרס למנגנונים ביולוגיים שונים המעורבים בהזדקנות, ובבדיקה האם ניתן להגן על הגוף מפני השפעותיו המזיקות.

המחקר הנוכחי, שנערך על ידי צוות בינלאומי של 13 חוקרים, מומן בעיקר על ידי המכון הלאומי האמריקני להזדקנות ואגודת מיניסוטה לביוטכנולוגיה וגנומיקה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר