אפליקציה ייחודית תוכל לזהות באופן אוטומטי מתי אדם מעשן ולהתערב בזמן אמת - זהו הפיתוח החדשני של חוקרים באוניברסיטת בריסטול בבריטניה. מחקר על האפליקציה, שפורסם ב"גרדיאן", בחן את האפקטיביות שלה בכל הנוגע למניעת חזרה לעישון במהלך ניסיון גמילה. האפליקציה החדשה מסוגלת לזהות 78% ממקרי העישון ברמת דיוק של 88%, ולהתערב באופן מיידי - ללא צורך בחיבור לטלפון נייד.
המערכת מזהה את העישון באמצעות חיישני תנועה המותקנים בשעון, המאתרים את התנועות האופייניות של הרמת סיגריה לפה. כאשר מזוהה שימוש בסיגריה, מופיעה התראה על מסך השעון החכם. האפליקציה מפעילה רטט יחד עם הודעת טקסט שעוצבה על ידי מעשנים ומעשנים לשעבר, המציעה תמיכה בהפסקת העישון. אחת ההודעות אומרת "הפסקת עישון מאפשרת לך לנשום בקלות רבה יותר... הגמילה היא דבר טוב", בעוד הודעות אחרות מכילות ספירה של מספר הסיגריות שעושנו ומספר השאיפות הכולל שנלקחו באותו יום.
כריס סטון מקבוצת החוקרים לחקר טבק ואלכוהול באוניברסיטת בריסטול אמר ל"גרדיאן" כי המעידה הראשונה היא רגע פגיע עבור אנשים המנסים להיגמל, והיא עלולה להוביל לחזרה מלאה לעישון. "אנשים אוהבים שעונים חכמים. הם אוהבים את הרעיון שהוא מעביר הודעה בנקודה שבה הם מעשנים. לכן, אם נוכל לזהות את רגע המעידה ולספק התערבות בדיוק בנקודה זו, יש לנו הזדמנות לשפר את הצלחת ניסיון הגמילה".
תוצאות מעודדות
במחקר השתתפו 18 אנשים המעוניינים להפסיק לעשן, בגילאי 18 עד 70, שעישנו יותר מ-10 סיגריות ביום. המשתתפים ענדו שעון חכם עם האפליקציה למשך שבועיים, וממצאי המחקר הראו כי 66% מהם דיווחו שהמערכת העלתה את המודעות שלהם לעישון. המחקר התמקד במעשנים ביד ימין, מכיוון שהאלגוריתם לזיהוי תנועות היד כוון בשלב זה לזהות תנועות של יד ימין בלבד.
המשוב החיובי כלל דיווחים על כך שהאפליקציה גרמה למשתתפים להרגיש חיוביים לגבי הגמילה, גרמה להם לעצור ולחשוב, עזרה להם לעשן פחות וסיפקה עידוד מתמיד. עם זאת, התקבלו גם תגובות שליליות: הודעות חוזרות איבדו מהאפקטיביות שלהן, וחיי הסוללה הקצרים של השעון היוו מכשול משמעותי לשימוש רציף במערכת.
החוקרים כבר מתכננים את השלב הבא: ניסוי ארוך טווח שיבחן את יעילות המערכת תוך שימוש במגוון רחב יותר של הודעות תמיכה. אליזה פרוגל מ-Cancer Research UK אמרה ל"גרדיאן": "המחקר מראה ששעונים חכמים יכולים להיות כלי שימושי לעזור לאנשים להפסיק לעשן, אך נדרש מחקר נוסף כדי להבין עד כמה הם יעילים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו