מה יקרה למי שיחזור ממסע בזמן? האם יוכל לספר מה חווה שם? האם יצליח להביא תמונות או תיעוד מהעבר? מחקר חדש של ד"ר לורנצו גבסינו, מתמטיקאי מאוניברסיטת ונדרבילט שבנשוויל, ארה"ב, מציע תשובה מפתיעה: כנראה שלא.
המחקר, המבוסס על ניתוח מתמטי מורכב, מתמקד במה שהפיזיקאים מכנים 'עקומה דמוית-זמן סגורה' - המונח המדעי המתאר לולאה בזמן-מרחב המאפשרת מסע לעבר. גבסינו הראה שכאשר מישהו ינוע במסלול כזה, יתרחש תהליך מפתיע בגלל אחד מחוקי הטבע הבסיסיים ביותר.
החוק הזה, הידוע כחוק השני של התרמודינמיקה, קובע שבכל מערכת טבעית מתרחש תהליך חד-כיווני של מעבר מסדר לאי-סדר. המדענים מכנים את רמת אי-הסדר הזו "אנטרופיה". למשל, כשכוס נופלת ונשברת, האנטרופיה עולה - אי אפשר לגרום לרסיסים להתחבר בחזרה לכוס שלמה באופן טבעי. כשמערבבים קפה בחלב, האנטרופיה עולה - החלקיקים מתפזרים ולא יתקבצו חזרה מעצמם.
מעגל בלתי אפשרי
"הבעיה היא שבמסע בזמן בעקומה סגורה, המערכת חייבת לחזור בדיוק למצב שבו התחילה - כמו שאדם שיוצא להליכה במעגל חוזר לנקודת ההתחלה", מסביר גבסינו. "במקרה שלנו, זה אומר שהאנטרופיה חייבת לחזור לערך ההתחלתי שלה. אבל זה אפשרי רק אם כל התהליכים הטבעיים שקרו במהלך המסע מתהפכים - כולל התהליכים במוח שיוצרים זיכרונות".
לפי המחקר, במהלך המסע בזמן תתרחש התופעה הבאה: בדרך מההווה לעבר, האנטרופיה תעלה כרגיל. אבל מכיוון שבסוף המסע חייבים לחזור בדיוק לאותה נקודה בהווה שממנה יצאנו, האנטרופיה חייבת לחזור לערך המקורי שלה. לכן, בשלב מסוים היא תגיע לשיא ותתחיל לרדת - כדי להגיע בחזרה לערך שהיה לה בתחילת המסע. "כאשר האנטרופיה מתחילה לרדת, כל התהליכים התרמודינמיים מתהפכים", מסביר גבסינו. "כתוצאה מכך הזיכרונות נמחקים, בדיוק כמו שהרסיסים של כוס שבורה היו צריכים להתחבר חזרה".
גם הטכנולוגיה לא תעזור
אולי אפשר לעקוף את הבעיה בעזרת תיעוד דיגיטלי? המחקר מראה שגם זה לא יעזור. "אותו חוק של אנטרופיה חל גם על מכשירים אלקטרוניים", מסביר גבסינו. "לכן כל מידע שננסה לשמור במצלמה או בטלפון החכם יימחק כשנחזור למצב ההתחלתי".
יתרה מזאת, המחקר מגלה שאפילו השעונים שלנו לא יפעלו כראוי במהלך מסע בזמן. "הם מתוכננים למדוד זמן שזורם רק בכיוון אחד", אומר גבסינו. "ברגע שהאנטרופיה מתחילה לרדת, האופן שבו אטומים ומולקולות מתנהגים משתנה לחלוטין, וזה משבש את פעולת כל המכשירים".
נראה שהמחקר מבקש ליצור שינוי דרמטי בהבנת מסע בזמן - ולהציע הסבר מדעי מדוע נוסע בזמן לא יוכל להביא עמו הוכחות למסעו. לדברי גבסינו, התוצאות הללו פותרות גם כמה מהפרדוקסים המפורסמים של מסע בזמן, כמו האפשרות לשנות את העבר באופן שיסתור את ההווה.
"התוצאות שלנו נובעות ישירות מחוקי הפיזיקה הבסיסיים ביותר", מסכם גבסינו. "אם אי פעם נצליח לבנות מכונת זמן, היא תפעל בצורה שונה מאוד ממה שאנחנו רואים בסרטי מדע בדיוני. הטבע, כפי שאנחנו מגלים שוב ושוב, יצירתי יותר מהדמיון שלנו".
חשוב להדגיש שמדובר במחקר תיאורטי בלבד, המבוסס על ניתוח מתמטי של חוקי הפיזיקה המוכרים. כרגע, איננו יודעים אם מסע בזמן הוא בכלל אפשרי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו