שמונה כוסות מים ביום - זו ההמלצה המוכרת לרובנו. אבל האם יש לה באמת ביסוס מדעי? במחקר ראשון מסוגו, צוות חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF) ביצע סקירה שיטתית של הראיות המדעיות הקיימות בנושא, וגילה שלשתיית מים בכמות מספקת יש השפעות בריאותיות משמעותיות במגוון תחומים.
המחקר כלל ניתוח מקיף של 18 מחקרים קליניים מבוקרים. "בהתחשב בכך שמדובר בפעולה כה נפוצה ופשוטה, הראיות לא היו ברורות והיתרונות לא היו מבוססים היטב, ולכן רצינו לבחון זאת לעומק", מסביר פרופ' בנג'מין ברייר, יו"ר המחלקה לאורולוגיה ב-UCSF, שהוביל את המחקר.
הממצאים המשמעותיים ביותר במחקר התמקדו בשני תחומים עיקריים: מניעת אבנים בכליות והפחתת משקל. החוקרים מצאו כי שתיית שמונה כוסות מים ביום הפחיתה באופן משמעותי את הסיכון להיווצרות אבנים נוספות בכליות אצל אנשים שסבלו מהן בעבר.
בתחום הפחתת המשקל, כמה מחקרים הראו כי שתיית כשש כוסות מים ביום סייעה למבוגרים לרדת במשקל. החוקרים מציינים כי עידוד שתיית מים לפני ארוחות יכולה להיות פעולה פשוטה וזולה עם פוטנציאל השפעה משמעותי, במיוחד לאור העלייה בשכיחות ההשמנה. עם זאת, מעניין לציין כי מחקר שכלל מתבגרים לא מצא השפעה דומה גם כאשר שתו יותר משמונה כוסות מים ביום.
המחקר חשף שורה של יתרונות בריאותיים נוספים לשתיית מים בכמות מספקת. מבוגרים שסבלו מכאבי ראש חוזרים דיווחו על שיפור משמעותי במצבם לאחר שלושה חודשים של הגדלת כמות השתייה. במקרה של חולי סוכרת שסבלו מרמות סוכר גבוהות בדם, נמצא כי תוספת של כארבע כוסות מים ביום סייעה בשיפור מצבם.
ממצא חשוב נוסף נוגע לנשים הסובלות מדלקות חוזרות בדרכי השתן. המחקר מצא כי תוספת של שש כוסות מים ביום הפחיתה את תדירות הזיהומים והאריכה את פרקי הזמן בין התקף להתקף. בנוסף, צעירים הסובלים מלחץ דם נמוך דיווחו על שיפור במצבם כשהגדילו את כמות שתיית המים.
"אנחנו יודעים שהתייבשות מזיקה, במיוחד למי שסובל מאבנים בכליות או זיהומים בדרכי השתן", מסביר פרופ' ברייר, שהוא גם חבר במחלקה לאפידמיולוגיה וביוסטטיסטיקה ב-UCSF. "מצד שני, אדם הסובל מהשתנה תכופה עשוי דווקא להיתרם משתייה מופחתת. אין גישה אחידה שמתאימה לכולם בנוגע לצריכת מים".
לסיכום, המחקר מספק לראשונה תמונה מקיפה ומבוססת מדעית של היתרונות הבריאותיים הקשורים בשתיית מים. בעוד שההמלצה הנפוצה לשתות שמונה כוסות מים ביום עשויה להתאים לחלק מהאנשים, החוקרים מדגישים כי יש להתאים את כמות השתייה באופן אישי, בהתחשב במצבו הרפואי של כל אדם וצרכיו הייחודיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו