מאז ומתמיד בני אדם השתמשו בנשימה איטית כדי לשלוט ברגשותיהם. כפועל יוצא מכך, טכניקות נשימה שונות הפכו לפופולריות במיוחד בזכות תרגול יוגה ומיינדפולנס. עם זאת, עד כה הייתה הבנה מדעית מוגבלת לגבי האופן שבו המוח מווסת באופן מודע את הנשימה שלנו, והשאלה אם יש לכך השפעה ישירה על מצבנו הרגשי.
כעת לראשונה חוקרים במכון סאלק, מכון מחקר בסן דייגו שבקליפורניה, הצליחו לזהות מעגל עצבי ספציפי במוח השולט בנשימה רצונית. התגלית חושפת קבוצה חדשה של תאי עצב ומולקולות, שעשויים לשמש מטרה לטיפולים תרופתיים למניעת נשימת יתר ולוויסות התקפי חרדה והפרעות דחק כמו פוסט-טראומה.
"הגוף מווסת את עצמו באופן טבעי באמצעות נשימות עמוקות, ולכן התיאום בין הנשימה שלנו לרגשות שלנו נראה כמעט אינטואיטיבי - אבל לא באמת ידענו איך זה עובד במוח", מסביר פרופ' סונג האן מהמכון. "באמצעות חשיפת המנגנון המוחי הספציפי האחראי להאטת הנשימה, התגלית שלנו עשויה להציע הסבר מדעי להשפעות המיטיבות של תרגול יוגה ומיינדפולנס על הפחתת רגשות שליליים".
מעגל הנשימה: האם אפשר להאט אותו באופן יזום?
במהלך המחקר החוקרים שיערו כי קליפת המוח הקדמית, האחראית למחשבות ולהתנהגויות מורכבות, מתקשרת עם אזור בגזע המוח השולט בנשימה אוטומטית. הם ביצעו סדרת ניסויים שחשפה מסלול חדש במוח: אותות מועברים מאזור בקדמת המוח, דרך תחנת ביניים בגזע המוח, אל האזור השולט בנשימה.
החוקרים תיעדו את פעילות המוח בעכברים במהלך התנהגויות המשנות את הנשימה, כמו הרחה, שחייה ושתייה, וכן במצבים המעוררים פחד וחרדה. הממצאים אישרו כי כאשר החיבור בין קליפת המוח לגזע המוח הופעל, העכברים היו רגועים יותר ונשמו לאט יותר. לעומת זאת, במצבים מעוררי חרדה, התקשורת הזו פחתה וקצב הנשימה עלה.
"הממצאים גרמו לי לחשוב: האם נוכל לפתח תרופות שיפעילו את הנוירונים האלה ויאטו ידנית את הנשימה שלנו או ימנעו נשימת יתר בהתקפי חרדה?" אומר ג'ינהו ג'אנג, חוקר בכיר במעבדתו של האן. "אחותי, שצעירה ממני בשלוש שנים, סובלת מהתקפי חרדה במשך שנים רבות. היא ממשיכה לשמש השראה לשאלות המחקר שלי ולמחויבות שלי למצוא להן תשובות".
צוות המחקר ממשיך לנתח את המעגל כדי לקבוע אם תרופות יוכלו להפעיל אותו ולהאט נשימה לפי דרישה. נוסף על כך, החוקרים עובדים על מציאת המעגל ההפוך - מעגל נשימה מהירה, שלדעתם קשור גם הוא לרגש.
"אני רוצה להשתמש בממצאים האלה כדי לפתח גלולת יוגה", אומר האן. "זה אולי נשמע מוזר, והתרגום של עבודתנו לתרופה שניתן לשווק ייקח שנים, אבל כעת יש לנו מעגל מוחי שיכול לשמש מטרה ליצירת טיפולים שיכולים להאט את הנשימה באופן מיידי וליצור מצב מדיטטיבי ושלו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו