תנועת כוחות חמאס לקראת מתקפת שבעה באוקטובר נרשמה בקרקע - כך מגלה מחקר פורץ דרך של חוקרים מאוניברסיטת תל אביב בתחום הסייסמולוגיה הפורנזית. ניתוח נתונים שנקלטו בשלוש תחנות סייסמיות בדרום הארץ, מראה כי בבוקר אותה שבת, כחצי שעה לפני מתקפת הטרור הרצחנית, התחנות הללו מדדו תנודות קרקע חלשות. להערכת החוקרים, אלו נבעו מתנועה חריגה של כלי רכב כבדים (כמו טרקטורים, דחפורים ומשאיות) בתוך רצועת עזה – לכיוון הגבול עם ישראל.
החוקרים בחוג לגיאופיזיקה מסבירים כי סייסמולוגיה פורנזית משמשת, בין היתר, כדי לזהות ולאכן פיצוצים קונבנציונליים וגרעיניים - אבל זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שבה הצליחו לזהות תנודות קרקע חלשות בשל התארגנות למתקפת טרור. זאת, על ידי שימוש בתכונות הרעש הסייסמי שנוצר עקב תנועת כלי רכב.
הם סבורים כי התגלית מצביעה על הפוטנציאל שבשימוש בנתונים סייסמים לשם מתן התרעה בפני פעולות טרור בעתיד. עם זאת, החוקרים מבקשים להדגיש כי זיהוי התנועות בעזה נעשה בדיעבד, כמה חודשים לאחר המתקפה.
סבירות של יותר מ-99.9 אחוז
המחקר נערך בהובלת ד"ר אסף ענבל, ותוצאותיו התפרסמו בכתב העת The Seismic Record השייך לאגודה הסייסמולוגית האמריקאית. הוא מסביר: "המכון הגיאולוגי הישראלי מפעיל רשת ארצית של עשרות סייסמומטרים רגישים המנטרים את תנודות הקרקע באופן רציף, ומטרתם זיהוי ואיכון רעידות אדמה, ומתן התרעה מפני תנודות קרקע חזקות עקב רעידות אדמה.
"אלא ששלוש תחנות ברשת, הממוקמות ביישובים אמציה, קציעות ויתיר ונמצאות במרחקים של 30-50 ק"מ מהרצועה, קלטו בשעות הבוקר המוקדמות של השבעה באוקטובר 2023 אות חריג מאוד, שאפשר לייחס אותו ברמת מובהקות גבוהה לתנועת כלי רכב כבדים בעזה לנקודות ההתארגנות לתחילת המתקפה. מדובר בטווח הזמנים שבין 6:00-6:30 בבוקר, כלומר לפני תחילת הירי הרקטי. ההסתברות שהאותות שנרשמו ברשת הגלאים אכן מגיעים מעזה גבוהה מ–99.9 אחוז".
אומנם הסיימומטרים רגישים ומתוכננים לקלוט תנודות קרקע חלשות ביותר, אבל ד"ר ענבל מדגיש כי הגורם שאפשר את זיהוי האותות הוא השקט ששרר בישראל במהלך השעות טרם המתקפה, בבוקרו של יום שבת.
לדברי ד"ר ענבל, "המאפיינים של האות שנוצר בעזה ונקלט בתחנות הישראליות שונים בתכלית מהאותות הנקלטים בתחנות האלה בשבתות הקודמות באותן שעות. בדקנו את כל הנתונים מהתחנות בשלוש השנים שלפני המתקפה. לא מצאנו פעם אחת בה בשבת בבוקר נמדדה עוצמה דומה לזו שנמדדה בשבעה באוקטובר בכל שלוש התחנות ולמשך טווח זמן של מעל לעשר דקות.
"חשוב להזכיר כי התחנות מרוחקות מאוד זו מזו וכי כל אחת מהתחנות רגישה בעיקר לרעש סייסמי הנוצר כתוצאה מפעילות אנושית קרוב לתחנה. למשל, המרחק בין קציעות לאמציה הוא כ-80 ק"מ, ובשבתות קודמות אין בכלל דמיון בין הנתונים המוקלטים בקציעות לאלה שמוקלטים באמציה או ביתיר. בבוקר המתקפה, כאשר רמת הפעילות בקרבת התחנות היא נמוכה, אנחנו מוצאים בנתונים מקורי ייחודי וחזק מספיק כדי לייצר רעש סייסמי על פני אזור רחב, שמוקלט סימולטנית בכל שלוש התחנות במשך דקות ארוכות".
ומה בנוגע למקורות אחרים לרעש, כמו המסיבה ברעים? "לא מוכר לנו מקור טבעי או אנושי אחר בצד הישראלי שיכול היה לייצר אותות סיסמיים בפיזור ועוצמה הדומים לאלו המיוחסים לתנועות חמאס. אמנם מסיבת הטבע ברעים ייצרה אות סייסמי, אך מבדיקות שערכנו עולה כי האות הזה אינו תואם את העוצמה והמיקום של מקורות הרעש הנקלט בתחנות הרשת הישראלית בשבעה באוקטובר", אומר ד"ר ענבל.
סייסמולוגים בשירות הביטחון
מנתוני כל שלוש התחנות עולה כי הרעש הסייסמי שנקלט החל מ-6:00 הולך ומתגבר ככל שמתקרבת המתקפה. לעתים הרעש מכיל מקטעים קצרים שהם חזקים מספיק כדי שניתן יהיה לאכן את מקורותיהם ולעקוב אחר התקדמותם. מיקום ועוצמת המקורות בעזה מצביעים על תנועה רכובה המתקדמת ממרכז הרצועה דרומה וצפונה לאורך הרצועה, מאזור רפיח בדרום ועד למעבר ארז בצפון במהלך 30 דקות לפני תחילת המתקפה.
"יש לנו רזולוציה טובה לאורך דרך סלאח א–דין, שהיא ציר תנועה ראשי החוצה את הרצועה מרפיח בדרום לבית לאהיא בצפון – ואנחנו יכולים לקבוע בוודאות גבוהה שהכוחות שלהם מתקדמים לאורך הרצועה במהירויות של 25-50 קמ"ש", אומר ד"ר ענבל.
"התצפית בתחנות במרחק של עשרות ק"מ מגבול הרצועה מצביעה על כך שמדובר בשיירות של כלי רכב כבדים, כמו דחפורים ומשאיות שנושאות את המחבלים. שלוש דקות לפני תחילת המתקפה אנחנו מזהים שמקורות הרעש מגיעים לקצה הצפוני של הרצועה, אזור בית לאהיא, ולקצה הדרומי של הרצועה, דרומית לחאן יונס. באותו זמן אנו ממשיכים לקבל איכונים ממרכז הרצועה, באיזור א–נוסיראת. אנחנו יודעים שהמתקפה החלה לכל אורך הגדר כמעט בו-זמנית, ולכן התצפיות הסייסמולוגיות מהוות עדות נוספת להתפרסות הרחבה של כוחות חמאס. זו ככל הנראה ההתארגנות שאפשרה פריצה לאורך כל המכשול הקרקעי".
ד"ר ענבל מאמין כי הידע שנצבר בתחום רלוונטי גם עבור כוחות הביטחון. "מדובר בפיתוח שהינו פרי מחקר סייסמולוגי הנערך בחמש השנים האחרונות, שמטרתו אפיון רעש סייסמי ממקורות אנושיים. אני מקווה שכעת עם הידע החדש שצברנו ניתן יהיה להרחיב את השימוש בכלים מסוג זה גם לצרכים ביטחוניים ותעשייתיים. אנו רואים את בוגרי החוג לגיאופיזיקה מהאוניברסיטה משתלבים בחזית המדעית והטכנולוגית ואין לנו ספק שבעתיד נראה שימוש רב יותר בסייסמולוגיה בתחומים רבים שמשפיעים על חיי היומיום של כולנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו