הכי יקר מסוגו: הסכום המטורף שבו נמכר החפץ הארכאולוגי

מנורה מהמאה ה-14 ממצרים, שכוללת את אחת הדוגמאות הנדירות ביותר של זכוכית אסלאמית, הוצעה במכירה פומבית ונמכרה ב-5,130,400 פאונד • המנורה נמסרה למכירה על ידי צאצא של ראש הממשלה המצרי הראשון, נובאר פאשה, לאחר שהייתה בבעלות המשפחה למעלה ממאה שנה

קלוז אפ של מנורת סרע'יטמיש מהמאה ה-14. צילום: X

מנורה מהמאה ה-14 ממצרים, שכוללת את אחת הדוגמאות הנדירות והחשובות ביותר של זכוכית אסלאמית, הוצעה במכירה פומבית ונמכרה ב-5,130,400 פאונד (יותר מ-24 מיליון שקלים) במכירת האמנות האסלאמית וההודית של חברת המכירות הפומביות בונהאמס.

המנורה היא כעת חפץ הזכוכית היקר ביותר שנמכר אי פעם במכירה פומבית. הערכת המחיר המקורית שלה הייתה 600 אלף עד מיליון פאונד. המנורה נמסרה למכירה על ידי צאצא של ראש הממשלה המצרי הראשון, נובאר פאשה, לאחר שהייתה בבעלות המשפחה למעלה ממאה שנה. המשפחה התייחסה אליה כאל פריט דקורטיבי - היא שימשה כאגרטל לפרחים מיובשים.

מנורות מסגד נחשבות לדוגמאות המתוחכמות ביותר מבחינה טכנית של כלי זכוכית מימי הביניים בכל העולם. טכניקת הציפוי בזהב והאמייל בו-זמנית על זכוכית הייתה כמעט ייחודית לחצר הממלוכית, שם הן יוצרו במאות ה-13 וה-14 לקישוט ותאורה במסגדים. תאורת מסגד נחשבה למעשה של חסות דתית, ולכן מנורות מסגד הוקדשו בדרך כלל לסולטאנים ואנשי כבוד.

מנורה זו הוזמנה במיוחד על ידי האמיר הממלוכי סרע'יטמיש, מפקד בכיר בתקופת שלטונו של אל-נאסר חסן. המנורה נושאת את שמו ואת שם הסולטאן, וכן את סמלו של סרע'יטמיש. היא נתלתה ככל הנראה במדרסת סרע'יטמיש, מסגד בולט מאוד, שעומד עד היום ברובע ימי הביניים של קהיר.

המנורה הוצגה במוזיאון הלובר לפני יותר ממאה שנה, צילום: רויטרס

מנורת סרע'יטמיש היא לא רק שריד אלא עדות לפאר האמנות הממלוכית. היא הופיעה בעבר בתערוכות בולטות, כולל במוזיאון גימט (1869), בארמון טרוקדרו (1878), ובמוזיאון לאמנויות דקורטיביות של הלובר (1903). המנורה גם תועדה בהרחבה בלפחות עשרה מחקרים מרכזיים, מה שהופך אותה לאחת היצירות הנחקרות ביותר מסוגה.

נימה סחרצ'י, ראש קבוצת בונהמס לאמנות מזרח תיכונית, אסלאמית ואסייתית, חגגה את המכירה: "אנחנו בהחלט מרוצים מהתוצאה הזו. מנורת סרע'יטמיש היא יצירת אמנות מפוארת. לא רק שהמנורה הזו נדירה ביותר, אלא שהיא גם מתהדרת בהיסטוריה מרשימה של תערוכות, לאחר שהוצגה בכמה מהמוזיאונים החשובים ביותר של פריז".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר