"בלתי אפשרי להפריד בין ספורט לפוליטיקה, והמצב הנוכחי בסוריה אינו מעודד בשום רמה, קל וחומר בתחום הספורט". הדוברת היא מהא ג'נוד, שחקנית עבר ומאמנת כדורגל סורית בהווה. שמה כנראה לא מצלצל מוכר לאוהדי הכדורגל העולמי, אבל מדובר בפורצת דרך אמיתית, כזו שעשתה היסטוריה אדירה בסוריה בפרט ובמזרח התיכון בכלל.
בתחילת המילניום ג׳נוד היתה חלק מנבחרת סוריה כשחקנית, והיתה שותפה ב־2005 להישג השיא - מקום שלישי באליפות מערב אסיה. תוך כדי הקריירה על המגרש היא עשתה קורסים באימון, ומיד אחרי הפרישה ממשחק פעיל החלה לאמן. בשנת 2018, היא פרצה לתודעה העולמית כשהפכה לאישה הראשונה אי פעם במזרח התיכון שמאמנת קבוצת כדורגל גברים, כאשר הצטרפה לצוות האימון של מועדון אל־מוחפזה, אז בליגה הבכירה בסוריה. ”זה היה אחד ההישגים הגדולים ביותר שלי", ג׳נוד מספרת בראיון מיוחד ל"ישראל היום". "באל־מוחפזה תמכו בי מאוד, ולמרות שהיו מסביב לא מעט ביקורות ותהיות, במועדון היו מאוד חיוביים. זה היה ניסיון נהדר".
ג׳נוד הפכה לסמל. בתקופה ההיא סוריה של בשאר אסד עשתה כותרות בינלאומיות דרך הכדורגל, כאשר נבחרת הגברים העפילה לפלייאוף מוקדמות המונדיאל באסיה כנגד כל הסיכויים. הסיפור של ג'נוד, שהיווה דוגמא בינלאומית להעצמה הנשית שכביכול היתה חלק מסוריה של אז, גם כן הכה גלים. אבל לא כל הנוצץ זהב. "היתה אז שחיתות גדולה. כל מתקני הספורט היו למעשה חוות פרטיות לטובתם האישית של מקורבים לשלטון".
כיום, כחודש ימים מאז נפילתו של הדיקטטור, שיחד עם אביו חאפז שלטו בסוריה כ־53 שנים, ג'נוד מספרת גם על הצדדים הפחות יפים במציאות בכדורגל הסורי תחת משפחת אסד. "הספורטאים היו רק כלים, קורבנות של החמדנות והניצול של אותם מקורבים. באופן אישי, אני, כמי ששיווקו לעולם כ'סיפור הצלחה סורי', הייתי הנפגעת הגדולה ביותר בתקופה ההיא", היא מתוודה.
רחוק מהבית
אחרי התקופה באל־מוחפזה שירדה לליגה השניה ב־2019, ג'נוד עזבה את סוריה. האתגרים החברתיים, אי היציבות הפוליטית וההבנה שהיה מי שהשתמש בעובדה שהיא אישה כדי לפאר את משטר אסד בעולם, דחפו אותה החוצה מהמולדת. למרות זאת, היא המשיכה במסע שלה בעולם הכדורגל המזרח־תיכוני, והפכה לאחת הדמויות המשפיעות והחזקות באיזור. היא היתה חלק מפרוייקט פיתוח כדורגל הנשים של פיפ"א וכיהנה ארבע שנים במועצת כדורגל הנשים של ההתאחדות האסיאתית.
בנוסף, ג'נוד עבדה כראש מחלקת כדורגל הנשים בהתאחדות הכדורגל העומאנית, שם הקימה תשתית ותוכניות לפיתוח כישרונות נשיים בכדורגל באופן שפתח את הדלת לאלפי ספורטאיות, מאמנות ושופטות חדשות מהאיזור. ההישגים וההשפעה שלה הפכו לשם דבר בכדורגל האסיאתי, שהפך מוכר גם בעולם. התפקיד האחרון שלה היה מאמנת באקדמיה של בריידאבליק האיסלנדית.
לנצח את הקיצוניות
למרות ההישגים האישיים שלה, ורוח השינוי הגדולה כחלק מנפילת משטר אסד, ג'נוד לא אופטימית לגבי המצב בסוריה. "אם השלטון החדש לא ידרוש מאנשים לתת דין וחשבון מהתקופה ההיא, לא נרוויח דבר. כל אדם שהחזיק בעמדת כוח בסוריה צריך להישאל מאיפה הגיע ההון שלו. כספי המדינה צריכים לחזור למדינה, והספורטאים הרבים, שהיו רק כלים, ראויים לצדק. זה היה מכוער ודוחה עד כדי כך שאני אפילו לא אוהבת להיזכר בזה".
בחודש האחרון סוריה שינתה את פניה. ממשלת המעבר ברשות אחמד א־שארעא, הידוע בכינויו אל־ג׳ולאני, אמנם מדברת "מערבית" שוטפת, אך נשענת על בסיס איסלאמי־פונדמנטליסטי ברור. כיצד זה ישפיע על הספורט והכדורגל הסורי? כיצד זה ישפיע על סוריה כמדינה וכחברה? על יחסה לישראל ולדמויות ייחודיות כמו ג׳נוד?
"כלום לא ברור עדיין לגבי העידן החדש הזה. נצטרך זמן כדי להבין את דרך החשיבה של המשטר החדש ואיזו אסטרטגיה הם יציגו", היא אומרת. בכל מקרה, ג'נוד איננה אופטימית בטווח המיידי: "אני מסופקת אם תהיה איזושהי הצהרה ברורה מטעם ממשלת המעבר בתוך כל הכאוס הזה. כל מה שנותר לנו זה לחיות בתקווה שהעתיד יהיה טוב יותר".
הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם
להצטרפותטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו