חלמו בספרדית: ריאל מדריד וברצלונה לא יספיקו, וב"לה ליגה" חייבים להבין את זה

בזמן שהפרמייר ליג עשתה לכולם בית ספר בהיבט הכלכלי־שיווקי והפכה לעוצמתית בעולם, ב"לה ליגה" עדיין לא התעוררו • גם המאמץ של העשור האחרון לצמצם את הפערים נתפס כחסר סיכוי • הערב עונת 2024/2025 תיפתח בספרד, ונראה שראשי הליגה לא למדו כלום

ריאל מדריד מול ברצלונה. אין עוד מלבדן, בספרד בלבד. צילום: רויטרס

כבר הערב תיפתח העונה בספרד ומחר באנגליה. אלו ללא ספק שתי הליגות הבכירות באירופה, וסביבן הוויכוח הבלתי נגמר - מי מביניהן הטובה בעולם. בפרמייר ליג בטוחים שהעוצמה הכלכלית של הליגה ושל הקבוצות נותנת להם את הבכורה, אבל ב"לה ליגה" מזכירים מייד שריאל מדריד זכתה שוב בליגת האלופות ושרק לפני כחודש נבחרת ספרד ניצחה את האנגלים בגמר היורו. האנגלים גם טוענים ליותר תחרויות ומזכירים את האליפות של לסטר ב־2016, אבל שוכחים שמנצ'סטר סיטי לקחה 6 מ־7 האליפויות האחרונות, בעוד שבספרד ב־4 העונות האחרונות היו 3 אלופות.

עם זאת, על דבר אחד אין ויכוח, בכל הקשור לשיווק המוצר וההיבטים הכלכליים, אנגליה מנצחת בענק, את כל העולם. דוגמה קטנה להבדלים: במשחק הפתיחה החגיגי של הפרמייר ליג תשחק מנצ'סטר יונייטד. את "לה ליגה" יפתח מפגש בין אתלטיק בילבאו לחטאפה. מדובר באי הבנה בסיסית של הספרדים בשיווק, בדרך שבה גורמים לצופה להתלהב מהרגע הראשון. עובדה, בגרמניה, באיטליה ובצרפת האלופה המכהנת תופיע במשחק פתיחת העונה. ריאל מדריד? תשחק רק ביום ראשון. ברצלונה? בשבת. עד שהן יעלו למגרש, מחכים לאוהדים הספרדים עוד שלל משחקים בלי קבוצה גדולה.

לאפורטה ופרס. יצליחו להדביק את הפער?, צילום: Gettyimages

הבדלי גישה

כשלא יודעים לשווק זה בא לידי ביטוי בשורה התחתונה של חשבון הבנק. הפערים בהכנסות בין הפרמייר ליג ל"לה ליגה" רק הולכים וגדלים, והתהליך הזה רק צובר תאוצה. הנשיאים של ריאל ובארסה, פלורנטינו פרס וז'ואן לאפורטה מבינים זאת. לא במקרה הם אלו שיזמו את הקמת ה"סופר ליג" האירופית. מבחינתם זו הדרך היחידה להתמודד עם הצמיחה העוצמתית של הפרמייר ליג. רק שה"סופר ליג" נפחה את נשמתה לפני שהתממשה, כשהמועדונים האנגלים שחשבו להצטרף פרשו כשהבינו שהם יורים לעצמם ברגל.

כשעו"ד חאבייר טבאס מונה ב־2013 לנשיא מינהלת "לה ליגה", הוא הבין שהמודל בו כל מועדון מכר עצמאית את זכויות השידור למשחקיו יצר פערים עצומים בין ריאל ובארסה לכל היתר. הוא ביטל אותו ועבר למודל האנגלי שבו הליגה היא זו שמוכרת את הזכויות ומחלקת את ההכנסות באופן שוויוני יותר בין המועדונים. הוא אמנם הציל כך את הליגה מקריסה, אך הבעיות נמשכו. לכן הוא הכניס את מנגנון הפייר פליי הפיננסי כדי למנוע פשיטות רגל, ומי שנפגעה מכך באופן קשה היתה ברצלונה שצברה חובות עתק ומוגבלת כעת ברכש. אבל לא רק היא. רגע לפני פתיחת העונה חמש קבוצות מהליגה הראשונה ייפתחו אותה עם מספר מינימלי של שחקנים רשומים. לאלאבס למשל יש כרגע רק 10 שחקנים שיכולים לעלות למגרש. הסיכוי שדבר כזה יקרה באנגליה הוא אפסי, שכן לכל קבוצה מובטחים 100 מיליון ליש"ט התחילת העונה, עניין של תכנון ובנייה ארוכי טווח.

הדרבי של מנצ'סטר במגן הקהילה. לכדורגל האנגלי יש ביקוש עצום בעולם, צילום: Getty Images

 

נוקאאוט במאות מיליונים

הפרמייר ליג הוקמה ב־1992 כאשר קבוצות הליגה הראשונה באנגליה החליטו לצאת לדרך חדשה, שהושפעה מאוד מהספורט האמריקני והדרך בה הוא מנוהל. עד אז הכדורגל באנגליה נוהל על ידי ההתאחדות בדרך מיושנת. רבים שכחו, אבל בשנות ה־80 ותחילת ה־90 הליגה הבכירה, המצליחה והעשירה ביותר בעולם הייתה דווקא האיטלקית. מרבית הכוכבים הגדולים בעולם, דייגו מראדונה, מישל פלאטיני, זיקו ורבים וטובים אחרים, שיחקו בסריה אה. באנגליה לעומת זאת שיחקו מעט מאוד זרים.

אבל התדמית של הכדורגל האנגלי הייתה גרועה לא רק בשל כך, אלא בעיקר בגלל שתי טראומות קשות: אסון הילסבורו ב־1989, שבו מצאו את מותם 97 אוהדי ליברפול, ואסון הייזל, שבו נהרגו 39 אוהדים איטלקים, במהלך גמר ליגת האלופות של 1985 בין ליברפול ליובנטוס. אסון זה הוביל להשעיית הקבוצות האנגליות מגביעי אירופה לחמש שנים.

במחזור הראשון של הפרמייר ליג לפני 32 שנה שיחקו שיחקו 13 זרים בלבד (לא כולל שחקנים מהאי הבריטי). מאז ועד היום שיחקו בה שחקנים מ־120 מדינות. בתחילת דרכה כל המאמנים היו בריטים, למעט ארסן ונגר הצרפתי של ארסנל. היום 14 מ־20 המאמנים הם זרים, כולל מי שנחשב לטוב מכולם, פפ גווארדיולה. כל זה קרה בזכות הניהול הנכון, שבא לידי ביטוי בעיקר בסכומי העתק שנכנסים לקופות המועדונים מכספי זכויות השידור.

שחקני ברצלונה.לא כולם ממהרים להגיע ללה ליגה, צילום: AFP

הפרמייר ליג נולדה משיתוף פעולה של המועדונים עם רשת הטלוויזיה "סקיי", שבעליה רופרט מרדוק הסכים לשלם אז להנהלת הליגה החדשה 304 מיליון ליש"ט ל־5 שנים תמורת זכויות שידור בלעדיות. במהלך השנים הסכומים רק הלכו וגדלו והחוזה הנוכחי (עם רשתות "סקיי" ו־BT) עומד על 5.14 מיליארד ליש"ט ל־3 שנים. בחישוב שנתי זו קפיצה של 2,800%! "לה ליגה" לשם השוואה מכניסה כחצי מהסכום הזה,

הנהלת הפרמייר ליג הצליחה להפוך את הליגה פופולרית ביותר בעולם בראש ובראשונה בזכות הכוכבים הבינלאומיים המשחקים בה, אבל גם בזכות פעולות שיווקיות מתקדמות. אז נכון, לריאל מדריד ולברצלונה יש יותר אוהדים בעולם מאשר למנצ'סטר יונייטד ולליברפול, אבל בספרד מדובר בשתי קבוצות שמרכזות את עיקר ההתעניינות, בעוד שבאנגליה מדובר בהרבה יותר קבוצות עם בסיס אוהדים גדול מאוד בעולם.

נכון לעכשיו הפרמייר ליג משודר ב־212 מדינות ל־643 מיליון בתי אב ופוטנציאל צפייה של 4.7 מיליארד איש. כשמדברים על העניין העולמי ב"לה ליגה" מתייחסים בעיקר לשתי הגדולות ולאתלטיקו, ולכן המספרים נמוכים בהרבה. עם זאת צריך להדגיש שמצבה של ריאל מדריד מצויין. זה עדיין המועדון הרווחי ביותר בכדורגל העולמי (הכנסות של 873 מיליון דולר בשנה) ובעל השווי הגבוה ביותר (6.6 מיליארד דולר). מנצ'סטר יונייטד במקום השני (6.5 מיליארד) וברצלונה שלישית (5.6 מיליארד). הבעיה מתבהרת כשבוחנים מה קורה בהמשך הדירוג של "פורבס". בין 30 המועדונים הראשונים יש 12 קבוצות אנגליות, מספרד רק 3.

ליאו מסי. הגעתו לארה"ב יכולה להשפיע על עתיד הליגה הספרדית, צילום: אי.אף.פי

 

לתפוס אמריקה

הצמיחה המרשימה והחשובה ביותר מחוץ לאירופה היא בארה"ב. הרייטינג עולה כל הזמן ותעשיית הטלוויזיה עלתה על הגל. רשת NBC, שהחלה לשדר את הפרמייר ליג ב־2012 תמורת 250 מיליון דולר ל־3 שנים, חתמה בשנה שעברה חוזה חדש ל־6 שנים תמורת 2.7 מיליון דולר. קפיצה של 542%.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

ולא מדובר רק במכירת זכויות שידור, אלא גם בהנגשת הליגה לקהל האמריקני. עם כל הכבוד למדינות ענק באסיה ובעולם הערבי, לכולם ברור שהכסף הגדול נמצא בארה"ב. המונדיאל ב־2026 רק יגביר את הטירוף, כמו ההגעה של לאו מסי לאינטר מיאמי. בקרב הצעירים האמריקנים הכדורגל כבר עקף בפופולריות את ההוקי ואת הבייסבול. ראשי הליגות באנגליה ובספרד מבינים זאת היטב, ושוב הציפו את הרעיון לקיים משחקים בארה"ב. חאבייר טבאס פועל בכל הכוח כדי שזה יקרה כבר ב-2026, ואם יצליח לעשות זאת לפני האנגלים (שם יש התנגדות לרעיון), זה יהיה ניצחון משמעותי, שאולי יתחיל להטות את הכף לכיוון של "לה ליגה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר