לפני שהוא מציל את ה-NBA, הילד הזה ינסה להציל את כדורסל המכללות

הכסף הגדול של הליגה הטובה בעולם הפך את ה-NCAA למוצר בקריסה • עכשיו, כשהמכללות סוף סוף מצאו פיתרון יצירתי למשוך אליהן שחקנים איכותיים, מגיע המבחן הגדול - האם אפשר ליצב את הספינה? • מי שעשוי להכריע, זה כדורסלן בן 17 שמטריף את ארה"ב: איי ג'יי דיבנטסה

איי.ג'יי דיבנטסה. צילום: Getty Images

יש דיון מעניין בעולמות דראפט ה-NBA האם קופר פלאג ממכללת דיוק באמת צריך להיות הבחירה הראשונה בדראפט הקרוב. התחושה שלי הוא כזו: אני לא בטוח שיהיה כוכב גדול יותר מדילן הארפר או אייס ביילי (שניהם צפויים להיבחר גבוה אחריו) אבל אני די בטוח שהוא לא יהיה נפילה.

הבעיה, לשם שינוי, היא לא בליקויים בהבנת הכדורסל שלי, אלא שפשוט אי אפשר לדעת היום משהו על סמך כדורסל המכללות שהפך לירוד מאוד. כשאני רואה את קספרס יקוצ'וניוס הליטאי באילינוי, אני רואה המון מלוקה דונצ'יץ' בגילו. אבל אז נזכר שאני רואה אותו בליגה של בני 19. כל שחקן משמעותי עוזב אחרי שנה או שנתיים.

מה שראיתי מדונצ'יץ' בגילו, היה ביורובאסקט וביורוליג נגד מקצוענים מבוגרים. אז אני נהנה מאד מהליטאי החביב אבל מי יודע מה אנחנו רואים פה? ייתכן שהוא קרוב לדונצ'יץ', לא בטוח שהוא טוב מבן שרף.

קספרס יקוצ'וניוס הליטאי, צילום: AFP

המקצוענים יודעים את זה. נקודת השפל היא כנראה דראפט 2023, כשחמש משבע הבחירות הראשונות היו שחקנים שלא הגיעו מליגת המכללות. ליגת הפיתוח, אקדמיית כדורסל פרטית והליגה הצרפתית לקחו את שאר הבחירות. סליחה, עונת השפל הייתה העונה שעברה, כשהרייטינג של טורניר הנשים עבר את זה של הגברים. א. כי גם הצופים יודעים את זה, ב. לגברת בשם קייטלין קלארק יש קשר ואליה תכף נגיע.

לכן יש כל כך הרבה תקוות סביב איי.ג'יי דיבנטסה, ילד בן 17 ממסצ'וסטס שהחליט שיעביר את עונת המכללות הכנראה יחידה שלו במכללת בריגהאם יאנג המורמונית, לפני שייבחר ראשון בדראפט 2026. מדברים עליו במושגי לברון, שאת זה כמובן עוד נצטרך לראות. רואים בו כמי שיכול להיות מועמד אמריקני לגיטימי ל-MVP. ולפני שתרגישו אנחנו תכף סוגרים עשור בלי אחד כזה.

הרבה מהתקוות סביב השחקן - 2.06 מ' אתלטי מאוד, נתלות על האגרסיביות שיש לו בגילו הצעיר על אף הקלילות היחסית. שחקן עם קליעה מצוינת שמרגיש נוח כרכז או פוינט פורוורד - והתקוות קשורות גם לרקע אישי שמזכיר קצת את סיפור מייקל ג'ורדן או שאקיל אוניל. הם קיבלו חינוך קשוח בביתו של איש צבא. אביו של דיבנטסה, בנם של מהגרים מקונגו, הוא שוטר בבוסטון. אימו אגב ממוצא ג'מייקני.

האב למשל לא נתן לבנו לבחור לבד את המכללה בה ישחק, אלא ראיין אישית את המאמנים. התוצאה, ממה שניתן לשפוט בראיונות טלוויזיה, מדובר בילד שקול מאוד. וכאן הגיעה ההחלטה המאוד מפתיעה שלו, לבחור דווקא בבריגהאם יאנג. מכללה עם לא יותר מדי רקע בכדורסל עילית. 

איי.ג'יי דיבנטסה, צילום: FIBA

מוסד הדגל של המורמונים תמיד היה ידוע יותר בתחום הפוטבול, והסיבה לחולשתם בכדורסל, אין דרך אחרת להגדיר זאת, היתה גזענות. עד 1978 היה אסור לשחורים להיות כמרים בכנסיה, וזה השליך כמובן לכל היחס של מורמונים לשחורים. אנקדוטה בעניין הזה, היא שהמכללה הקדימה את עולם הכדורסל האמריקני כולו כשהביאה סופרסטאר יוגוסלבי. קרז'ימיר צ'וסיץ' האגדי שיחק שם בשנות השבעים וגם הפך מורמוני.

מה שנשאר מהקודים הדתיים בתוך חוקת בריגהאם יאנג הוא איסור על אלכוהול וסקס בין זוגות לא נשואים זמן הלימודים. מה שאומר שייתכן ואולי זה קורה מעט פחות. ב-2011 השעתה המכללה את ברנדון דייויס, כיום שחקן פרטיזן בלגרד, בגלל שהודה שקיים יחסי מין עם בת זוגו. המכללה אוסרת גם על גידול זקנים, קפה ותה. ולאחרונה הקלה את הכללים והתירה שתייה של תה צמחים. כל הפסקה האחרונה אמיתית לחלוטין.

ברנדון דייויס במדי ברצלונה, צילום: AP

אבל לעניין: הסיבה לחולשה של כדורסל המכללות היא כמובן הכסף של ה-NBA. אין שום סיבה לכדורסלן שהוא בחירת סיבוב ראשון להישאר דקה אחת בקולג' עם סכנה להיפצע.

החוזה המובטח לשחקן שנבחר במקום ה-30 (האחרון בסיבוב הראשון) הוא כמעט 5 מיליון דולר. לבחירה הראשונה כמעט 25 מיליון. השינוי בחוקי המכללות ב-2021 נראה בהתחלה מינורי. מותר לכדורסלן לאסוף קצת כסף מפרסום. הרעיון היה פחות או יותר ששחקן ימצא ספונסר מקומי בקולג', כזה שימנע את הסיפורים של שחקנים משכונות עוני במכללה יוקרתית, מוקפים סטודנטים עשירים, שהיו חשופים להצעות לכסף לא חוקי ונרדפו על ידי ממסד מכללות צבוע שעשה מיליונים על גבם.

רק שקייטלין קלארק המחישה שאפשר לאסוף קצת יותר מאשר כסף נחמד לצאת עם חברות בערב. כבר במכללה הגיעו חוזי הפרסום שלה לסכומים של כ-3 מליון דולר לשנה. שזה כפי שזה צריך להיות, אדם עם כשרון כזה לא צריך להיות מנוצל ללא תמורה. והסיבה שאיי.ג'יי דיבנטסה החליט להצטרף לבריגהאם יאנג היא שחבילת הפרסום שתפרה סביבו שווה 7.1 מליון דולר לשנה.

זה מאד משנה את התמונה. זה עדיין לא הכסף הגדול של רוקים ב-NBA. זה עדיין לא קרוב לכסף העצום בחוזה NBA שני אם אתה שורד בליגה. אבל זה מקרב את היום בו שחקנים לא רעים בכלל אולי יתחייבו למכללות לשנתיים-שלוש, תמורת פיצוי כספי מיוחד. כך, כדורסל הגברים במכללות יוכל לחזור ליציבות מסויימת.

יהיה מי שיגיד שזה יהרוס סופית את האתוס של כדורסל מכללות. יהיו מי שיגידו שהאתוס היה ניצול שחקנים עניים, בדרך כלל שחורים, לטובת ההנאה של סטודנטים ובוגרים עשירים בדרך כלל לבנים. אנחנו רק חושבים על רמת הכדורסל וזה יביא שיפור.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר