במגרש שלהם: כך הספורט האמריקני והבחירות לנשיאות השפיעו אחד על השני

כמו בפעמיים הקודמות, גם לבחירות 2024 שבהן מתמודד דונלד טראמפ יש קשר ישיר לאירועים ספורטיביים • הניסיון לרכב על סיפורה של הכוכבת העולה הסתיים בתמיכתה בקמלה האריס, אך נדמה שהפעם לא תמצאו ספורטאי שישלם מחיר על עמדתו הפוליטית • כך הפוליטיקה והספורט בארצות הברית התקשרו זה לזה לאורך השנים, וכך כמה מיליארדרים סירבו לטראמפ וסללו את דרכו לפוליטיקה

דונלד טראמפ. צילום: AP

שתי מערכות הבחירות הקודמות של דונלד טראמפ לוו באיזושהי זווית ספורטיבית. ב-2016 בריצה מול הילארי קלינטון, טראמפ הרבה לתקוף בעצרותיו את קולין קאפרניק, קוורטרבק בסן פרנסיסקו פורטי-ניינרס שמחה נגד אלימות משטרתית כשכרע ברך בזמן ההמנון האמריקאי לפני משחקים. ארבע שנים אחר כך, לאחר פרשת רצח ג׳ורג׳ פלויד על ידי שוטרים, הפכו מחאות שחורים לכוח מרכזי שסייע לג׳ו ביידן להיבחר. שחקני ה-NBA התנו את הסכמתם לשחק בבועה בכך שיוכלו להעביר מסרים פוליטיים ברורים.

הפעם היה ניסיון מסוים להשיג הון פוליטי משני עניינים ספורטיביים. האחד היה העוינות כביכול בה התקבלה קייטלין קלארק על ידי כמה שחקניות ותיקות כשהצטרפה ל-WNBA. לכאורה על הרקע שהיא לבנה, סטרייטית ומבקרת בכנסיה. תומכי טראמפ קצת ניסו להתלבש על כך- הבעיה בעניין הזה שקלארק הביעה תמיכה בקמלה האריס כששיתפה את פוסט התמיכה המפורסם של טיילור סוויפט במועמדת הדמוקרטית. כפי שהביעה תמיכה בחברות קבוצתה למכללה שהשתתפו בהפגנות BLM לאחר רצח ג׳ורג׳ פלויד. אז היא כנראה משתייכת למחנה הדמוקרטי ברמת מוטיבציה כזו או אחרת.

עניין אחר בו עסק קמפיין טראמפ הפעם הוא טרנסג׳נדריות בקבוצות ספורט של נשים. בעיקר הפרשה האחרונה - כשמספר מכללות סירבו לשחק כדורעף נשים מול מכללת סן חוזה סטייט מקליפורניה בשורותיה משחקת לכאורה שחקנית טרנסג׳נדרית ששמה חסוי. המכללות היריבות היו ממדינות בשליטה רפובליקנית. ארבע מהמכללות הללו נמצאות במדינות קטנות שיצביעו בוודאות לטראמפ. סן חוזה בקליפורניה שתצביע בוודאות להאריס. אבל מכללה אחת נמצאת בנבדה שהיא בין שבע מדינות המפתח שיכריעו את הבחירות, אז אולי יהיה כאן הון פוליטי מסוים.

קייטלין קלארק. המאמצים הרפובליקניים לא נשאו פרי, צילום: AFP

היו פה ושם אנשי ספורט שהביעו את תמיכתם במועמדים. לרוב החלוקה די ברורה: נטייה של ספורטאים שחורים לתמוך בדמוקרטים, נטייה של בעלי קבוצות וספורטאים לבנים לתמוך ברפובליקנים. כדורסל נוטה חזק לדמוקרטים, פוטבול יותר רפובליקני, אין חדש בכל הדברים הללו. יש כמה יוצאי דופן. אנטוניו בראון, כוכב פוטבול שחור עובד עבור טראמפ, סטיב קר מאמן הווריורס הוא דובר נלהב עבור האריס והדמוקרטים. אבל באופן כללי, שום ספורטאי בן זמננו לא באמת משפיע פוליטית.

למה? כנראה כי הם לא באמת מוכנים לשלם איזשהו מחיר. לקולין קאפרניק, אוהבים אותו או לא, הייתה תמיכה כי הוא שילם מחיר. ג׳קי רובינסון, ביל ראסל וכמובן מוחמד עלי היו גיבורים בתנועת זכויות האזרח השחורה כי שילמו מחיר. לברון ג׳יימס, שהכריז על תמיכתו בהאריס, אולי פופולארי בהרבה סדרי גודל מקאפרניק, אבל בסך הכל הוא מיליארדר שמרוויח מהשיטה הכלכלית באמריקה. הוא מממן על חשבונו בית ספר משובח וזה יפה מאוד, אבל לא סוחף פוליטית.

סטיב קר בוועידת המפלגה הדמוקרטית. פעיל פוליטית, צילום: AP

אבל הכרזות של ספורטאים ״אני תומך בזה או זאת״ הן באמת חסרות משמעות כפי שהן צריכות להיות. האמת? כי לא קיימים הרבה אמריקנים שניתנים לשכנוע. אמנם יהיה לנו בערב שלישי או בהמשך השבוע מנצח או מנצחת, ואנשים שיסבירו לנו למה. אבל לא צריך להיות מומחה גדול כדי לדעת שהציבור מפולג בערך 50-50. הבחירות יוכרעו כאמור בשבע מדינות ויוכרעו סביב השאלה מי יביא את הבוחרים שלו לקלפי. הם באמת סוג של תחרות ספורט יותר מדיון אידאולוגי.

בבחירות הקודמות שלח טריי יאנג, כוכב אטלנטה הוקס, פיצות ושתייה לאנשים שעסקו בגיוס מצביעים וסופרי קולות. הדמוקרטים ניצחו בג׳ורג׳יה בהפרש מזערי. זו כנראה השפעה יותר אמיתית מלספר למישהו מה אתה מצביע.

קולין קאפרניק כורע ברך. מהבודדים ששילמו מחיר, צילום: AFP

היסטורית מועמדים עשו שימוש בספורט, וידע או יכולת אמיתיים או מדומים שהיו להם. ניקסון היה נותן עצות למאמני פוטבול ואובמה הרבה להשתמש בקשרים הרבים שלו בכדורסל. שני אלו פנו יותר לבייס של מפלגתם.

קצת יותר מתוחכמים היו מי שהשתמשו בספורט כדי ללכת מעבר לבייס שלהם. ג׳ון קנדי הדמוקרט הדגיש את העובדה שהוא שייט - ספורט מן הסתם יותר רפובליקני. ג׳רלד פורד הדגיש את העובדה שהיה שחקן פוטבול במכללת מישיגן, אולי כדי לצייר תחושה של מועמד צעיר ומרענן, מה שהוא לא היה. ג׳ורג׳ בוש הבן היה לתקופה בעלים של קבוצת בייסבול, טקסס ריינג׳רס, וזה היה חלק ממהלך נכון שלו לכבוש הרבה מהקהילה ההיספנית.

ולמועמדים הפעם. קמלה האריס באמת אוהדת הווריורס והייתה בעלת כרטיס מנוי כשהתגוררה בעיר הולדתה אוקלנד והם עדיין היו שם. סגנה טים וולץ היה מאמן פוטבול. כנראה שההשפעה הדרמטית ביותר של הספורט האמריקני על הבחירות הנוכחיות לנשיאות הייתה בשנת 2014, כשאדם בשם דונלד טראמפ ביקש לקנות את קבוצת הפוטבול של בפאלו בצפון מדינת ניו יורק. הבילס היו למכירה לאחר מותו של הבעלים הקודם. בעלי הקבוצות האחרות, שהם בעלי זכות ההחלטה במקרים כאלו, דחו אותו והיא נמכרה לטרי וקים פגולה, בעלי קבוצת ההוקי של העיר. הייתה אי ודאות כלכלית, שגם חזרה ועלתה באחת החקירות הפליליות שלו, והיה לו גם עבר בבעלות בליגת פוטבול מתחרה ובבתי קזינו - מהם הם מעדיפים להתרחק.

אם היו מקבלים אותו, אולי היה ידוע כיום בערך בחוגי הפוטבול.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
האריס וטראמפ בפתח העימות ב-ABC. היא אוהדת מושבעת, הוא כמעט הפך לבעלים, צילום: אי.פי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר