1. אינספור מילים נכתבו ונאמרו על האליפות המרשימה של מכבי ת"א. כל מחמאה אפשרית מגיעה לצהובים, שחולמים לשחזר את העונה החלומית מ־1958 ולסיים ללא הפסדים. אבל כבר עכשיו ניתן להסתכל על ההישג המדהים הזה מזווית מעט שונה.
במהלך העונה, ובעיקר ב־24 השעות שלאחר הניצחון 0:1 על מכבי חיפה, נשמעו קולות של אוהדים על כך שרמת הליגה העונה היתה חלשה, שהפועל ב"ש התפרקה, ושלמכבי ת"א לא היתה יריבה ראויה לקרב על הצלחת. תוסיפו לזה את העובדה שהקבוצה של ולדימיר איביץ' לא ניצחה העונה את הפועל ת"א בדרבי, ואנחנו נאמר: הכל נכון ולא נכון.
כדי להבין מדוע אי אפשר לגמד את האליפות של מכבי ת"א, מספיק מבט חטוף בנתונים: הצהובים הבטיחו את התואר שמונה מחזורים לסיום, כשבמאזנם 72 נקודות. לצורך השוואה, בעונת הטרבל תחת פאקו אייסטרן עשו את זה הצהובים עם 70 נקודות, ומאבק האליפות היה הרבה יותר צמוד.
בכל שלוש האליפויות האחרונות של ב"ש, הקבוצה מבירת הנגב הפסידה בכל עונה לפחות בשלושה משחקים, ומכבי עשתה זאת עם טור נקי מהפסדים. בסך הכל, כולל סוף העונה שעברה, הרצף שלה עומד על 34 משחקי ליגה ללא הפסד. אפילו להפועל ת"א הגדולה של אלי גוטמן, שזכתה באליפות במחזור האחרון בעונת הקיזוז, היה הפסד אחד.
אם זה לא מספיק לכם, למכבי ת"א לא היה העונה סופרסטאר שריחף מעל הקבוצה או הליגה. לא ערן זהבי, לא טוני וואקמה, אפילו לא וידאר קיארטנסון. היתה לה חבורת שחקנים, שבה בכל פעם כיכב והתעלה מישהו אחר - אלירן עטר, עומר אצילי, דור מיכה, דור פרץ, צ'יקו אופואדו, אבי ריקן, איתי שכטר, אנריק סבוריט, שרן ייני, אלי דסה, מאור קנדיל, פרדראג ראיקוביץ'. רק תבחרו.
תמונת העונה. לגזור ולשמור // צילום: עמי שומן
2. ובכל זאת, יש משהו שהעונה שיחק לטובתה. ניחשתם נכון, העובדה שמכבי ת"א לא שיחקה באירופה החל מחודש אוגוסט (ההפסד היחיד שלה היה לסרפסבורג הנורבגית) עזרה לה להתמקד רק בליגת העל. "כשאתה משחק באירופה, אתה משקיע כל כך הרבה מאמץ ואנרגיה: טיסות, עומס, עייפות ופציעות. אתה מתמקד בין היתר ברוטציות כדי להתמודד עם זה. כשאין את אירופה על הראש, קל יותר להתמקד במפעלים בארץ".
כששאלתי את ולאדן איביץ', אם לדעתו העובדה שהקבוצה שלו נעדרה מאירופה עזרה לה לזכות מוקדם כל כך באליפות, הוא השיב בכנות: "חד משמעית כן. היינו מרוכזים רק בזה. צריך לזכור איך התחלנו את העונה: התקציב שלנו היה נמוך מהרגיל ולא יכולנו לרכוש שחקנים. אבל יש לנו שחקנים איכותיים שעשו את העבודה שלהם".
3. אם אתם אוהדי מכבי ת"א, או אם אתם סתם חובבי כדורגל ישראל, בוודאי קראתם ביממה האחרונה שוב ושוב על המגבלות שהוטלו על הצהובים בשל עבירות הפייר־פליי הפיננסי. ראשית, נבהיר שמכבי בעיצומה של השנה השנייה של הסנקציות, וגם אם יהיו כמה מכירות שחקנים בקיץ - קיים סיכוי קלוש שהצהובים יוכלו לרכוש אחרים במקומם.
"אין פתרון קסמים לנושא הפייר־פליי", מודה גורם במכבי, "גם אם נמכור שחקן בכמה מיליונים, כמעט ולא נוכל להשתמש בכסף הזה לרכש, כי אנחנו חייבים להראות לאופ"א שאנחנו מקזזים הפסדים. נבנה קבוצה טובה בדיוק כמו שבנינו את זו של העונה. נתרכז בלהביא שחקנים בהעברות חופשיות, כמו שעשינו עם ז'איר אמאדור, סבוריט ואופואדו. אפשרות אחרת היא עסקאות טרייד, כמו שעשינו עם קנדיל, ואולי להחזיר מושאלים".
אגב, אם מכבי ת"א תמכור את ראיקוביץ' ואת דור פרץ, למשל, היא תוכל להשתמש בחלק מהכספים לטובת רכש. אבל בין אם כן ובין אם לאו, בקבוצה מנסים להסתכל על הצד החיובי: "כשהחזרנו את שחר פיבן בשנה שעברה, לא הבינו מה אנחנו עושים. היום הוא בנבחרת העונה. אם פרץ יימכר, יהיה אפשר לקדם שחקן כמו עדן קארצב, כמו שקידמנו השנה את דן גלזר. לא שילמנו עליו שקל, ואנחנו רק מרוויחים מזה. גם לעתיד".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו